Ringerikes Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Ringerike Museum)
Ringerikes Museum
Museet er indrettet på Norderhov præstegård
Generelle informationer
Type Kulturhistorie
Adresse Ringerike, Norge
Eksterne henvisninger
buskerudmuseet.com/ringerikes-museum/

Ringerikes Museum er distriktsmuseum for Ringeriksregionen, som omfatter nuværende Ringerike kommune og Hole kommune i Viken fylke. Museet ligger på Norderhov præstegård i tidligere Norderhov kommune lige syd for Hønefoss og tværs over den gamle hovedvej som gik forbi Norderhov kirke.

Ringerikes Museum indgår i Buskerudmuseet, som er en konsolideret museumstiftelse bestående af 13 afdelinger med sammenlagt 19 besøgssteder spredt ud over hele gamle Buskerud fylkeskommune.

Både Norderhov gamle præstegård og Munkestua disponeres af museet

Ringerikes Museet er indrettet i den gamle præstegård på stedet, og er blandt andet kendt for Moeminnet, mindesamlingen efter digterpresten Jørgen Moe, Svenskestua, hvor Anna Colbjørnsdatter ifølge sagnet lokkede svenskerne hen under slaget på Norderhov i 1716, og Ikonsamlingen, som er en af de mest betydningsfulde i Norge udenfor Nasjonalgalleriet og rummer ikoner tilbage til 1400-tallet. Ikonerne, som er af russisk og sydøsteuropæisk oprindelse, blev i sin tid doneret museet af kunstneren Hans Ødegaard (1876-1943) fra Sokna. Derudover rummer museet også Norderhovfløjen, der er en vindfløj fra 1300-tallet.

Sammen med museet finder man også Buskerud fylkesfotoarkiv og Hjemmestyrkemuseet som viser Milorgs virksomhed i distriktet under anden verdenskrig. Fylkesfotoarkivet har sine kontorer i 2. etage, hvor man også finder utstillingen til Hjemmestyrkemuseet.

Stiftelsen Ringerikes Museum ejer bygningerne og samlingerne, mens Stiftelsen Hringariki står for driften af museet.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]