Rihards Zariņš

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rihards Zariņš

ZarinsRihards.jpg

Personlig information
Født 27. juni 1869Rediger på Wikidata
KocēniRediger på Wikidata
Død 21. april 1939 (69 år)Rediger på Wikidata
RigaRediger på Wikidata
Gravsted MežakirkegårdenRediger på Wikidata
Nationalitet Letland Lettisk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted MuchinaRediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, frimærkekunstner, grafikerRediger på Wikidata
Bevægelse NationalromantikkenRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser TrestjerneordenenRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rihards Zariņš (i ældre tyske kilder også Richard Sarrinsch; født 27. juni 1869 i Kocēni i Guvernement Livland, død 21. april 1939 i Riga i Letland) var en prominent lettisk grafisk designer, som designede både frimærker, mønter og pengesedler samt Letlands nationalvåben.

Propagandapostkort fra 1. verdenskrig tegnet af Zariņš

Zariņš voksede op i Līgatne og senere i Grīva, som i dag er vokset sammen med byen Daugavpils. Han forfulgte sine studier i Sankt Petersborg, hvor han dimitterede i 1895 fra Stieglitz' centralskole for teknisk tegning. Han fortsatte med yderligere studier i Berlin, München, Wien, hvor han studerede litografi, og Paris, hvor han finpudsede sine evner i akvarel og pastel.

Han vendte tilbage til Rusland, hvor han var ansat af det kejserlige trykkeri i Sankt Petersborg i 20 år og fungerede som teknisk direktør. Fra 1905 var han ansvarlig for at designe statens papirer. I 1919 vendte han tilbage til det nyligt uafhængige Letland, hvor han blev udnævnt til direktør for regeringens trykkeri. Han sad i denne stilling i mere end 14 år og pensioneredes i begyndelsen af 1934. Efter et slagtilfælde mistede han sin evne til at tale, men han fortsatte med at tegne, indtil den sidste dag i sit liv.

Zariņš var en af de bedst kendte lettiske grafikere. Hans første værker dukkede op i begyndelsen af 1890'erne på siderne af det dengang populære lettisk-sprogede blad Austrums (Øst), da han stadig var elev på Stieglitz' kunstskole. Han dedikerede meget af sin tid til studiet af folkelig ornamentik, og under hans ledelse producerede statens forlag et monumentalt værk om lettisk dekorativ kunst.

I løbet af sin karriere, designede kunstneren Zariņš mange frimærker for Det Russiske Kejserrige, Russiske SFSR, Den Hviderussiske Folkerepublik og Letland. Han er ophavsmand til de allerførste sovjetiske frimærker udgivet i 1918.

Zariņš var en produktiv kunstner, der producerede mange bogillustrationer, stik og litografier. Hans værker omfatter også tegninger, akvarelmalerier og karikaturer. Blandt hans værker af brugskunst er designet af Letlands nationalvåben såvel som design af adskillige pengesedler og mønter.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

KunstnerStub
Denne kunstnerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
LetlandStub
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi