Robert 1. af Skotland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Robert Bruce

Robert I eller Robert Bruce, (11. juli 12747. juni 1329, Raibeart Bruis på moderne skotsk-gælisk og Roibert a Briuis i middelalder-gælisk), kendes på moderne engelsk oftest under navnet Robert the Bruce var konge af Skotland 1306-1329.

Robert Bruce blev født den 11. juli 1272 på Turnberry Castle, i Ayrshire, der ligger i det sydvestlige Skotland. Han var ældste søn af The Earl of Carrick, 6th Lord of Annandale. Han var tillige tip-tip-tip-oldebarn af kong David 1. af Skotland, så han derved var blandt dem der havde størst ret til den skotske trone.

Robert Bruce var en af de mest berømte krigere og hærledere i sin generation, og han ledede Skotland under den skotske uafhængighedskrig mod England. Robert Bruce anses for at være en af de store konger i Skotlands historie, en heltekonge som besejrede England i det berømte slag ved Bannockburn. Mindesmærker over Robert Bruce findes over hele Skotland og et portræt af ham findes på skotske pengesedler.

I 1315 reddede en William Rule kong Robert the Bruce fra at blive stanget af en olm tyr ved at gribe fat i dens horn og kaste den til jorden. Som belønning fik William Rule navnet Turnbull (turn-e-bull). Klanen med dette navn er nu vidt udbredt, især i Europa og Nordamerika (med anslået ca. 750.000 medlemmer). Klanens våbenskjold har et billede af en tyrs hoved, og klanen kan desuden bruge mottoet: "I saved the king".

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi