Resistentialisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Resistentialisme er en tro, hvis betegnelse de fleste mennesker kan reletere til fra deres dagligdag. Resistentialisme er simpelt og enkelt troen på, at alting er mod én (bogstaveligt talt). Eller for at uddybe det lidt mere, er det troen på at der foregår en krig mellem mennesket, og alle tingene (genstandene) omkring os, som fx når ens fjernbetjening pludselig ikke er til at finde, så er det fordi den selv har gemt sig, hvilket skal ses som værende et angreb fra genstandenes side af. Stort set alle de små ting, der irritere en i hverdagen, kan oversættes til angreb fra den enkelte genstand. Og en af de største krigere fra genstandenes side af, er (naturligvis) computeren, som på daglig og hyppig basis irriterer os med små dumme ting så som ikke at ville starte op – ikke at ville arbejde så hurtigt som vi synes den burde – pludselig at lukke ned, efter lang tids arbejden uden at man har gemt, resulterende i en masse tabt arbejdstid, osv. eksemplerne er uendelige.

Konceptet og teorien Resistentialisme, blev opfundet af humorist Paul Jennings i en artikel med overskriften "Report on Resistentialism" ("Rapport om Resistentialisme"), først offentliggjort i The Spectator i 1948, og senere genoptrykt i The New York Times. Resistentialismens slogan er; Les choses sont contres nous som er Fransk og betyder Ting er mod os, hvilket også fungerer fint, som en lige til og meget kort beskrivelse af troen/teorien/konceptet.

Er man tilhænger af resistentialisme, kaldes mand for en resistentialist.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

1. Report on Resistentialism, The Spectator , 23. April 1948

2. Thingness og Things, The New York Times, 13. Juni 1948