Ridning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En rytter fører sin egen og en ekstra hest.

Ridning er menneskets bevægelse på ryggen af dyr. De mest almindelige ridedyr er heste, æsler/muldyr, kameler/dromedarer og elefanter.

Samspil mellem dyr og rytter[redigér | redigér wikikode]

Rytteren har forskellige virkemidler til at påvirke dyrets bevægelser med. Blandt disse er ændring af vægtfordeling, pres med benene, brug af hovedtøj samt stemmen. Dertil kommer hjælpemidler som pisk og sporer. I almindelighed er anvendelsen af et enkelt virkemiddel ikke særlig nyttigt, det er kombinationen af disse, der har virkning.

Udstyr[redigér | redigér wikikode]

Normalt bruger man sadler, når man rider. Dette er med til at give bedre komfort for rytteren, ligesom det er med til at fordele rytterens vægt over en større del af dyrets ryg. Desuden bruges ofte en form for hovedtøj, der er hjælper med holde balancen for rytteren samt bruges i kontrollen af dyret.

Ridedyr[redigér | redigér wikikode]

Det mest almindelige ridedyr er hesten, der er udbredt over størstedelen af verden. Andre hovdyr som æsel, muldyr og mulæsel er ligeledes meget udbredt, mens kameler og dromedarer bruges i mere afgrænsede dele. Det samme gælder elefanter, vandbøffel og yak. Visse dyr bruges stort set udelukkende til rekreative formål, fx tyre til sport (rodeo) samt strudse og lamaer som turistattraktioner.

Sportsridning[redigér | redigér wikikode]

Ridning forekommer i stor udstrækning i sportssammenhænge. Det drejere sig både om løb, hvor det gælder om at gennemløbe en strækning hurtigst på et dyr, eller præcision, hvor det gælder om at ride så præcist som muligt. Heste er klart mest udbredt som dyr til sportsridning.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
DyrStub
Denne artikel om dyr er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.