Richard Z. Kruspe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Richard Z. Kruspe
Richard Kruspe, one of the founding members of Rammstein.jpg
Information
Født Sven Kruspe Rediger på Wikidata
24. juni 1967 (53 år)
Wittenberge Rediger på Wikidata
Statsborger Tyskland Rediger på Wikidata
Ægtefælle Caron Bernstein (1999-2004) Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk, tysk Rediger på Wikidata
Genre Neue Deutsche Härte Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Sanger, komponist, lyriker, guitarist Rediger på Wikidata
Medlem af Rammstein Rediger på Wikidata
Instrumenter
Vokal, guitar Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Richard Z. Kruspe (født 24. juni 1967 i Wittenberge) er guitarist i det tyske metal-band Rammstein, som han var med til at danne i 1994. Hans navn var indtil hans skilsmisse fra Caron Bernstein 'Richard Z. Kruspe-Bernstein'. Han er den ledende kraft i Rammstein, da han er skaberen af den guitar-lyd som kendes i gruppen, som han skabte i sin ungdom, og nu har døbt Rammfire.

Han har en datter med Till Lindemanns (forsangeren i Rammstein) eks-kone, som hedder Khira Li Lindemann, som synger omkvædet i sangen "Spieluhr", og kan ses i albummet, Live aus Berlin, når de spiller deres nummer, "Tier". Z-et i hans fornavn står for Zven og han er, så vidt vides, døbt Zven (eller Sven) Kruspe. Han har 4 søskende, en storebror (Fredrich Kruspe), 4 år ældre, og en storesøster (Martha Krüger) 4 år ældre, og sin 3 år yngre lillesøster (Sarah Benn Kruspe).

DDR-tiden[redigér | redigér wikikode]

Richard blev døbt Sven Kruspe, men tog navneforandring efter forældrenes skilsmisse. Han havde et meget dårligt forhold til sin stedfar, efter at han rev en af Richards KISS-plakater i stykker. Dagen efter havde Richard tapet den sammen igen og hængt den op. På trods af at han er født i Wittenberg, er hans barndomsby Schwerin i det nordlige DDR.

Som ung var han wrestler.

Som 16-årig besøgte Richard og hans venner det daværende Tjekkoslovakiet og Richard købte en guitar, som han tog med til DDR for at sælge, fordi de var meget dyre, han mente at han kunne få en stor sum penge ud af den. Men en dag kom en pige hen til ham og spurgte om han ville spille, for hende. Richard nægtede og sagde han ikke anede hvordan man spillede guitar. Men hun insisterede på at han skulle spille, han blev træt og gjorde hvad hun ville. Richard har om dette udtalt: ¨Jo mere jeg spillede, mere spændt blev hun. Jeg fandt der ud af at piger godt kunne lide fyre, som spillede guitarer.¨ Han begyndte bagefter at interessere sig for at spille guitar.

I 1989 deltog han i demonstrationerne mod det østtyske regime, hvilket resulterede i at han blev arresteret og fængslet i 3 dage, hvor han blev tævet af vagterne. Herefter besluttede han sig for at flygte fra DDR, hvilket han gjorde gennem Ungarn og Østrig til Vestberlin.

Efter Murens fald[redigér | redigér wikikode]

Da Berlinmuren brød sammen og Vest- og Østtyskland begyndte at forene sig til én nation, flyttede Kruspe tilbage til Østberlin, hvor han i 1991 startede bandet Orgasm Death Gimmicks, som var meget amerikansk-inspireret. Da Richard i 1992 var på sin første tur til USA sammen med Till Lindemann og Oliver Riedel, fandt han ud af, at han ikke ville lave et band, som var amerikansk-inspireret, men derimod et band, som indeholdt maskinelle elementer blandet med menneskelige, og som først og fremmest var tysk.

Skrev sangen Engel på egen hånd i 1988, som ikke kom med i Herzeleid-albummet, af kunstnerriske årsager.

Efternavnet Bernstein, som står på coveret af Mutter og Reise, Reise, stammer fra et tidligere ægteskab med den jødisk-amerikanske skuespillerinde Caron Bernstein. Der er rygter om at Richard giftede sig med hende, sådan at bandet blev fri for påstandene, om at Rammstein skulle være nazistiske. Efter sin skilsmisse fra Caron Bernstein er han holdt op med at bruge efternavnet Bernstein, hvilket man kan se i albummet Rosenrot, hvor hans navn er angivet som Richard Z. Kruspe.

Musiksmag: Kiss, Pantera, Black Sabbath, Atrocity, Rage Against The Machine, Overkill, Suicide, Blue Murder, White Zombie, Type O Negative. Som barn, var han helt vild med KISS og Twisted Sister, indtil da han blev større og interesserede sig meget for Kraftwerk og Pantera.[kilde mangler]

Emigrate[redigér | redigér wikikode]

Siden 2005 har Kruspe, sideløbende med sin karriere i Rammstein, været frontfigur og sanger i bandet Emigrate, som pr. januar 2007 er ved at indspille sit debutalbum. I Emigrate synger Kruspe på engelsk.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]