Richard Z. Kruspe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Richard Z. Kruspe
Richard Kruspe, one of the founding members of Rammstein.jpg
Information
Født Sven Kruspe Rediger på Wikidata
24. juni 1967 (55 år)
Wittenberge Rediger på Wikidata
Statsborger Tyskland Rediger på Wikidata
Søskende (Fredrich Kruspe, bror), (Martha Krüger, søster), (Sarah Benn Kruspe, søster) og (Gordon Kruspe, bror).
Ægtefæller Olga De Mar (2022), Silje Lyngstad (2019), Marina Drujko (2010), Margaux Bossieux (2005–2008), Caron Bernstein (g. 1999-2004), Mareike Lindemann
Børn 5
Sprog Tysk (sprog), russisk (sprog), spansk (sprog), Fransk (sprog) og engelsk (sprog)
Genre Gothic metal, industrial metal, Neue Deutsche Härte med flere Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Sanger, komponist, lyriker, guitarist Rediger på Wikidata
Medlem af Emigrate og Rammstein, First Arsch, (Orgasm Death Gimmick/ Orgasm Death Gimmicks), Die Firma, Das Elegante Chaos og Das Auge Gottes
Associeret med Emigrate og Rammstein, First Arsch, (Orgasm Death Gimmick/ Orgasm Death Gimmicks), Die Firma, Das Elegante Chaos og Das Auge Gottes
Instrumenter
Vokal, guitar Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Richard Z. Kruspe (født 24. juni 1967 i Wittenberge i DDR, Richard‘s højde: 1,8)[1] er guitarist, pyrotekniker og fyrværkerer i det tyske metalband Rammstein, som han var med til at danne i 1994. Hans navn var indtil hans skilsmisse fra Caron Bernstein 'Richard Z. Kruspe-Bernstein'. Han er den ledende kraft i Rammstein, da han er skaberen af den guitarlyd som kendes i gruppen, som han skabte i sin ungdom, og nu har døbt Rammfire og han er også sanger, musiker, komponist, lyriker, guitarist, bassist, bas, forsanger både i Rammstein og Emigrate. Richard og Till Lindemann synger og så nogle sange på russisk, spansk, fransk og engelsk udover end kun på tysk, både i Rammstein og Emigrate og også i nogle andre bands hvor Richard også spiller med i. Richard er uddannet som pyrotekniker og fyrværker og som alle de andre medlemmer af bandet Rammstein på grund af en ulykke der skete i 1998 da deres Rammstein scene brød i brand det er en af grundene til at de er uddannet pyroteknik og fyrværker især når man er i nærheden af ild og sprængstoffer og eksklusiv ting Rammstein-scenen o.s.v og Richard har også spillede guitar med ild i på Rammstein-scenen og det gør han kun fordi han er uddannet til at gøre det sikkert.

Z-et i Kruspes mellemnavn står for Zven. Han har 4 søskende, en storebror (Fredrich Kruspe), 4 år ældre, og en storesøster (Martha Krüger) 4 år ældre, og sin 3 år yngre lillesøster (Sarah Benn Kruspe). Kruspe har sammen med Till Lindemanns (forsangeren i Rammstein) eks-kone Mareike Lindemann en datteren, Khira Li Lindemann, som synger omkvædet i sangen "Spieluhr", og kan ses i albummet Live aus Berlin, når de spiller deres nummer "Tier", "Engel" og "Sonne".

DDR-tiden[redigér | rediger kildetekst]

Richard Kruspe blev døbt Sven Kruspe, men han tog navneforandring efter forældrenes skilsmisse. Han havde et meget dårligt forhold til sin stedfar, efter at han rev en af Richards KISS-plakater i stykker. Dagen efter havde Richard tapet den sammen igen og hængt den op. På trods af at han er født i Wittenberg, er hans barndomsby Schwerin i det nordlige DDR.

Som ung var han wrestler.

Som 16-årig besøgte Kruspe og hans venner det daværende Tjekkoslovakiet og Richard købte en guitar, som han tog med til DDR for at sælge, og fordi de var meget dyre, mente han at han kunne få en stor sum penge ud af den. En dag kom en pige hen til ham, og spurgte om han ville spille for hende. Richard nægtede og sagde han ikke anede hvordan man spillede guitar. Men hun insisterede på at han skulle spille, han blev træt og gjorde hvad hun ville. Richard har om dette udtalt: ¨Jo mere jeg spillede, mere spændt blev hun. Jeg fandt der ud af at piger godt kunne lide fyre, som spillede guitarer.¨ Han begyndte derefter at interessere sig for at spille guitar.

I 1989 deltog han i demonstrationerne mod det østtyske regime, hvilket resulterede i at han blev arresteret og fængslet i 3 dage, hvor han blev tævet af vagterne. Herefter besluttede han sig for at flygte fra DDR, hvilket han gjorde gennem Ungarn og Østrig til Vestberlin.

Efter Murens fald[redigér | rediger kildetekst]

Da Berlinmuren brød sammen og Vest- og Østtyskland begyndte at forene sig til én nation, flyttede Kruspe tilbage til Østberlin, hvor han i 1991 startede bandet Orgasm Death Gimmicks, som var meget amerikansk-inspireret. Da Kruspe i 1992 var på sin første tur til USA sammen med Till Lindemann og Oliver Riedel, fandt han ud af, at han ikke ville lave et band, som var amerikansk-inspireret, men derimod et band, som indeholdt maskinelle elementer blandet med menneskelige, og som først og fremmest var tysk.

Skrev sangen Engel på egen hånd i 1988, som ikke kom med i Herzeleid-albummet af kunstneriske årsager.

Efternavnet Bernstein, som står på coveret af Mutter og Reise, Reise, stammer fra et tidligere ægteskab med den jødisk-amerikanske skuespillerinde Caron Bernstein. Der er rygter om at Kruspe giftede sig med hende, så bandet kunne blive fri for påstandene om, at Rammstein skulle være nazistiske. Efter sin skilsmisse fra Caron Bernstein er han holdt op med at bruge efternavnet Bernstein, hvilket man kan se i albummet Rosenrot, hvor hans navn er angivet som Richard Z. Kruspe.

Emigrate[redigér | rediger kildetekst]

Siden 2005 har Kruspe, sideløbende med sin karriere i Rammstein, været frontfigur og sanger i bandet Emigrate, som pr. januar 2007 er ved at indspille sit debutalbum. I Emigrate synger Kruspe på engelsk.

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Richard har en masse børn med nogle forskellige kvinder. Her er nogle af Richard‘s børn: Khira Li Lindemann, Maxime Alaska Bossieux og Merlin Besson, og han har muligvis flere udokumenterede børn.

Khira Li Lindemann er datter af Mareike Lindemann og Richard Z. Kruspe. Khira Li Lindemann er søster til Nele Lindemann datter af Till Lindemann og Mareike Lindemann.

Maxime Alaska Bossieux er datter af Margaux Bossieux og Richard Z. Kruspe.

Merlin Besson er søn af Caron Bernstein og Richard Z. Kruspe.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]