Rogue One: A Star Wars Story

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rogue One: A Star Wars Story
Overblik
Genre Science fiction
Instrueret af Gareth Edwards
Manuskript af Chris Weitz
Tony Gilroy
Baseret på Figurer skabt af George Lucas
Medvirkende Felicity Jones
Diego Luna
Riz Ahmed
Ben Mendelsohn
Donnie Yen
Jiang Wen
Forest Whitaker
Mads Mikkelsen
Alan Tudyk
Filmholdsmedlem John Knoll,
Neil Corbould,
Neal Scanlan,
Christopher Scarabosio,
Stuart Baird med flere Rediger på Wikidata
Fotografering Greig Fraser
Klip John Gilroy
Jabez Olssen
Scenografi Neil Lamont,
Doug Chiang Rediger på Wikidata
Filmmusik Rogue One – A Star Wars Story Rediger på Wikidata
Musik af Michael Giacchino
Produceret af Kathleen Kennedy
Allison Shearmur
Simon Emanuel
Filmstudie Lucasfilm
Distributør Walt Disney Studios
Motion Pictures
Udgivelsesdato 10. december 2016
Censur 11 år Tilladt for børn over 11 år
Længde 133 minutter[1]
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget 265 mio. USD[2]
Indtjening 1,056 mia. USD[1]
Fortsættes i Star Wars: The Last Jedi Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Saturn Award for Best Science Fiction Film,
Saturn Award for Best Director,
Empire Award for Best Director,
Empire Award for Best Film,
Empire Award for Best Actress,
Saturn Award for Best Special Effects Rediger på Wikidata
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Rogue One: A Star Wars Story på StarWars.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Rogue One: A Star Wars Story, eller bare Rogue One (oprindeligt annonceret som Star Wars Anthology: Rogue One), er en amerikansk science fiction-film fra 2016 med instruktion af Gareth Edwards og manuskript af Chris Weitz og Tony Gilroy efter en ide af John Knoll. Blandt de medvirkende er Felicity Jones, Diego Luna, Riz Ahmed, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Jiang Wen, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen og Alan Tudyk.

Rogue One er den første film i Star Wars Anthology-serien, der er en samling af enkeltstående historier fra Star Wars-universet. Historien foregår umiddelbart før begivenhederne i Star Wars Episode IV: Et nyt håb (1977) og handler om en gruppe oprørere, der går sammen om at stjæle planerne for kampstationen Dødsstjernen.

Filmen er produceret af Lucasfilm og udgives af Walt Disney Studios Motion Pictures. Optagelserne til den begyndte hos Pinewood Studios[3] i Buckinghamshire i begyndelsen af august 2015 og varede til februar 2016 med yderligere optagelser i juni 2016.[4] Rogue One havde premiere i Pantages Theatre i Hollywood 10. december 2016. Filmen fik overvejende positiv kritik med ros af skuespillerne, actionscenerne, de visuelle effekter og musikken, men der var dog også nogen kritik af den digitale genoplivning af et par af de medvirkende. Filmen indbragte mere end 1 mia. USD på verdensplan, hvilket gjorde den til den næstmest indbringende film fra 2016.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Våbendesigneren Galen Erso og hans familie er i skjul på planeten Lah'mu, da Orson Krennic, der er divisionschef for udvikling af avancerede våben til det kejserlige militær, kommer for at tvinge Galen til at arbejde på Imperiets nye supervåben Dødsstjernen, en rumstation der er i stand til at ødelægge hele planeter. Efter at Galens kone bliver dræbt, lykkes det for deres datter Jyn at skjule sig, og hun bliver bragt i sikkerhed af den ekstreme oprører Saw Gerrera. Femten år senere deserterer den kejserlige fragtpilot Bodhi Rock og smugler et hologram fra Galen til Oprørsalliancen til Gerrera på planeten Jedha. Imens bliver den nu voksne Jyn befriet fra kejserligt fangenskab af Oprørsalliancen, der vil bruge hende til at finde hendes far. General Draven giver imidlertid oprørsofficeren Cassian Andor en hemmelig ordre om at dræbe Galen.

Jyn, Andor og hans omprogrammerede kejserlige droide, K-2SO, tager til Jedha for at finde Gerrera. Han er leder af et væbnet oprør mod Imperiet, der henter khyber-krystaller til brug for Dødsstjernen på planeten. Med hjælp fra den blinde kriger Chirrut Îmwe og hans ven Baze Malbus lykkes det for Jyn at finde Gerrera, der har taget Rook til fange. Gerrera viser hende hologrammet fra hendes far, hvor han giver udtryk for sin kærlighed til hende. Desuden afslører han, at han har saboteret arbejdet med Dødsstjernen ved at gøre en reaktor sårbar, så den kan ødelægges. Han fortæller endvidere, at planerne til Dødsstjernen findes i en højt sikret database på planeten Scarif.

