Richard Griffiths

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Richard Griffiths (31. juli 1947 i Thornaby-on-Tees, Cleveland, England - 28. marts 2013[1]) var en engelsk skuespiller.

Begge Griffiths forældre var døve så han lærte tegnsprog i opvæksten. Han udviklede også et øre for dialekter, som har givet ham flere etniske roller. I barndommen forsøgte han at rømme hjemmefra ved flere anledninger. Han sluttede på skolen da han var 15 år og arbejdede i kort tid som portvagt, indtil hans chef overtalte ham til at begynde i skole igen. Han bestemte sig for at tage dramatimer ved Stockton & Billingham College, en beslutning som ændrede hans liv for altid.

Efter han var færdiguddannet, fik han plads i BBC Radio. Han arbejdede også på små teatre, både som skuespiller og manager. Han fik tidligt et rygte som Shakespeare-"klovn", og portrætterede både Henry VIII og flere andre karakterer på hysteriskt morsomme måder ved Royal Shakespeare Company.

Han bosatte sig i Manchester og begyndte at få flere store hovedroller i teaterstykker[Kilde mangler]. Han begyndte at optræde i fjernsynet og fik så sit store filmgennembrud i It Shouldn't Happen to a Vet (1975)

Griffiths døde skærtorsdag den 28. marts 2013Coventry and Warwickshire Hospital i England på grund af komplikationer efter en hjerteoperation.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Fjernsynet[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ d. 29/3-2013 Potter-stjerne er død, Politiken. Hentet 30/3-2013