Richard Montgomery

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Richard Montgomery
John Trumbulls maleri af general Montgomerys død i angrebet på Québec.

Richard Montgomery (2. december 173631. december 1775) var en irskamerikansk soldat, som tjente som generalmajor i den kontinentale armé under den amerikanske uafhængighedskrig.

Han blev født i Swords, County Dublin, Irland og var søn af Thomas Montgomery, et parlamentsmedlem, og Mary Franklin Montgomery.

Montgomery var officer i den britiske hær i Syvårskrigen, og han tjente både i Canada og Caribien. Han blev forfremmet til kaptajn i maj 1762. Da freden blev indgået i 1763, rejste han med sit regiment til New York. To år senere rejste regimentet tilbage til England. Montgomery identificerede sig med whig-partiet i parlamentet, som generelt set tog kolonisternes side i deres krav om mere politisk frihed.

6. april 1772 solgte han sin hærkommission og bestemte sig for at flytte tilbage til New York. Han købte en gård på 270.000 m² ved Kings Bridge i det, som nu er i Bronx i New York City.

Montgomery giftede sig den 24. juli 1773 med Janet Livingston, søster til Robert Livingston, som var en prominent newyorker, som senere var i komitéen, der lavede udkastet til USA's uafhængighedserklæring. Han flyttede så til sin kones gård nær Rhinebeck, som var hans hjem i de få tilbageværende år af hans liv. I 1775 blev han valgt til den provinsielle forsamling i New York, selv om han kun havde boet der i tre år.

Han blev andengrads brigadegeneral i Uafhængighedskrigen og ledede en armé ind i Canada, invasionen af Canada, hvor han erobrede to forter og byen Montreal.

Han blev dræbt i forsøget på at tage byen Québec under en kraftig snestorm den 31. december 1775. Briterne genkendte liget af ham og gav ham en ærefuld begravelse. I 1818 blev hans lig flyttet til New York City og lagt til hvile ved St. Paul's Chapel.

Arv[redigér | redigér wikikode]

Steder opkaldt efter Richard Montgomery inkluderer:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]