Rhodope (regional enhed)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rhodope
2010 Dimi Rodopis numbered.svg
Overblik
Land Grækenland Grækenland
Periferi Østmakedonien og Thrakien
Administrationsby Komotini
Demografi
Indbyggertal 112.039 (2011)
 - Areal 2.543 km²
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Rhodope. (Se også artikler, som begynder med Rhodope)

Rhodope (græsk: Ροδόπη, Rodópi, [roˈðopi]) er en regional enheder i Grækenland. Den er en del af periferien Østmakedonien og Thrakien. Dens navn er afledt af Rhodope-bjergene, som dækker den nordlige del af dens territorium. Sammen med de regionale enheder Evros og Xanthi udgør den den geografiske region Vestthrakien. Hovedstaden i området er byen Komotini. Den næststørste by er Sapes. De fleste af muslimerne i Thrakien, den eneste officielt anerkendte minoritet i Grækenland, er bosat i dette område, hvor de udgør omkring halvdelen af befolkningen.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Rhodope grænser op til den regionale enhed Xanthi mod vest og Evros mod øst, og til Bulgariens Kardzhali-provins mod nord. Det Ægæiske Hav ligger mod syd. De østlige Rhodopebjerge dækker den nordlige del af den regionale enhed. Bortset fra bjergområderne består territoriet hovedsageligt af landbrugsjord, skove og græsarealer.

Den sydlige og den centrale del har et hovedsageligt middelhavsklima, og den nordlige del et hovedsageligt kontinentalt klima med kolde vintre.

Administration[redigér | rediger kildetekst]

Den regionale enhed Rhodope er opdelt i 4 kommuner. Disse er (nummeret svarer til kortet i infoboksen):[1]

I 2015 havde denne regionale enhed tre pladser i Grækenlands parlament.

Præfektur[redigér | rediger kildetekst]

Rhodope blev etableret som præfektur i 1930 (græsk: Νομός Ροδόπης), da det tidligere Thrakien-præfektur blev opdelt i Rhodope- og Evros-præfekturerne.[2] I 1944 blev Xanthi-præfekturet skabt fra den vestlige del af Rhodope-præfekturet. Fra 1990'erne samarbejdede Rhodope med Evros i Rhodope-Evros Super-præfekturet.

Som en del af Kallikratis-regeringsreformen i 2011 blev præfekturet omdannet til en regional enhed i regionen Østmakedonien og Thrakien uden ændring af dets grænser. Samtidig blev kommunerne omorganiseret, ifølge nedenstående tabel.[1]

Ny kommune Gamle kommuner Sæde
Arriana Arriana Filyra
Kechros
Organi
Filyra
Iasmos Iasmos Iasmos
Amaxades
Sostis
Komotini Komotini Komotini
Aigeiros
Neo Sidirochori
Maroneia-Sapes Maroneia Sapes
Sapes

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "ΦΕΚ A 87/2010, Kallikratis reform law text" (græsk). Government Gazette.
  2. ^ Law, Gwillim (1999). Administrative subdivisions of countries: a comprehensive world reference, 1900 through 1998. McFarland. s. 152. ISBN 978-0-7864-0729-3.