Imens mødes Grand Moff Tarkin med Krennic ved den allerede færdiggjorte Dødsstjernen og udtrykker sin skepsis overfor projektet og ledelsen af det. Krennic demonstrerer våbenets styrke ved at lade det ødelægge Jedhas hovedstad og derved knuse oprøret. Det lykkes for Jyn og hendes gruppe at undslippe sammen med Rook, mens Gerrera vælger at blive og dø i ødelæggelserne. Tarkin lykønsker Krennic og oplyser, at han har i sinde at overtage kontrollen med projektet, idet han henviser til brud på sikkerheden under Krennics ledelse. Krennic søger støtte hos kejserens højre hånd, Darth Vader, men får afslag.

Jyn og hendes gruppe tager til Galens forskningsinstitution på planeten Eadu. Her er Krennic ved at konfrontere Galen og hans hold om bruddet på sikkerheden. De bliver set på afstand af Andor, der skal dræbe Galen, men selv om han har ham på kornet, kan han ikke få sig selv til at trække på aftrækkeren. Imens truer Krennic med at henrette alle våbendesignerne som kollektiv straf, men Galen tilstår, at det var ham der lækkede, hvilket dog ikke forhindrer Krennic i at lade de andre dræbe alligevel. Umiddelbart efter angriber en oprørseskadrille stedet, så Galen bliver dødeligt såret, mens Krennic når at undslippe. Jyn når lige at komme til og veksle nogle få ord med sin far, før han dør i hendes arme. Jyn og hendes gruppe, der fik deres rumskib ødelagt da de ankom, forlader stedet i en stjålen kejserlig rumfærge.

Jyn foreslår at stjæle planerne til Dødsstjernen fra Scarif, men Oprørsalliancen kan ikke verificere om hun taler sandt og kan ikke blive enige om, hvad der skal gøres. Jyn, Andor, K-2SO, Îmwe, Malbus, Rook og nogle andre oprørere beslutter sig imidlertid for at infiltrere databasen ved hjælp af den stjålne rumfærge og selv få fat i planerne. Mens Jyn og Andor finder vej ind i databasen forklædt som kejserlige soldater sammen med K-2SO, iværksætter de andre oprørere eksplosioner og skyderier på de nærliggende landingspladser for at distrahere de lokale stormtroopere. De får hjælp oppefra af en rumflåde ledet af admiral Raddus, der lidt forsinket har besluttet sig for at hjælpe ved at angribe den rumstation, der kontrollerer adgangen til planeten. Jyn og hendes venner må dog samtidig kæmpe mod både stormtroopere og Krennic, der er kommet for at se på al Galens kommunikation for at finde ud af hvilken information han har sendt. Jyn får fat i planerne fra databasen, men hun må selv finde ud, efter at K-2SO bliver fældet af de angribende stormtroopere. Imens får oprørerne udenfor skabt den nødvendige forbindelse, så Jyn kan sende planerne til oprørernes flagskib, men det koster Rook, Îmwe, Malbus og flere andre oprørere livet. Jyn bliver konfronteret af Krennic, der erklærer Imperiets uundgåelige sejr, men som selv bliver skudt af Andor.

Imens har Tarkin taget kontrollen over Dødsstjernen, og da han hører om angrebet på basen, beslutter han sig for at bruge Dødsstjernen til at ødelægge den med. Krennic bliver dræbt i ødelæggelsen, mens Jyn og Andor bliver dræbt af [den efterfølgende chokbølge. Oprørsflådens flagskib bliver indfanget af en kejserlig flåde under ledelse af Darth Vader, der personligt border det med sine stormtroopere. Før de kan opnå fuld kontrol, lykkes det imidlertid for et mindre skib at slippe væk med planerne. Her bliver de overrakt til Prinsesse Leia, der giver udtryk for, at de vil give håb.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Hovedroller[redigér | rediger kildetekst]

Diego Luna og Felicity Jones ved den japanske premiere på Rogue One.
 • Felicity Jones som Jyn Erso, en kriminel kvinde der bliver befriet og hyret af Oprørsalliancen.[5]
Ved Star Wars Celebration i London i juli 2016 blev hun introduceret sådan: "Jyn, der lægger en tvivlsom fortid bag sig til fordel for en bedre sag, er impulsiv, trodsig og ivrig efter at bringe kampen til Imperiet. Hun var vant til at arbejde alene men finder et højere mål i at deltage i en desperat mission for Oprørsalliancen.".[6]
Som forberedelsen til hendes rolle lavede Jones en scrapbog med "billeder jeg ser der minder om mig om den person jeg spiller, små stykker tekst", hvilket hun ofte gør for hendes forskellige roller i film, om end hun ikke kunne finde nogle rigtigt inspirerende billeder eller tekst for Jyn. Hun brugte timer på at se musikvideoer, især dem med Florence + the Machine, og sammenlignende forsangeren Florence Welch med Jyn som "en overjordisk figur der flyder og forvrænger på scenen".[7]
"Kaptajn Andor er en dygtig efterretningsofficer i Oprørsalliancen med erfaring fra felten, der kræver respekt fra sine oprørstropper med sin evne til at holde hovedet koldt i kamp og fuldføre missioner med minimale ressourcer."[10]
"Bodhi er en tidligere kejserlig pilot, der har store flyve- og tekniske evner til brug for opgaven som oprørsgruppens pilot. Rook er er altid praktisk men meget bekymret og må samle alt sit mod for at bringe kampen til imperiet."[13]
"En kejserlig militær divisionschef, der er besat af at fuldføre den stærkt forsinkede Dødsstjerne. Krennic er en grumsom men højt begavet mand, der har satset sit omdømme på leveringen af den funktionsdygtige kampstation til kejseren."[16]
"Chirrut er en dybt spirituel kriger, der tror at alt levende er forbundet gennem Kraften. Hans blindhed forhindrer ham ikke i at være en særdeles dygtig kriger. Selvom han mangler evner for kraften, så har Imwe styrket sin krop stærkt med intens fysisk og mental disciplin."[17]
"En freelace lejemorder der som følge af den barske virkelighed på sin kejserligt besatte hjemmeverden er blevet hærdet som en pragmatisk soldat og en mesterskytte med sin tunge repeterkanon. Baze har en udfordrende optrædende, der står i klar kontrast til det spirituelle hos hans bedste ven og moralske kompas, Chirrut."[18]

Biroller[redigér | rediger kildetekst]

Jimmy Smits gentog sin rolle som Bail Organa.

James Earl Jones lagde stemme til Darth Vader, ligesom han gjorde i den oprindelige Star Wars-trilogi,[40] men i modsætning til dengang var det ikke David Prowse, der lagde krop til. I stedet blev Vader spillet af Spencer Wilding under mødet med Krennic og ombord på stjernedestroyeren og af Daniel Naprous i den brutale slutscene.[41][42][43] Grand Moff Tarkin blev spillet af Guy Henry, idet hans udseende blev ændret digitalt til at ligne den i mellemtiden afdøde Peter Cushing, der oprindeligt spillede rollen i Star Wars Episode IV: Et nyt håb.[44][45] På samme måde blev der brugt digitale effekter til at få Ingvild Deila til at ligne Carrie Fisher i rollen som Leia Organa.[46] Angus MacInnes og Drewe Henley optrådte i deres roller som Gylden leder Dutch Vander og Rød leder Garven Dreis i form af ubenyttede optagelser fra Star Wars Episode IV: Et nyt håb. Macinnes indtalte desuden ny dialog til lejligheden, mens der blev benyttet gamle optagelser til den i mellemtiden afdøde Henley.[27][47][28][48] David Ankrum, der lagde stemme til Wedge Antilles i samme film gjorde det også her.[28]

Rian Johnson og Ram Bergman, der er hhv. instruktør og producent på Star Wars: The Last Jedi, medvirker i en cameo som to teknikkere på Dødsstjernen.[49]

Stemmer til stormtroopere og andre figurer i baggrunden blev leveret af David Acord, David Ankrum, Steve Bardrack, Verona Blue, Steven Blum, Dave Boat, Eugene Byrd, David Cowgill, Jonathan Dixon, Michael Donovan, Terri Douglas, Robin Atkin Downes, Dave Filoni, Michael Giacchino, John Gilroy, Tony Gilroy, Tom Harrison-Read, Kevin Hickman, Karen Huie, Tom Kane, Lex Lang, Vanessa Lengies, Yuri Lowenthal, Vanessa Marshall, Alexi Melvin, Flora Miller, William M. Patrick, Christopher Scarabosio, Orly Schuchmacher, Kat Sheridan, Christian Simpson, David Sobolov, Julian Stone, John Schwartz, Fred Tatasciore, James Arnold Taylor, Sam Witwer og Matthew Wood.[35]

Produktion[redigér | rediger kildetekst]

Udvikling[redigér | rediger kildetekst]

Instruktøren Gareth Edwards.

