Renault

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Renault Kadjar)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Renault (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Renault)
Renault
Renault 2009 logo.svg
Virksomhedsinformation
Selskabsform Société par actions simplifiéeRediger på Wikidata
Branche BilindustriRediger på Wikidata
Grundlagt 24. december 1898Rediger på Wikidata
Grundlæggere Louis Renault
Marcel Renault
Fernand RenaultRediger på Wikidata
Etableringssted Boulogne-Billancourt, FrankrigRediger på Wikidata
Hovedsæde Boulogne-Billancourt, FrankrigRediger på Wikidata
Produkter Bil, Let erhvervskøretøj, LastbilRediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
181.345Rediger på Wikidata
Ejer Nissan MotorRediger på Wikidata
Datterselskaber Nissan Motor
Alpine
Renault RussiaRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmesideRediger på Wikidata
OpenCorporates fr/441639465Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Renault S.A. (EuronextRNO ) er en fransk bilfabrikant grundlagt d. 24. dec. 1898 af Louis Renault og hans brødre. De havde tidligt gode resultater i motorsport, men den første kommercielle succes var leverancen af hyrevogne til Paris. Renault driver bilmærket Renault og gennem en alliance med Nissan Motor har Renault en betydelig aktieandel i Nissan, mens Nissan har en betydelig aktieandel i Renault. Renault ejer også den rumænske bilfabrikant Automobile Dacia, der fungerer som Renaults low-end mærke. Koncernens tidligere lastbilsdivision blev i 2001 frasolgt til AB Volvo, hvor den drives under navnet Renault Trucks. Senest i 2012 har Renault sammen med Nissan opkøbt selskabet AutoVAZ, som står bag russiske Lada.

Renault er kendt for sin rolle i motorsport og dens succes i årenes løb i rally -Første forkæmper for WRC- og Formel 1 -tolv motor constructor mesterskaber og elleve førerens championships- og leverandøren af Formula E el-racerbiler.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Under første verdenskrig producerede de våben, ammunition, motorer og frem for alt den lette kampvogn FT17. Efter krigen lancerede de en række forskellige modeller, i modsætning til landsmanden Citroën, som koncentrerede sig om én bestemt model.

I mellemkrigstiden begyndte de også at fremstille blandt andet lastbiler og jernbanemateriel. Louis Renault satte sig ved roret og styrede virksomheden egenhændigt.

Under anden verdenskrig blev Renault-fabrikkerne overtaget af tyskerne mens Louis Renault med familie var rejst til USA, hvor han ønskede foretræde i det Hvide hus i Washington - for at bede Amerikanerne om hjælp til flere våben til det franske militær. Da Renault-fabrikkerne var blevet besat af værnemagten og derfor producerede krigs-materiel, blev fabrikkerne senere bombet af det britiske RAF. Efter befrielsen blev Louis Renault mærkværdig nok arresteret, sigtet for landsforræderi. Dette til trods for at han ikke havde haft ledelsen af sin virksomhed der jo var besat. I øvrigt led Renault af tiltagende svagt helbred. Han døde stærkt afkræftet efter taturering i fængslet, før han nåede at blive stillet for en domstol. Renault familien har senere flere gange uden held forsøgt at få Louis Renaults navn renset. Senest ved at børnebørnene har haft rejst en retssag mod den franske stat for ubegrundet konfiskering af Louis Renaults virksomhed.

Virksomheden blev frataget Renault-familien og nationaliseret samtidig med en del anden fransk industri i januar 1945. Men i modsætning til de fleste andre af disse, der senere fik mulighed for at få belyst sagerne ved domstolene - fastholdt den franske stat ejerskabet af Renault - uden at efterkommerne af Louis Renault fik nogen mulighed for at få den i deres øjne særdeles uberettigede nationalisering ophævet. Renault familien har aldrig senere fået nogen form for kompensation af den franske stat.

4CV[redigér | redigér wikikode]

I 1946 introduceredes 4CV, en lille bil med hækmotor. Den blev konkurrent til den tyske VW-boble og den britiske Morris Minor og solgte frem til 1961 mere end 1 mio. eksemplarer. Firmaet reklamerede bl.a. ved at satse på deltagelse i Le Mans og Monte Carlo Rallyet.

