Risin og Kellingin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Færøsk frimærke 1996
Risin og Kellingin

Risin og Kellingin (færøsk for Jætten og Kællingen) er to store stensøjler på henholdsvis 81 og 68 meters højde ud for den færøske ø Eysturoy.

Sagnet om Risin og Kellingin[redigér | rediger kildetekst]

Nordvest for Eiði, på øen Eysturoy, står to mægtige stensøjler ikke langt fra fjeldet. De kaldes for Risin og Kellingin. Han (Risin) står længere ude foran brændingen, og hans kone står med spredte ben tættere på land. Når der er vindstille, kan man sejle imellem klipperne. Følgende historie fortælles om disse to forstenede skikkelser:

Island havde til hensigt at trække Færøerne, som ligger ensomt ude i Nordatlanten, tættere hen til sig. Derfor blev Risin og Kellingin bedt om at udføre denne opgave. De nåede det yderste nordvestlige bjerg Eiðiskollur som aftalt. Kæmpen blev stående i havet, mens hans kone klatrede op på bjerget for at binde Færøerne sammen for siden at skubbe dem op på ryggen af kæmpen. Første gang tog hun så voldsomt fat, at den nordlige del af bjerget Eiðiskollur revnede. Derpå forsøgte hun at fastgøre rebet et andet sted på bjerget, men det var også forbundet med vanskeligheder. Bjergets sokkel var fast, og øerne ikke nemme at flytte.

Det berettes videre, at hun (Kellingin) stadig var oppe på bjerget, da morgenen begyndte at gry. Hun var bange for dagslyset og skyndte sig derfor ned til kæmpen, som stadig stod i havet og ventede på hende. Desværre havde de brugt for megen tid på forberedelserne, for i samme øjeblik, som de begav sig hjemad, kæmpen forrest og hans kone bagved, steg solen op af havet i al sin glans og forstenede dem begge.

Her står de stadig i dag med længsel i retning af deres hjemland uden nogensinde at få det at se igen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 62°19′23″N 07°06′13″V / 62.32306°N 7.10361°V / 62.32306; -7.10361