Richard Montgomery

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Richard Montgomery

Personlig information
Født 2. december 1738 Rediger på Wikidata
Swords, Irland Rediger på Wikidata
Død 31. december 1775 (37 år) Rediger på Wikidata
Québec, Québec, Canada Rediger på Wikidata
Dødsårsag Skudsår Rediger på Wikidata
Gravsted St. Paul's Chapel Rediger på Wikidata
Far Thomas Montgomery Rediger på Wikidata
Mor Mary Franklin Rediger på Wikidata
Søskende Alexander Montgomery Rediger på Wikidata
Ægtefælle Janet Livingston (1773-1775) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Officer Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Richard Montgomery

Richard Montgomery (født 2. december 1736, død 31. december 1775) var en irskamerikansk soldat, som tjente som generalmajor i den kontinentale armé under den amerikanske uafhængighedskrig.

Han blev født i Swords, County Dublin, Irland og var søn af Thomas Montgomery, et parlamentsmedlem, og Mary Franklin Montgomery.

Montgomery var officer i den britiske hær i Syvårskrigen, og han tjente både i Canada og Caribien. Han blev forfremmet til kaptajn i maj 1762. Da freden blev indgået i 1763, rejste han med sit regiment til New York. To år senere rejste regimentet tilbage til England. Montgomery identificerede sig med whig-partiet i parlamentet, som generelt set tog kolonisternes side i deres krav om mere politisk frihed.

6. april 1772 solgte han sin hærkommission og bestemte sig for at flytte tilbage til New York. Han købte en gård på 270.000 m² ved Kings Bridge i det, som nu er i Bronx i New York City.

Montgomery giftede sig den 24. juli 1773 med Janet Livingston, søster til Robert Livingston, som var en prominent newyorker, som senere var i komitéen, der lavede udkastet til USA's uafhængighedserklæring. Han flyttede så til sin kones gård nær Rhinebeck, som var hans hjem i de få tilbageværende år af hans liv. I 1775 blev han valgt til den provinsielle forsamling i New York, selv om han kun havde boet der i tre år.

Han blev andengrads brigadegeneral i Uafhængighedskrigen og ledede en armé ind i Canada, invasionen af Canada, hvor han erobrede to forter og byen Montreal.

Han blev dræbt i forsøget på at tage byen Québec under en kraftig snestorm den 31. december 1775. Briterne genkendte liget af ham og gav ham en ærefuld begravelse. I 1818 blev hans lig flyttet til New York City og lagt til hvile ved St. Paul's Chapel.

Arv[redigér | rediger kildetekst]

Steder opkaldt efter Richard Montgomery inkluderer:

John Trumbulls maleri af general Montgomerys død i angrebet på Québec.


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]