Spring til indhold

Robert Baratheon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Robert Baratheon
Information
Første gang setRoman:
Kampen om tronen (1996)
Tv-serie:
Game of Thrones (2011)
Skabt afGeorge R. R. Martin Rediger på Wikidata
Spillet afMark Addy Rediger på Wikidata
ArbejdeHersker, rebel, feltherre, jæger, revolutionær Rediger på Wikidata
FarSteffon Baratheon Rediger på Wikidata
MorCassana Baratheon Rediger på Wikidata
SøskendeStannis Baratheon,
Renly Baratheon Rediger på Wikidata
ÆgtefælleCersei Lannister Rediger på Wikidata
BørnEdric Storm,
Gendry Rediger på Wikidata
StatsborgerskabSeven Kingdoms Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Robert Baratheon er en fiktiv person i den amerikanske forfatter George R. R. Martins fantasyserie A Song of Ice and Fire og i HBOs filmatisering Game of Thrones.

Karakteren blev introduceret i Kampen om tronen (1996). Han er den ældste søn og arving til Lord Steffon Baratheon af Storm's End, Lord Paramount over Stormlands, og hans hustru Lady Cassana Estermont,[1] og bror til Stannis og Renly. Han er nære venner med Eddard Stark, der begge er myndlinger og fosterbørn af Lord Jon Arryn af The Eyrie. Efter hans forlovede Lyanna Stark angiveligt blev kidnappet af Rhaegar Targaryen igangsatte Robert, Eddard Stark og Jon Arryn et blodigt oprør mod den "Gale konge" Aerys II Targaryen. Efter at have knust Targaryen-dynastiet og have vundet krigen tog Robert Jerntronen og etablerede Baratheon-dynastiet som den første konge. Lyannas død under krigen gjorde at Robert efterfølgende giftede sig med Tywin Lannisters datter Cersei for at sikre den politiske stabilitet i landet. Selvom Roberts styre har været relativt fredeligt, så viser han sig som en ineffektiv hersker og han er utilfreds med både sit ægteskab med Cersei og sit ansvar som konge, og han lever derfor et liv med utroskab og manglende overskud. Han har mange uægte børn, men han er uvidende om, at hans tre børn med Cersei i virkeligheden er fostret mellem Cersei og hendes tvillingebror Jaime Lannister, som et produkt af deres incestiøse forhold.

Selvom Robert dør i den første roman, så fortsætter eftermælet af hans oprør og styre med at have stor indflydelse på efterfølgende begivenheder i Westeros. Hans død skaber et magttomrum, hvor både hans brødre, Cerseis ældste søn Joffrey og adskillige andre personer kæmper om kontrol over De Syv Kongeriger i hvad der bliver kaldt De fem kongers krig.

Robert bliver spillet af den engelske skuespiller Mark Addy i HBO's tv-serie.[2][3][4]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Game of Thrones Viewer's Guide". HBO. Hentet 15. april 2019.
  2. ^ "Game of Thrones Cast and Crew: Robert Baratheon played by Mark Addy". HBO. Arkiveret fra originalen 7. april 2015. Hentet 29. december 2015.
  3. ^ "The Official Website for the HBO Series Game of Thrones - Season 4". HBO. Arkiveret fra originalen 1. april 2011. Hentet 15. april 2019.
  4. ^ "From HBO". LiveJournal. 16. juli 2010. Hentet 15. april 2019.
Fiktiv personSpire
Denne biografi om en fiktiv person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi