Robert Hardy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Robert Hardy
Personlig information
Født 29. oktober 1925Rediger på Wikidata
CheltenhamRediger på Wikidata
Død 3. august 2017 (91 år)Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Uddannelses­sted Rugby School, Magdalen CollegeRediger på Wikidata
Beskæftigelse Filmskuespiller, teaterskuespiller, skuespillerRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Kommandør i den britiske imperieordenRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Timothy Sydney Robert Hardy (født 29. oktober 1925 i Cheltenham i Gloucestershire, England, død 3. august 2017[1]) var en engelsk skuespiller.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Han blev født i Cheltenham i Gloucestershire, hvor hans far var rektor ved Cheltenham College. Han gik på Rugby School, og begyndte sin karriere som klassisk skuespiller, med optrædener i blandt andet Shakespeares The Life of King Henry the Fifth på scenen, og An Age of Kings (1960) på TV.

Det var mens han optrådte som Henry C, at Hardy udviklede en interesse for middelalderlig krigsførelse, og senere skrev han og var vært på en TV-dokumentar om slaget ved Agincourt.

Op igennem årene spillede Hardy en mængde roller indenfor TV og film, men han blev aldrig internationalt kendt. Hans mest succesrige rolle var som "Siegfrid Farnon" i TV-serien All Creatures Great and Small (19781990) og som Winston Churchill i flere produktioner. Han har også spillet Robert Dudley i Elizabeth R og Prins Albert i Edward the Seventh. Han fik en af hovedrollerne i filmen Fornuft og følelse fra 1995. Hans seneste rolle var som magiminister "Cornelius Fudge" i Harry Potter-filmene.

Hardy var desuden interesseret i historisk bueskydning og skrev to bøger om emnet; Longbow: A Social and Military History og The Great Warbow; From Hastings to the Mary Rose. Han blev også konsulteret af arkæologerne ved bjærgningen af Mary Rose i 1982.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Harry Potter actor Robert Hardy dies at 91". BBC News. 3. august 2017. Hentet 3. august 2017. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]