Renault Magnum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Renault Magnum
Renault AE.JPG
Renault AE Magnum, oprindelig udførelse
Produktion
Producent Renault Trucks
(til 2002: Renault V.I.)
Koncern Volvo (fra 2001)
Model Magnum
Andre navne Renault AE (til 1998)
Produktionsår 1990
Karrosseri og platform
Type Lastbil
Drivlinje
Motorer 6-cyl. dieselmotor
Gearkasse Manuel og automatisk
Kronologi
Forgænger Renault R-serie
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler en lastbil. For andre betydninger af ordet Magnum, se Magnum.

Renault Magnum, introduceret under navnet Renault AE Magnum (ordet "AE" bortfaldt senere), er en lastbilserie fra Renault Trucks.

Renault Magnum, aktuel udførelse

Modelserien blev introduceret i 1990 som den tungeste lastbilserie fra den franske fabrikant. Dermed var den efterfølgeren for Renault R-serien, som dog fortsatte sideløbende med Magnum frem til introduktionen af den lettere Renault Premium i 1996.

Renault Magnum rådede over et i europæisk lastbilbyggeri fuldstændig nyt koncept. Førerhuset var komplet adskilt fra motorrummet og var forsynet med et gulv uden motortunnel. Gennem opdelingen blev vibrationerne væsentligt dæmpet. Også optisk var førerhuset adskilt fra resten af køretøjet.

Motoriseringen begyndte oprindeligt ved 390 hk. Derudover fandtes der motorer på 400, 440 og 480 hk, og senere kun motorer på 460 og 500 hk. I 2011 omfattede programmet tre ydelsestrin, 440, 480 og 520 hk. Den aktuelle motorserie DXi13 stammer fra Volvo, som også bruger den i den aktuelle version af Volvo FH. Alle motorerne er og var sekscylindrede dieselrækkemotorer, og slagvolumet er på alle aktuelle modeller 12,8 liter.

I 1991 blev den daværende Renault AE valgt til "Truck of the Year". I 1998 bortfaldt ordet "AE", så modellen fremover kun hed Renault Magnum. Større facelifts fandt sted i 1998, 2002 og 2010, samtidig blev også indretningen af førerhuset komplet modificeret.

Alle modeller har som standard en 16-trins manuel gearkasse fra ZF, men kan også fås med automatgearkasse som ekstraudstyr.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]