Robert Hardy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Timothy Sydney Robert Hardy (født 29. oktober 1925 i Cheltenham i Gloucestershire, England) er en engelsk skuespiller.

Tidligere liv[redigér | redigér wikikode]

Han blev født i Cheltenham i Gloucestershire, hvor hans far var rektor ved Cheltenham College. Han gik på Rugby School, og begyndte sin karriere som klassisk skuespiller, med optrædener i blandt andet Shakespeares The Life of King Henry the Fifth på scenen, og An Age of Kings (1960) på TV.

Det var mens han optrådte som Henry C, at Hardy udviklede en interesse for middelalderlig krigsførsel, og senere skrev han og var vært på en TV-sendt dokumentar om emnet slaget ved Agincourt.

Op igennem årene har Hardy spillet en mængde roller indenfor TV og film, men han blev aldrig internationalt kendt. Hans mest succesrige rolle var som "Siegfrid Farnon" i TV-serien All Creatures Great and Small (19781990), og som Winston Churchill i flere produktioner. Han har også spillet Robert Dudley i Elizabeth R, og Prins Albert i Edward the Seventh. Han fik en af hovedrollerne i filmen Fornuft og følelse fra 1995. Hans seneste rolle var som magiminister "Cornelius Fudge" i Harry Potter-filmene.

Hardy er desuden interesseret i historisk bueskydning og har skrevet to bøger om emnet; Longbow: A Social and Military History og The Great Warbow; From Hastings to the Mary Rose. Han blev også konsulteret af arkæologerne ved bjærgningen af Mary Rose i 1982.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]