Richard M. Stallman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Richard Matthew Stallman på DTU i 2007

Richard Matthew Stallman (født 16. marts 1953) og kendt under sine initialer RMS, er en central person i fri software-bevægelsen, er grundlægger af GNU-projektet og Free Software Foundation.

Hans oplevelser med kommercialiseringen af de tidlige Unix-systemer, og deraf afledte ikke-tekniske forhindringer i hans virke som programmør[1], fik ham til at overveje de ikke-kommercielle, etiske og ideologiske aspekter der ifølge hans opfattelse burde have prioritet i forhold til kommercielle hensyn. Disse tanker ledte ultimativt til at han forfattede den meget udbredte softwarelicens GNU General Public License (GPL), som han annoncerede den første udgave af d. 28. februar 1981[2].

GPL-licensen implemeterer det begreb han spøgefuldt kalder copyleft, der dækker anvendelsen af copyright-lovgivningen, som normalt anvendes til at begrænse udbredelsen af værker, til det modsatte nemlig at give brugere vidtstrakt og uigenkaldelig adgang til værker der af forfatteren licenseres under GPL.

RMS er selv en bemærkelsesværdig programmør, der har bidraget vidt og bredt til fri software, herunder teksteditoren Emacs, oversætteren GCC og aflusningsprogrammet gdb som alle er en del af GNU-projektet.

Hans indflydelse er væsentlig i opbygningen af de moralske, politiske og juridiske rammer for fri software-bevægelsen som et alternativ til proprietær software-udvikling og -distribution. Værktøjer og delkomponenter i GNU-projektet anvendes i udstrakt grad i forskellige computersystemer der udspringer af fri software.

Ud over sine direkte bidrag som programmør, har Stallman også haft indflydelse i arbejdet med standardisering af Unix i arbejdsgruppen omkring "The Single Unix Specification". Det var blandt andet hans forslag at navngive standarden POSIX[3][4], som en måde at undgå brug af det varemærkebeskyttede navn "Unix".

Interaktioner med Danmark[redigér | redigér wikikode]

Besøg i FLUG, 2001[redigér | redigér wikikode]

Fyns Linux User Group, med Jesper Kjær Pedersen i front, fik i 2001 mulighed for at invitere Stallman til at besøge Odense, hvilket han accepterede og gav et velbesøgt foredrag om Fri Software og Gnu-projektet[5].

'Free Beer'-projektet, oktober 2005[redigér | redigér wikikode]

Stallman har optrådt som månedens øl-anmelder på Bryggeriet Apollo i Tivoli i oktober 2005[6], idet han har anmeldt resultatet af kunstnerguppen SUPERFLEXs projekt kaldet Free Beer[7], der undersøgte hvordan de etiske friheder Stallman advokerer for, kunne anvendes på ølbrygning. Dermed har han også æren af at have sit portræt hængende i ølkælderen. At han rent faktisk har været fysisk tilstede på bryggeriet og smagt øllen er tvivlsomt, men han bifalder projektets ide om en 'fri øl' i et interview fra samme år foretaget af journalist Henrik Moltke[8].

Besøg ved It-Politisk forening, 31. marts 2007[redigér | redigér wikikode]

Stallman besøgte Danmark igen i marts 2007, hvor han afholdt to foredrag i København arrangeret af PROSA og DTU-LUG[9], emnerne for disse var hhv. fri software generelt og specifikt om farerne ved software patenter. Videooptagelser fra disse kan findes under Eksterne Henvisninger.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning/kilde[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: