Risengrød

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Risengrød serveret med kanelsukker og smørklatter

Risengrød indgår som middagsret i nordisk juletradition. Ris koges til grød med mælk og en smule husholdningssalt. Den serveres varm med smør, kanel og sukker. Til risvandgrød bruges vand i stedet for mælk.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det har i mange år før grødens indtræden været almindeligt i Asien at anvende ris til forskellige former for madlavning – bl.a. budding. Risdesserten er opstået i Mellemøsten eller Persien, hvor den vandt fremgang i Middelalderen.

I den europæiske historie var romerne de første, som brugte risbudding/-grød lavet på gedemælk til medicinske formål. Af denne grund er de første opskrifter nævnt i medicinske tekster. I Skandinavien forekommer risbudding/-grød for første gang i 1542 i Malmö, hvor man til hverdag kogte grøden på vand og kun til højtider brugte man mælk.

Indtil langt op i 1800-tallet, var hovedingrediensen byg, havre og rug, når man fremstillede grød, da ris længe blev betragtet som en luksusvare. Nye traditioner opstod og risengrøden blev introduceret til det bedre borgerskab som en videreudvikling af sødgrøden, der i forvejen ansås for at være et luksusgode. Da grødris var en importvare, og derfor dyre, blev det et statussymbol at kunne servere risengrød for sine julegæster. Husnissen huserede i midten af århundredet rundt om på lofterne, og der var bred enighed om, at man også skulle sætte grød frem til den, hvis man ville regne med dens hjælp – ellers kunne den blive ondsindet.

Efterhånden blev risengrøden mere og mere udbredt i takt med, at grødrisene blev et mere almindeligt syn hos købmanden. Omkring år 1900 var den således ved at være folkeeje og blev ikke længere betragtet som statussymbol, man forsøgte derfor i de finere kredse at videreudvikle grøden, så den igen kunne blive eksklusiv. Dette resulterede i, at man blandede grøden med hakkede mandler, fløde og vanilje, hvilket blev til risalamande.

Brug[redigér | redigér wikikode]

Rester af risengrød kan laves til klatkager.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:
Foodlogo.svg
Se opskrift på Risengrød
i WikiKogebogen
  • Risalamande – efter tilsætning af flødeskum, sukker, vanilje og mandler.