Risiko

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 28. maj 2015, 12:56 af Medic (diskussion | bidrag) Medic (diskussion | bidrag) (Fjerner version 8148248 af 130.226.70.50 (diskussion): Gevinstens størrelse er umiddelbart ikke af betydning i forhold til den præsenterede tekst. Oprindelig formulering er fornuftig)
Spring til navigation Spring til søgning

En risiko er det negativt ladede ord, der angiver sandsynligheden for, at en aktion (handling) ikke fører til det ønskede eller forventede resultat.

Risiko er overvejende det modsatte af en chance, selvom mange i dag fejlagtigt bruger ordet chance om noget der reelt burde kaldes en risiko.

Eksempel:

  • Chancen for, at der går ild i vådt træ, er lille.

Denne sætning er kun grammatisk korrekt, hvis man ønsker, at der skal gå ild i træet. Hvis træet skal bevares, bør man skrive

  • Risikoen for, at der går ild i vådt træ, er lille.

Risiko og nytte

Man opdeler typisk personer i en række grupper, alt efter hvordan de forholder sig til risiko:

  • Risikoavers – en person som er risikoavers vil, hvis han står over for at vælge mellem to lige store gennemsnitsgevinster, vælge den med størst spredning, for at reducere sandsynligheden for tab.
  • Risikoneutral – en person som er risikoneutral vil, hvis han står over for at vælge mellem to lige store gennemsnitsgevinster, men med forskellig spredning, være ligeglad med hvilken han vælger.
  • Risikoelsker – en person som er risikoelsker vil, hvis han står over for at vælge mellem to lige store gennemsnitsgevinster, vælge den med mindst spredning, for at øge sandsynligheden for gevinst.

Folk er typisk i gennemsnit risikoaverse, hvilket man kan argumentere for ud fra en nyttefunktion med aftagende marginalnytte: Ligegyldigt hvilken rigdom man har, vil nytten af en ekstra krone numerisk set altid være mindre end den numeriske værdi af en tabt krone.

Nyttefunktion.JPG

Se også

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg