René Montaigu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er forældet
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Artiklen stammer hovedsageligt fra Salmonsens Konversationsleksikon, hvis stil, grammatik og sprog afviger fra nutidigt dansk.
René Montaigu
Født 6. december 1661 Rediger på Wikidata
Død 14. februar 1737 (75 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

René Magnon de Montaigu (født 1661 i Frankrig, død 14. februar 1737 i København) var en fransk skuespiller og dansk teaterdirektør.

Montaigu blev 1686 knyttet til Christian Vs franske hoftrup, og da denne opløstes 1694, forblev han i den danske hovedstad, dels som sekretær hos statsmanden Løvenørn (Poul Vendelbo Løvenørn?), dels som sproglærer ved Landkadetakademiet, samtidig med at han 1701—21 ledede Frederik IVs franske hoftrup. Dennes afskedigelse medførte at Montaigu, hvem Holberg gav det vidnesbyrd, "at han i grund havde udstuderet Teatret", i juli 1722 ansøgte om at måtte "indrette en Komedie i det danske Sprog".

Planen førte 23. september 1722 til åbningen af skuepladsen i Lille Grønnegade (Ny Adelgade), for hvilken Holberg skrev sine komedier. Montaigu var en dygtig skuespiller men han viste sig kun en enkelt gang på den danske scene, da han manglede den nødvendige færdighed i sproget, men han forstod, vidner Holberg, at »danne gode Acteurs«; sandsynligvis var han personlig elev af Molière.[1] Guld spandt han ikke ved den for nordisk kultur så vigtige gerning, som han iværksatte, men måtte af mangel på tilslutning standse teatrets forestillinger kort før Københavns brand 1728. Montaigu var en intelligent, dannet mand, lejlighedspoet i tidens smag, men hans dramatiske virksomhed fandt ikke tilstrækkelig påskønnelse hos samtiden, og han døde i fattigdom.

Marie Magdalene de Montaigu[redigér | redigér wikikode]

Montaigus hustru, Marie Magdalene de Montaigu, født la Croix, var en dansk skuespiller, døbt 20. oktober 1692 i København, begravet samme sted 14. april 1736; hun tilhørte en fransk familie og var først medlem af Frederik IVs franske hoftrup, men sluttede sig 1722 til den danske skuespillerbande[2] i Lille Grønnegade, hvor hun blev den første der fremstillede Holbergs Geske og Pernille; mesteren kaldte hendes spil som Lucretia i Den Vægelsindede et mesterstykke af skuespilkunst.

Litteratur anvendt af Robert Neiiendam[redigér | redigér wikikode]

E. Nystrøm: Den Danske Komedies Oprindelse, København 1918;
Holberg Aarbog, IV, København 1923.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ At Montaigu skulle have været personlig elev Molière anser Anne E. Jensen – i Studier over europæisk drama i Danmark 1722-1770, København 1968 – for usandsynligt hvis Montaigu er født i 1661 og Molière dør 1673. — Bogen behandler i øvrigt Montaigus Paris-rejser som kan have haft til formål at hente nyheder hjem til truppens repertoire (s. 17-43)
  2. ^ Bande: selskab eller trup af (oprindelig omrejsende) skuespillere. Opsalg i ODS

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Robert Neiiendam, "Montaigu, René Magnon de", Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave), 17, s. 232, hentet 14. marts 2018. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
SkuespillerStub
Denne franske skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi