Rihards Zariņš

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rihards Zariņš

Rihards Zariņš (i ældre tyske kilder også Richard Sarrinsch; 27. juni 1869 i Kocēni i Guvernement Livland21. april 1939 i Riga i Letland) var en prominent lettisk grafisk designer, som designede både frimærker, mønter og pengesedler samt Letlands nationalvåben.

Propagandapostkort fra 1. verdenskrig tegnet af Zariņš

Zariņš voksede op i Līgatne og senere i Grīva, som i dag er vokset sammen med byen Daugavpils. Han forfulgte sine studier i Sankt Petersborg, hvor han dimitterede i 1895 fra Stieglitz' centralskole for teknisk tegning. Han fortsatte med yderligere studier i Berlin, München, Wien, hvor han studerede litografi, og Paris, hvor han finpudsede sine evner i akvarel og pastel.

Han vendte tilbage til Rusland, hvor han var ansat af det kejserlige trykkeri i Sankt Petersborg i 20 år og fungerede som teknisk direktør. Fra 1905 var han ansvarlig for at designe statens papirer. I 1919 vendte han tilbage til det nyligt uafhængige Letland, hvor han blev udnævnt til direktør for regeringens trykkeri. Han sad i denne stilling i mere end 14 år og pensioneredes i begyndelsen af ​​1934. Efter et slagtilfælde mistede han sin evne til at tale, men han fortsatte med at tegne, indtil den sidste dag i sit liv.

Zariņš var en af ​​de bedst kendte lettiske grafikere. Hans første værker dukkede op i begyndelsen af ​​1890'erne på siderne af det dengang populære lettisk-sprogede blad Austrums (Øst), da han stadig var elev på Stieglitz' kunstskole. Han dedikerede meget af sin tid til studiet af folkelig ornamentik, og under hans ledelse producerede statens forlag et monumentalt værk om lettisk dekorativ kunst.

I løbet af sin karriere, designede kunstneren Zariņš mange frimærker for Det Russiske Kejserrige, Russiske SFSR, Den Hviderussiske Folkerepublik og Letland. Han er ophavsmand til de allerførste sovjetiske frimærker udgivet i 1918.

Zariņš var en produktiv kunstner, der producerede mange bogillustrationer, stik og litografier. Hans værker omfatter også tegninger, akvarelmalerier og karikaturer. Blandt hans værker af brugskunst er designet af Letlands nationalvåben såvel som design af adskillige pengesedler og mønter.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kunstner Stub
Denne kunstnerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Letland Stub
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi