Retskrivning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 7. mar 2013, 22:57 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 68 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q43091)
Spring til navigation Spring til søgning

Retskrivning eller ortografi er et sæt regler for rigtig stavning. Reglerne dannes ud fra en talt variant af sproget. Det er ofte tilfældigheder, der bestemmer, hvad der er normdannende for retskrivningen. Det kan have afgørende betydning for et folks identitet, hvis der i tide findes en skriftlig sprognorm.

Et eksempel er Christian III's Bibel, der blev normdannende for dansk skriftsprog.

Tilsvarende blev det afgørende for det walisiske sprogs skæbne, at Biblen blev oversat til walisisk. Mens de keltiske sprog i Irland og Skotland kun bruges af meget få som dagligsprog, tales walisisk af mere ca. 20% af Wales' befolkning.

I Danmark er det Dansk Sprognævn, der siden oprettelsen i 1955 har fastlagt dansk retskrivning og udgiver den officielle danske retskrivningsordbog, Retskrivningsordbogen. I 1955 hed den blot Retskrivningsordbog. Retskrivningsordbogen fra 1986 er 1. udgave, og den nuværende fra 2012 er 4. udgave.

Se også

Ekstern henvisning