1960-70[redigér | redigér wikikode]

1960'ernes største succeser var 4CVens afløser, Renault Dauphine, samt modellerne R4 (1961) og R8/10 (1962) og R16 (1965). Sidstnævnte bekræftede fabrikkens evner til nyudvikling, idet 16'eren var den første "hatchback"-model i mellemklasse-størrelse. 1970'ernes helt store hit var Renault 5 (1972), en kompakt, lille bil med en kørselsøkonomi, der appellerede til publikum verden over under den første, store energikrise. I løbet af dette årti indgik Renault – med vekslende held – teknisk og/eller kommercielt samarbejde med andre bilproducenter som Peugeot, Volvo og AMC.

Krise i 80'erne[redigér | redigér wikikode]

I begyndelsen af 1980'erne var Renault-koncernen i alvorlige økonomiske vanskeligheder. Ingen nyheder havde for alvor løftet arven efter tidligere publikumsfavoritter, og samtidig fik nye modeller med rette ry for svigtende kvalitet, holdbarhed og sikkerhed. Regeringen greb ind i den fortsat statsejede virksomhed og indsatte Georges Besse som ansvarlig direktør. Med ham i spidsen for en ny ledelse blev der skåret kraftigt ned på arbejdsstyrken, og Renault trak sig stort set ud af motorsport, inkl. Formel 1. Terrororganisationen Action Directe myrdede Besse i november 1986, men hans afløser fastholdt den hårde linje og i slutningen af 1987 syntes økonomien stabiliseret.

Genoplivning og privatisering[redigér | redigér wikikode]

I 1990'erne præsenterede Renault adskillige succes-modeller. Clio, som erstattede 5'eren, den innovative Twingo, Mégane og den fornyede familiebil, Espace. Oveni vendte Renault tilbage til motorbanen og vandt Formel 1-VM i '92, '93, '96 og '97 (med Williams) samt i '95 (med Benetton).

I 1996 solgte den franske stat de fleste af sine aktier i koncernen, mens Renault på sin side har aktier i andre selskaber, bl.a. Nissan og Volvo.

Udmærkelser[redigér | redigér wikikode]

Årets Bil i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Årets Bil i USA[redigér | redigér wikikode]

Årets Bil i Europa[redigér | redigér wikikode]

Mange andre Renault-modeller fik enten anden eller tredje rang i konkurrencen :

Årets Bil i Eurasia 'Autobest'[redigér | redigér wikikode]

Årets Bil i Irland[redigér | redigér wikikode]

Årets Bil i Spanien[redigér | redigér wikikode]

(*) : Citroën Xantia ex aequo i 1994

Aktuelle modeller[redigér | redigér wikikode]

 • Zoe (2012) : Elbil
 • Twizy (2012) : Elbil
 • Twingo III (2014), 'City' Årets Bil i Storbritannien 2015[4]
 • Clio IV (2012)
 • Mégane IV (2017)
 • Captur (2013)
 • Kadjar (2015)
 • Scénic IV (2017)
 • Grand Scénic IV (2017)
 • Talisman ( 2016)
 • Espace V (2015)
 • Kangoo II (2007)
 • Trafic (2014)
 • Master III (2010)

Strejker og uro[redigér | redigér wikikode]

Konstante strejker og anden arbejdsuro prægede virksomheden i flere årtier. Blandt andet var fabrikkens arbejdere på Renault-Billancourt meget aktive i 1968-opstandene.

Renault-modeller[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Car of the Year Winners, 1983 AMC Renault Alliance
 2. ^ Dacia Logan named "Car of the Year" Autobest 2005 i Rusland, Polen etc.
 3. ^ "Renault/Dacia Duster takes top 'Autobest 2011' award and is the "2011 Residual Value Champion" in Germany (SUV class)". Renault. 2011-02-24. Hentet 2014-11-29. 
 4. ^ a b "Renault Twingo was named UK 'City Car Of The Year' for 2015". ukcoty.co.uk. UK COTY. 2015. Hentet 10. marts 2015. 'small, cute, nicely packaged and interesting' (Tom Ford), 'full of neat design touches that elevate this car above the competition' (Guy Bird) and 'the most fun and funky car in its class' (Paul Hudson)