Rodbehandling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

En rodbehandling er en procedure, der foretages ved et dybt cariesangreb i tanden. Nogle gange rodbehandler man en tand, der er flækket eller hvis tandhalsene er følsomme. Det kan også komme på tale, at rodbehandle tænder der har fået påsat en krone.[1] Ved en rodbehandling bliver alt inficeret og betændt nervevæv renset ud fra tandens krone og rodkanaler. Når kronen og rodkanaler er blevet desinficeret, fyldes rodkanalerne med rodfyldningsmateriale, der forhindrer bakterier i at inficere kanalerne igen.

Smerten der opstår i forbindelse med grundlaget for en rodbehandling, er på grund af bakterier og deres affaldstoffer. Affaldsstofferne giver kronisk betændelse i den enkelte tandnerve. Fjernelse af denne tandnerve er derfor en nødvendighed for at stoppe den uundgåelige spredning af bakteriernes affaldsstoffer, da det ellers kan udvikle sig til rodspidsbetændelse.

Efter en endt succesfuld rodbehandling er infektionsfokuset fjernet, hvorved den bakterielle trussel, der kan inficere knoglen, er bortskaffet, og den omkringliggende knogle på ny kan hele op igen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]