Ring 3 (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ring 3 (København)
O3
Basisdata
Længde: 19 km
Region: Hovedstaden
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Motorring 3.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ring 3. (Se også artikler, som begynder med Ring 3)
Nordre Ringvej, en del af Ring 3.
Linje 330E på Nordre Ringvej. Linjen skiftede nummer til 30E i 2016.

Ring 3 (ofte benævnt ◯3) er en 19 km ringrute gennem Københavns forstæder. Ruten har sin begyndelse ved Motorring 3's tilslutningsanlæg nr. 19 ved Buddinge og forløber gennem Buddinge, Gladsaxe, Herlev, Islev, Ejby, Glostrup, Brøndbyvester og Vallensbæk Strand, hvor ruten slutter ved Ishøj Strandvej.

Ring 3 er sammensat af flere forskellige veje. Fra nord startes med Buddingevej, der starter ved Lyngby Station 1½ km nord for krydset med Motorring 3, og som efter dette fortsætter som en del af Ring 3 til rundkørslen ved Søborg Hovedgade og Gladsaxe Rådhus. Herfra fortsætter Gladsaxe Ringvej forbi Gladsaxe Trafikplads og Hillerødmotorvejens tilslutningsanlæg 3 til Motorring 3's tilslutningsanlæg 20. Her bliver vejen til Herlev Ringvej, der passerer Herlev Hospital og gennem Herlev til grænsen med Rødovre Kommune. Herfra fortsættes som Nordre Ringvej forbi Ejby, Frederikssundmotorvejens tilslutningsanlæg og Glostrup Hospital til krydset med Hovedvejen i Glostrup. Videre mod syd fortsættes som Søndre Ringvej forbi Holbækmotorvejens tilslutningsanlæg 2 og Køge Bugt Motorvejens tilslutninganlæg 25 til sammenfletningen med Ishøj Strandvej, hvor vejen og Ring 3 ender.

Ring 3 er i hele sin længde 4-sporet med midterrabat og anlagt med hastighedsgrænser på 70 - 80 km/t. Vejen blev tidligere drevet af Københavns Amt, men delstrækningerne er ved kommunalreformen overgået til de enkelte kommuner. Efter at ansvaret for vejen er overgået til kommunerne har den regionale fremkommelighed været underordnet lokalpolitiske hensyn i forhold til trafikmængde og hastighed.

I forbindelse med anlæggelsen af den ny letbane vil to af kørebanerne i blandt andet Vallensbæk blive brudt op, og vejen gjort to sporet samtidig med, at hastighedsgrænsen i Vallensbæk nedsættes til 50 km/t fra de nuværende 70 km/t henholdsvis 80 km/t, da Vallensbæk ikke ønsker den regionale trafik i kommunen. Generelt vil letbanen medføre store hastighedsnedsættelser for biler, flere steder helt ned til 40 km/t.

Der er fra Ring 3 forbindelse til flere af Hovedstadens motorveje og store indfaldsveje. I 2008 havde ruten en årsdøgnstrafik mellem 12.900 (mellem Holbækmotorvejen og Køge Bugt Motorvejen) og 31.600 motorkøretøjer (mellem Motorring 3 og Herlev Hovedgade).

Ring 3 forløber parallelt med motorvejen Motorring 3 i det meste af sin længde, og disse forveksles ofte, grundet de enslydende betegnelser.

Kollektiv trafik[redigér | redigér wikikode]

I dag betjenes Ring 3 primært af buslinjerne 300S og 30E. Der havde i flere år været drøftet anlæg af en letbane i korridoren, og den 29. juni 2011 indgik staten en samarbejdsaftale med 11 kommuner langs Ring 3 om rammerne for etablering af en letbane på strækningen Lundtofte-Ishøj (se Ring 3 Letbane).[1]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°43′25.4″N 12°26′29.3″Ø / 55.723722°N 12.441472°Ø / 55.723722; 12.441472