Robin Hood (film fra 1973)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Robin Hood (Disney))
Gå til: navigation, søg
Robin Hood
Originaltitel Robin Hood
Dansk titel Robin Hood
Genre Animation/Tegnefilm
Instrueret af Wolfgang Reitherman
Produceret af Walt Disney Pictures
Manuskript af Larry Clemmons (Roman)
Ken Anderson
Vance Gerry
Frank Thomas
Eric Cleworth
Julius Svendsen
David Michener
Medvirkende Brian Bedford
Phil Harris
Andy Devine
Monica Evans
Carole Shelley
Peter Ustinov
Terry-Thomas
Pat Buttram
Roger Miller
George Lindsey
Ken Curtis
Filmholdsmedlem Fred Hellmich,
John Lounsbery,
Herb Taylor,
Ann Guenther,
Dale Baer[1]Rediger på Wikidata
Filmmusik Robin Hood[2]Rediger på Wikidata
Musik af George Bruns
Klip Tom Acosta
James Melton
Distributør Buena Vista
Udgivelsesdato USA 8. November 1973
Danmark 27. December 1974
Længde 83 min.
Land USA
Sprog Engelsk/Dansk
Budget $ 15,000,000
DVD Ja
VHS Ja
Priser 1 Golden Screen
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase
i SFDb
Noter
Oplysninger med symbolet Rediger på Wikidata stammer fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Robin Hood (flertydig).

Robin Hood er en amerikansk tegnefilm fra 1973, der er den 21. Disney klassiker.

Filmen tager udgangspunkt i historierne om Robin Hood, der levede i Sherwood-skovene ved Nottingham. Som mange andre af Disneys film afviger den dog en del fra forlægget for at gøre den mere spiselig for de mindste.

Et af filmens karakteristika er, at personerne er forskellige dyr, f.eks. er Robin Hood en ræv, Lille John er en bjørn og Broder Tuck er en grævling. Dyrenes konge er traditionelt løven, så derfor er den kongelige prins John en løve. Ellers er hans folk dyr, der er forhadte såsom ulve (Sheriffen af Nottingham), slanger (Sir Hiss), væsler (bueskytter) eller gribbe (Nutsy og Trigger), samt dumme tykhuder som næsehorn.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Filmens handling bliver fotalt af hanen Alan-a-Dale, som forklarer at Robin Hood og Lille John lever i Sherwoodskoven, der tager fra de rige og giver det til de fattige landsbyboer i Nottingham. Sheriffen af Nottingham and hans bande prøver ofte at fange de to men fejler hver gang. Imellemtiden ankommer Prins John og hans assistent Sir Hiss in Nottingham. Sir Hiss hypnotiserede Prins John's broder Kong Richard at i tage ud på et togt, så Prins John kunne tage tage tronen. Desværre er prinsen grådig og umoden, selv sutter han sin tommeltutte når hans morder er bliver nævnt. Robin og Lille John røver Prins John ved at forklæde dem selv som spåkoner, tilskyndede prinsen at putte en dusør på deres hoveder og gør Sheriffen hans personlige skatte samler.

Sheriffen taksere Broder Tuck og en familie af kaniner. Men, Robin giver pengene tilbage til kaninerne, givende sin hat og bue til den unge kanin Skippy til sin fødselsdag. Skippy og hans venner buen, men Skippy fyrer en pil indi haven hos Lady Marians slot. Børene lister sig inden for, hvor de møder Lady Marian og hendes ledsager Lady Kluck. Lady Marian afsløre at hun og Robin var barndoms kærester men de har ikke set hinden i flere år. Broder Tuck besøger Robin og Lille John, forklarende at Prins John er vært for en bueskytte tunering, og vinderen vil modtage et kys fra Lady Marian. Robin beslutter sig for at deltage i turneringen forklædt som en stork, og Lille John forklære sig sig som Hertugen af Chutney for at komme nær Prins John. Sir Hiss opdager Robins identitet men er fanget i en tønde af øl af Broder Tuck og Alan-a-Dale. Robin vinder turneringen, men Prins John afsløre ham og har ham arresteret til henrettelse på trods ad Lady Marians nåde.

Lille John truer Prins John førende til en slåskamp mellem Robin, Lille John, Lady Marian, Lady Kluck og Prins Johns soldater. I skoven forelsker Robin Lady Marian sig igen mens landbyboerne håner Prins John, beskrivende ham som den "Falske Konge af England". Rasende over denne fornærmelse, tredobler Prins John skatterne, fængslende det meste af landsbyen som ikke kan betale skatten. Sheriffen besøger Broder Tucks kirke for at stjæle fra fattigbøssen, hvilket gør Broder Tuck rasende så han også bliver arresteret. Prins John planlægger at hænge Broder Tuck for at tillokke ind Robin og dræbe ham. Robin og Lille John sniger sig ind, hvor der lykkedes dem at befri alle fangerne alt imens Robin stjæler Prins Johns skatter, men Sir Hiss vågner for at finde Robin flygte.

Kaos forfølger mens Robin og de andre forsøger på at flygte til Sherwoodskoven. Sheriffen spærre Robin, sættende ild til Prins Johns slot, alt imens Robin springer fra et tårn ned i en pøl af vand. Lille John og Skippy ser at pølen bliver overdynget med pile og Robin er tilsyndeladende skudt kun for ham udkomme uskadt. Prins John fortvilver of drevet ind i en blind raseri når Sir Hiss fortæller at hans mors slot er i brand. Kong Richard vender tilbage til England, som erstatter sin broder of hans kohorter under in arrest og tillader Robin og Lady Marian at blive gift og forlade Nottingham med Lille John og Skippy i tog.

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt havde studiet overvejet en film om "Ræven Reynard". Men på grund af Walt Disneys bekymringer at Reynard var en upassende valg for en helt, Ken Anderson brugte mangle elementer fra den i Robin Hood.

Robin Allan skrev i sin bog Walt Disney and Europe at "Ken Anderson græd da han så hvordan alle hans karakterer var blevet til stereotyper for animationen til Robin Hood".[3]

Genbrug af optagelser, lyd og stemme skuespillere[redigér | redigér wikikode]

Da filmen blev tildelt et lille budget, genbrugte mange af artisterne optagelser fra Snehvide og de syv dværge, Junglebogen og Aristocats som skabeloner til dansescener.[4]

Alternativ slutning[redigér | redigér wikikode]

The alternative slutning (inkluderet i "Most Wanted Edition" DVD'en) er en kort genfortælling af historiens konklusion, primært benyttetende stilbilleder fra Ken Anderson's originale storyboard tegninger af sekvensen. Da Robin Hood springer ud af slottet og ned i pølen, er han såret (muligvis fra en af de pile skudt ned i vandet efter ham) og ført hen til kirken i sikkerhed. Prins John, rasende at han endnu engang er blevet overlistet af Robin Hood, finder Lille John forlade kirken, og mistænker den fredløse i at være der også. Han finder Lady Marian passere til en bevidstløs Robin Hood, og trækker et sværd for at dræbe dem begge. Før Prins John kan slå til bliver han stoppet af sin brother Kong Richard, som er tilbagevendt fra hans togt, han er ryster over at finde ud af Prins John har forladt sit kongerige dystert og undertrykt. Uafbrudt sine moders ønsker, Kong Richard beslutter at han ikke kan forvise Prins John fra kongeriget, men giver ham hårdere straf. Kong Richard fører Nottingham tilbage til tidligere storhed (lige før at rejse på det tredje togt), og ordre Broder Tuck at gifte Robin Hood og Lay Marian. En kort færdig scene fra den planlagte original slutning, indeholdt Kong Richard og afslørede ham selv til at gribe håndlangere Nutsy og Trigger, forekom i Ken Anderson episoden fra 1980'ernes Disney Channel documentar serie "Disney Family Album." Denne scene, dog i animeret form, forekommer ikke på "Most Wanted Edition" DVD'en.

Danske stemmer[redigér | redigér wikikode]

Udgivelse[redigér | redigér wikikode]

Filmen var oprindeligt udgivet i 1973, fuldt af en genudgivelse 1982. Filmen blev udgivet på videokassette i 1984, 1991 (de første værende i Walt Disney Classics video linjen), 1994 og 1999 (disse to var i Walt Disney Masterpiece Collection video linjen), blivende i den generelle udgivelse siden 1991. I 2000 blev den udgivet på DVD i Gold Classic Collection'en. Den 28. november 2006, blev filmen remastered som "Most Wanted Edition" ("Special Edition" i UK) indeholdene en slettet scene/alternativ slutning, samt en 16:9 matteret overførelse for at opnå dens gamle biograf format.

Modtagelse[redigér | redigér wikikode]

På filmanmelder siden Rotten Tomatoes har filem en 55% "Rotten" bedømmelse blandt kritikere, konkluderende at den var "En af de svagere Disney fortolkninger, Robin Hood er sød og farverig men har mangel på storhed og begestring af de tidligere bedrifter hos studiet." Men, den må være mere populær blandt seerne, siden den nyder en 91% "Fresh" bedømmelse fra siden samme bruger fællesskab. Filmen modtog en Academy Award nominering for Bedste Sang for "Love." Den tabte til "The Way We Were" fra filmen af samme navn. Det amerikanske film institut nominerede Robin Hood for dens Top 10 animeret Film liste.

Soundtrack[redigér | redigér wikikode]

 1. "Whistle-Stop" skrevet og indsunget af Roger Miller
 2. "Oo De Lally" skrevet og indsunget af Roger Miller som hanen Alan-a-Dale.
 3. "Love" skrevet af Floyd Huddleston og George Bruns, og indsunget by Nancy Adams.
 4. "The Phony King of England" skrevet af Johnny Mercer og indsunget af Phil Harris,
 5. "The Phony King of England Reprise" indsunget af Terry-Thomas
 6. "Not In Nottingham" skrevet og indsunget af Roger Miller
 7. "Love Goes On/Oo-De-Lally Reprise" indsunget af kor.

På Classic Disney: 60 Years of Musical Magic; dette inkludere "Oo De Lally" på den grønne disk og "Love" på den lilla disk. Sangen "Love" var til at finde på 2009 filmen af Fantastic Mr. Fox.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
 2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
 3. ^ Robin, Allan (1999). Walt Disney and Europe. Bloomington, Indiana: Indiana University Press. side. 253. ISBN 0-253-21353-3.
 4. ^ Maltin, Leonard (1987). Of Mice and Magic: A History of American Animated Cartoons. New American Library. side 76. ISBN 0-452-25993-2.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]