Republikken Zamboanga

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Republikken Zamboanga

República de Zamboanga
Republik
1899–1903
Republikken Zamboangas flag
Flag
Hovedstad Ciudad de Zamboanga
Sprog Chavacano
spansk
Regeringsform Republik
Præsident  
Historisk periode Den filippinsk-amerikanske krig
• Etableret
18. maj 1899
• Ophørt
marts 1903
Efterfulgte
Efterfulgt af
Spansk Ostindien
USA

Republikken Zamboanga eksisterede i perioden 1899-1903 som en revolutionær republik i det sydlige Filippinerne efter sammenbruddet af det spanske kolonistyre i området.

Republikken trådte i kraft 18. maj 1899, efter at fortet Fortaleza de Pilar havde overgivet sig til den revolutionære regering i Zamboanga. Omkring et halvt år senere, 16. november, evakuerede de spanske tropper endegyldigt byen Zamboanga, idet de dog havde held til at brænde de fleste af byens bygninger ned i foragt for indbyggernes oprør mod dem. Kort efter, i december samme år indtog den amerikanske kaptajn Pratt i spidsen for det 23. kavaleriregiment fortet, og den spirende republik blev et amerikansk protektorat. I marts 1903 blev republikken reelt nedlagt, og præsidenten blev erstattet af en nyudnævnt guvernør. Områdets betydning blev dog anerkendt af amerikanerne med oprettelsen af en lokalregering med sæde i Zamboanga.

Undervejs nåede Republikken Zamboanga at have tre præsidenter: Vicente Alvarez (maj-november 1899), Isidoro Midel (november 1899 – marts 1901) og Mariano Arquiza (marts 1901 – marts 1903). Alvarez var en populær skikkelse i den revolutionære bevægelse, men da amerikanerne kom til fortet, indsatte de hans rival, Midel, på trods af indbyggernes ønske, mens Alvarez var nødt til at flygte. I 1901 blev der afholdt et præsidentvalg, og Arquiza blev derved den første og eneste valgte præsident i Republikken Zamboanga.

Kilder / eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]