Rogue One er den første i en planlagt serie af enkeltstående film,[50] der også omfatter Solo: A Star Wars Story (2018) om Han Solo og måske en kommende film om Boba Fett.[51] Disneys økonomidirektør Jay Rasulo beskrev de enkeltstående film som originale historier.[52] Producenten Kathleen Kennedy forklarede, at filmene ikke ville overlappe med filmene i den nye trilogi, af hvilke Star Wars: The Force Awakens, der havde premiere 18. december 2015, blev den første. Hun sagde, at "George [Lucas] var helt klar omkring, hvordan det virker. Den kanon han skabte var Star Wars-sagaen. Lige nu er Episode VII en del af den kanon. Spin off-filmene, eller vi finder måske på noget andet at kalde de film, de eksisterer i det enorme univers, han har skabt. Der er ingen forsøg på at tage figurer (fra de enkeltstående film) ind og ud af saga-episoderne. Konsekvensen, set fra et kreativt synspunkt, er at det er et kort, som George har gjort ret tydelig."[53]

Ideen til filmen kom fra John Knoll, der havde arbejdet med visuelle effekter på prequel-trilogien. Ti år før arbejdet med filmen gik i gang, havde han lavet et oplæg med det til et afsnit af den aldrig producerede tv-serie Star Wars: Underworld.[54] Efter Disneys overtagelse af Star Wars følte han imidlertid, at han måtte fremlægge ideen igen i stedet for at spekulere til evig tid over, hvad der kunne være sket, hvis han havde gjort det.[55][56]

I maj 2014 blev det annonceret, at Gareth Edwards ville instruere den første enkeltstående film med Gary Whitta som manuskriptforfatter.[57] I oktober 2014 afslørede fotografen Greig Fraser, at han ville arbejde på filmen, og at den havde en arbejdstitel.[58] I januar 2015 kom det frem, at Whitta havde færdiggjort arbejdet på manuskriptet og ikke længere ville være en del af projektet.[59] I stedet blev Simon Kinberg overvejet som en erstatning.[60] Senere samme måned blev det imidlertid annonceret, at Chris Weitz havde skrevet under på at skrive manuskriptet til filmen.[61] I marts 2015 blev filmens titel afsløret som Rogue One.[62]

I april 2015 blev det afsløret ved Star Wars Celebration, at de enkeltstående film ville blive udgivet som dele af Star Wars Anthology. Det blev desuden afsløret, at handlingen i Rogue One ville finde sted mellem Star Wars Episode III: Sith-fyrsternes hævn og Star Wars Episode IV: Et nyt håb, men tættere på den sidste i tidslinjen.[63] Derudover udtalte Edwards at filmen i stil ville minde om en krigsfilm: "Det er krigens virkelighed. Gode fyre er onde. Onde fyre er gode. Det er kompliceret med flere lag, et meget rig scenario at lave en film i."[64][65] Edvards gik ud fra, at Disney ikke ville tillade en trist slutning, så i den oprindelige udgave af manuskriptet overlevede hovedpersonerne. Producenterne valgte imidlertid en mere tragisk slutning, og den oprindelige udgave blev aldrig ikke optaget. Fans bemærkede dog ikke desto mindre, at der var en del scener i de første trailers, der ikke kom med i den færdige film, og som derfor kunne antyde, at slutningen netop var tænkt anderledes.[66][67][68]

Ved Disneys D23 Expo i august 2015 blev det annonceret, at filmens titel var ændret til Rogue One: A Star Wars Story.[69]

I maj 2016 kom der frem, at der skulle foregå fem uger med genoptagelser, hvor Tony Gilroy skulle skrive ekstra scener og fungere som instruktør for de sekundære optagelser.[70][71] Gilroy ledede med Edwards' input redigeringen og yderligere optagelser af filmen, der håndterede forskellige problemer, herunder slutningen.[72] I august blev Gilroy krediteret på linje med Weitz og blev betalt 5 mio. USD for sit arbejde med filmen.[73][74] Desuden blev Christopher McQuarrie, Scott Z. Burns og Michael Arndt alle krediteret for at have bidraget til manuskriptet på forskellige stadier i processen.[75][76]

I juli 2016 var der snak om, hvor vidt filmen ville have en indledende rulletekst som de traditionelle Star Wars-film. Kennedy udtalte: "Vi er ved at tale om det, men jeg tror ikke, at disse [antologi-]film vil have en indledende rulletekst." Edwards tilføjede: "Ideen med filmen er, at den skal være forskellig fra saga-filmene... [men,] den her film er født ud af en indledende rulletekst. Det der inspirerede den her film var en indledende rulletekst og det der stod i den. Der er en fornemmelse af, at hvis vi lavede en indledende rulletekst, så ville det skabe en anden film. Så det ærlige svar er, at I må vente og se."[77] I november 2016 bekræftede Kennedy dog, at filmen ikke ville have en indledende rulletekst men i stedet begynde på "en måde der er traditionel, med kun titlen."[78]

Ved Star Wars Celebration i samme måned blev instruktøren Gareth Edwards spurgt om meningen med filmens titel og gav det svar, at der er tre forskellige: et militært kaldenavn som en hentydning til Red Squadron fra Star Wars Episode IV: Et nyt håb; det løse i franchiset, hvor filmen er den første til ikke at være en del af den primære saga; og en beskrivelse af Jyn Ersos personlighed.[79]

Casting[redigér | rediger kildetekst]

I januar 2015 rapporterede The Hollywood Reporter, at en række skuespillerinder, herunder Tatiana Maslany, Rooney Mara og Felicity Jones, var til prøve for filmens hovedrolle.[80] Maras søster Kate var også til prøve for rollen.[81] I februar 2015 blev det annonceret, at der var afsluttende samtaler i gang med Jones om at medvirke i filmen, alt imens Aaron Paul og Édgar Ramírez var i kikkerten til den mandlige hovedrolle.[82] I marts 2015 blev Jones annonceret som en del af rollelisten.[62] 25. marts 2015 fortalte Deadline, at der var rygter om Ben Mendelsohn i en hovedrolle.[83] 23. april 2015 fortalte TheWrap, at Sam Claflin var udset til en rolle, mens der var forhandlinger i gang med Riz Ahmed.[84] 13. maj 2015 blev Mendelsohn, Ahmed og Diego Luna føjet til rollelisten i hovedrollerne.[85] Forest Whitaker blev føjet til rollelisten 15. juni 2015.[86] 27. juli 2015 blev det oplyst, at Jonathan Aris var blevet valgt til at spille Senator Jebel i filmen.[87] I februar 2016 afslørede Eunice Olumide, at hun spillede med i filmen.[38] Genevieve O'Reilly blev valgt til rollen som Mon Mothma, som hun også spillede i Star Wars Episode III: Sith-fyrsternes hævn.[25]

I juli 2015 var der rygter om, at Darth Vader ville være med i filmen, men at han ikke ville være den primære modstander.[88] I slutningen af august 2015 forlød det, at den afdøde skuespiller, Peter Cushing, der spillede Grand Moff Tarkin i Star Wars Episode IV: Et nyt håb, ville blive genoplivet digitalt med CGI, så han kunne gentage sin rolle i Rogue One.[89][90] Darth Vaders medvirken blev bekræftet i juni 2016,[91] mens den digitale genoplivelse af Cushing som Tarkin først blev bekræftet ved filmens premiere i december 2016.

Rogue One er i øvrigt den første Star Wars-film uden nogen jedi.[92]

Optagelser[redigér | rediger kildetekst]

Canary Wharf Station hvor der blev optaget en forfølgelsesscene.

De primære optagelser til filmen begyndte hos Pinewood Studios[3] i Buckinghamshire 8. august 2015.[93][94][95] Mange andre optagelser fandt sted i eller nær Pinewood Studios ved Buckinghamshire, hvor der blev opsat store scener og kulisser til at supplere optagelser fra andre steder i verdenen.[96] Disse steder fandt blandt andet på Island, hvor der blev optaget i Reynisfjara, i og omkring bjergene Hjörleifshöfði og Hafursey ved Mýrdalssandur der gjorde det ud for Lah'mu og Eadu,[97][98][99][100] i Krafla-området med dets vulkankratere[101] og omkring Mývatns klippeformationer.[102] Øerne Gan og Baresdhoo i Laamu Atoll i Maldiverne samt den tidligere flyveplads RAF Bovingdon gjorde det ud for planeten Scarif.[103][104] Wadi Rum i Jordan gjorde det ud for Jedha.[105][92][106] Desuden fandt der optagelser sted i Pymmes Park i Edmonton,[107] mens scener, der foregik på Yavin 4, blev optaget på Cardington Airfield.[98] Efter offentliggørelsen af den første trailer bemærkede Star Wars-fans på Twitter, at Canary Wharf StationLondon Underground tilsyneladende også var blevet benyttet til en scene.[108][109] Det blev senere bekræftet, at Gareth Edwards havde valgt stationen til optage en forfølgelsesscene i en kejserlig base. Optagelserne fandt sted mellem midnat og kl. 4 om morgenen, mens stationen var lukket for offentligheden.[110]

Filmen blev optaget med Ultra Panavision 70-linser og Arri Alexa 65-kameraer.[111][112]

Efterproduktion[redigér | rediger kildetekst]

11. februar 2016 oplyste Disney, at filmen stort set var færdig.[113] Fra midten af juni 2016 var der dog være flere uger med planlagte genoptagelser.[114] Tony Gilroy, der på det tidspunkt var en ukrediteret forfatter på filmen, blev hyret til at instruere genoptagelserne og bearbejde dele af filmen. Som følge heraf blev han så også krediteret i filmen.[115][66][116]

Industrial Light & Magic (ILM) stod for de visuelle effekter. Et særligt indslag her var en digital genskabelse af den i 1994 afdøde Peter Cushing, så han på den måde kunne gentage sin rolle som Grand Moff Tarkin fra Star Wars Episode IV: Et nyt håb. Forud for optagelserne gennemgik ILM timevis af arkivoptagelser med Cushing for at skaffe materiale til at genskabe hans udseende. Derefter spillede Guy Henry rollen med motion capture, hvorefter materialet blev placeret ovenpå hans optræden som en digital maske. Cushing manerer og måde at tale på blev så studeret og tilføjet til den digitale model af Tarkin.[117] Cushings familie, der havde givet tilladelse til at benytte ham i filmen,[118] var stærkt involveret i genskabelsen og kom med input helt ned til de mindste detaljer.[119][120][118]

En ung prinsesse Leia, der oprindeligt blev spillet af Carrie Fisher, blev også genskabt ved hjælp af digitale effekter. I Rogue One blev rollen spillet af Ingvild Deila, men Fischers udseende blev indsat over hendes ansigt. En arkivoptagelse af Fischer, der siger "Hope" (håb), blev benyttet til figurens eneste linje i filmen.[121][122][123][124]

Efterproduktionen blev afsluttet 28. november 2016.[125]

Musik[redigér | rediger kildetekst]

16. marts 2015 kom det frem, at Alexandre Desplat, der havde arbejdet sammen med Edwards om Godzilla, ville komponere musikken til Rogue One.[126] Rygterne ville ganske vist vide, at en kontrakt med Lucasfilm endnu ikke var på plads, men Desplat bekræftede selv i et interview 12. april 2016, at han ville fungere som filmens komponist.[127] Det blev anden gang at Desplat og Edwards kom til at arbejde sammen om en film efter at de først arbejdede sammen om Godzilla. Det er desuden den første Star Wars-spillefilm, hvor musikken ikke er komponeret af seriens faste komponist, John Williams. Desplat udtalte at han og Edwards "havde et godt samarbejde på Godzilla, og jeg kan ikke vente på at starte med ham. Det vil blive nogle få uger fra nu, og det er meget spændende og skræmmende på en gang, fordi det er sådan et legendarisk projekt. At blive kaldet til at følge efter John Williams... det er en stor udfordring for mig."[127]

I september 2016 blev det imidlertid annonceret, at Michael Giacchino ville erstatte Desplat som komponist, fordi genoptagelserne medførte ændringer i tidsplanen for efterproduktionen med det resultat, at Desplat ikke længere var til rådighed.[128] Giacchino havde kun fire en halv uge til at komponere musikken og begyndte på den stort set lige efter at være blevet færdig med Doctor Strange. I et interview med Entertainment Weekly i november 2016 sagde Giacchino: "Det er en film, der på mange måder er som en stor anden verdenskrig-film, og det elsker jeg ved den. Men den har også dette store, store hjerte midt i sig, og det var den ene ting, jeg bare ikke ønskede at se bort fra. Ja, det er en actonfilm, og det er en Star Wars-film, og den har alle de ting du ville forvente og elske ved den, men jeg ønskede ikke at glemme, at det også var en utrolig følelsesladet film. Det var det, der virkelig trak mig."[129]

Giacchino inkorporerede dele af John Williams' musik fra de tidligere film i musikken til den nye film.[129] Det officielle soundtrack til filmen blev udgivet af Walt Disney Records 16. december 2016.[130]

Premiere[redigér | rediger kildetekst]

Rogue One havde premiere i Pantages Theatre i Hollywood 10. december 2016.[131][132] Den fik efterfølgende premiere i flere europæiske lande 14. december 2016, i Nordamerika 16. december 2016 og i Kina 6. januar 2017.[133]

Marketing[redigér | rediger kildetekst]

Markedsføringen af Rogue One blev oprindeligt udskudt på grund af premieren på Mission: Impossible - Rogue Nation i juli 2015, en film hvis titel Paramount Pictures havde registreret i januar 2015, længe før Disney annoncerede titlen på sin film. På grund af navneligheden blev Disney og Lucasfilm nød til at indgå en aftale med Paramount om markedsføring for at undgå forvirring hos publikum, hvilket betød at markedsføringen af Rogue One måtte vente til efter midten af 2015. Undtagen var dog en meget kort trailer, der blev vist ved Star Wars Celebration i Anaheim det år.[134]

Den første egentlige trailer blev offentliggjort af Lucasfilm 7. april 2016 og blev rost af anmelderne for sin portrættering af stærke kvindelige figurer. The Daily Telegraph beskrev Jyn Erso som "en slyngelagtig heltinde i Han Solo-stil" og kaldte filmen progressiv, mens de samtidig bemærkede trofastheden overfor stilen fra den oprindelige Star Wars-trilogi.[135] Hollywood Reporter bemærkede også de visuelle hentydninger til den oprindelige trilogi og eksaminerede filmens mulige handling under hensyn til, at resultatet allerede til dels var blevet afsløret i Star Wars Episode IV: Et nyt håb.[136] David Sims fra The Atlantic fastslog at traileren bragte "nogle minder tilbage, fra de klodsede AT-AT Walkers til Dødsstjernen selv, for ikke at nævne de glorværdige 70'er-kostumer fra Star Wars." Han tilføjede at traileren havde et udseende, der blandede det gamle med det nye.[137] Traileren blev set næsten 30 millioner gange på Facebook og YouTube i løbet af de første 29 timer.[138]

I juni 2016 blev der reklameret for Rogue One ved Star Wars Celebration Europe III i London. I den forbindelse blev der afsløret en ny plakat visende et slag på den tropiske planet Scarif med Dødsstjernen antydet på himmelen og teksten "A Rebellion Built on Hope" (Et oprør bygget på håb). Desuden vistes en ny trailer eksklusivt for deltagerne. Den nye trailer blev modtaget positivt af kritikkerne. The Daily Telegraph bemærkede at traileren afslørerede nye lokaliteter så som planeterne Jedha og Scarif, og at den mest bemærkelsesværdige afsløring kom i de sidste sekunder af traileren med Darth Vaders opdukken, reflekteret af en computerskærm og ledsaget af den klassiske åndedrætslyd.[110] Variety fremhævede også afsløringen af Vader og bemærkede, at der var lagt meget mere vægt på den bevægelige gengivelse af store kampscener og krig i fuld skala i stil med Francis Ford Coppolas Apocalypse Now fra 1979 om Vietnamkrigen. Desuden blev der vist en video, hvor scener fra filmen var blandet med bag-om-kameraet-optagelser og interviews med instruktøren og skuespillerne.[139]

Den anden trailer blev offentliggjort under en transmission af Sommer-OL 2016 og fik positive anmeldelser. Wired skrev at traileren var "fyldt med nostalgiske hilsner til den oprindelige trilogi", mens Rolling Stone beskrev de CGI-skabte landskaber i optagelserne som vidunderligt iøjnefaldende.[140][141]

Endnu en trailer blev offentliggjort i oktober 2016. The Hollywood Reporter bemærkede at de ikke hidtil afslørede optagelser lignede "en trailer for en anden film end den tidligere annoncerede", noterede at Jyn Erso forekom som en mere sårbar person og fremhævede Galen Erso optræden som en beskyttende faderfigur.[142] Vanity Fair kommenterede også den empati, der var lagt i Jyns forhold til hendes far. Med en humoristisk hentydning til psykologi bemærkedes det, at Rogue One ligesom mange af de forgående film tilsyneladende trækker på "Star Wars-franchisets største naturlige ressource: faderkomplekser."[143]

I Asien var Disneys markedsføring fokuseret på Donnie Yen, idet hans plakat blev benyttet til markedsføring steder som Japan, Singapore, Indonesien, Thailand, Hong Kong, Kina, Vietnam og Malaysia. På den officielle Star Wars Facebook-side for de forskellige asiatiske lande var der desuden klip og videoer med Donnie Yen, der talte forskellige sprog, hilste fans og bad dem om at støtte Rogue One. Derudover udgav Disney også forskellige versioner af internationale trailers med flere optagelser af Yen.[144][145]

Hjemmevideo[redigér | rediger kildetekst]

Filmen blev udgivet udgivet som Digital HD 24. marts 2017 og på blu-ray og dvd 4. april 2017.[146] I forbindelse med lanceringen af Disney+ blev den udgivet i 4K og som Digital Ultra HD ved samme lejlighed. Den blev udgivet på Ultra HD Blu-ray 31. marts 2020.

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Indtjening[redigér | rediger kildetekst]

Rogue One indbragte 532,2 mio. USD i USA og Canada og 523,8 mio. USD i resten af verdenen, resulterende i en samlet indtjening på 1,056 mia. USD.[1] Det gør filmen til den tredje mest indbringende Star Wars-film (efter The Force Awakens og The Last Jedi), den næstmest indbringende film fra 2016 (efter Captain America: Civil War)[147] og den 22. mest indbringende film til alle tider. Det var desuden den mest indbringende film fra 2016 i USA.[148][149] Til sammenligning kan nævnes, at filmens nettobudget var på 200 mio. USD.[2] Deadline Hollywood anslog filmens nettofortjeneste til 319,6 mio. USD, når der var taget højde for alle omkostninger, hvilket gjorde filmen til det tredje mest profitable fra 2016.[150]

Forud for premieren var forventningerne, at filmen ville indbringe 100-150 mio. USD i åbningsweekenden i USA og Canada.[151][152] Disneys bestyrelsesformand Bob Iger bemærkede, at Disney og Lucasfilm ikke forventede, at Rogue One ville komme til at matche The Force Awakens' samlede indtjening på 2,1 mia. USD eller dens 248 mio. USD i åbningsweekenden.[153] Forsalget til filmen begyndte i USA 28. november 2016, og inden for de første ti minutter gik billetsalgssider som Fandango ned, i stil med det der skete ved The Force Awakens året før.[154] I løbet af de første firetyve timer solgte filmen det næsthøjeste antal billetter på forhånd nogen sinde, kun overgået af netop The Force Awakens.[155] På verdensplan forventedes filmen at indbringe 280-350 mio. USD i åbningsweekenden.[156]

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

Donnie Yen fik ros for sin rolle som Chirrut Îmwe.

Rotten Tomatoes samlede 446 anmeldelser og bedømte 84 % af dem til at være positive med en gennemsnitlig karakter på 7,5/10. Hjemmesiden skrev desuden at "Rogue One trækker meget på Star Wars-mytologien men betræder også nyt land, fortællermæssigt og æstetisk - og lægger op til en lys blockbuster-fremtid for franchiset."[157] Hos Metacritic fik filmen en karakter på 65 ud af 100 baseret på 51 anmeldelser, indikerende at de generelt var positive.[158] Hos CinemaScore gav publikum filmen en gennemsnitlig bedømmelse på "A" på en A+ til F-skala.[156]

Eric Goldman fra IGN gav filmen en bedømmelse på 9 ud af 10 med ordene "Rogue One er en film pakket med fanservice, men når fanservice er gjort så godt, er der lidt at klage over og meget at holde af."[159] Peter Travers fra Rolling Stone gav filmen 3,5 ud af 4 stjerner med ordene: "denne spin-off/prequel har den samme primitive, indlevende, følelsesmæssige, skøre lad-os-lave-et-show ånd, der fik os til at elske den oprindelige trilogi."[160] /Film gav Rogue One en bedømmelse på 8/10 og skrev, at filmen er en nydelse, men at den ikke har den følelsesmæssige tyngde fra The Force Awakens, fordi "ingen figur i Rogue One var specielt uimodståelig".[161] PopMatters skrev at "Rogue One ser ud til at nyde tiden på en hel flok måner og planeter, som vi ikke har set før, med at svire i larmen og forvirringen i fjerne kolonier, hvor antiimperialistiske føleler råder. Men filmen trækkes ned i den komplekse manøvrering mellem spioner, luftkampe og det mest omfattende slag på jorden mellem oprørere og Imperiet siden starten på Imperiet slår igen."[162] Justin Chang fra Los Angeles Times kaldte Rogue One "en hurtig, rå og klar gang underholdning."[163]

The New York Times skrev at "Alle delene er der, med andre ord ligesom Legofigurerne i en æske. Problemet er at filmens skabere ikke har ulejliget sig med at finde på noget særligt interessant at gøre med dem. En par niårige kunne have fundet på bedre eventyr på en regnvejrsdag og formentlig også bedre dialog."[164] Richard Brody fra The New Yorker kaldte filmen upersonlig og skrev, at den "ikke så meget er en film som en reklamefilm i spillefilmslængde for sig selv; det er en film, der stadig venter på at blive lavet."[165] The Washington Post skrev at Rogue One repræsenterer en indiskutabel øvelse i udvidelse at en franchiset, og at den vil gøre det fint som sådan, i det mindste for nuværende.[166] David Ehrlich fra Indiewire gav filmen en karakter på C+ og kaldte den "et dristigt men pinefuldt sikkert forsøg på at udvide biografernes mest hellige blockbuster-franchise og holde hjulene kørende mellem de egentlige afsnit [...] bare en glorificeret undskyldning for at give lidt mening til en af de skøreste ting ved originalen." Han roste det visuelle men kritiserede manglen på interessant personlig udvikling og et manuskript, der føltes "helt og aldeles begrænset af dets formål."[167]

Rogue One introducerede mange nye figurer i Star Wars-universet med Chirrut Îmwe, spillet af Donnie Yen, og K-2SO, spillet af Alan Tudyk, som de mest populære. I en afstemning på den officielle Star Wars-hjemmeside i maj 2017, hvor mere end 30.000 personer deltog, blev Chirrut Îmwe valgt som den mest populære figur fra Rogue One.[168]

Filmen blev også rost for at udforske det etiske i ingeniørkunst. Som en kritikker udtrykte det: "Den centrale etiske del af filmen er en mands beslutning om at indrette Dødsstjernen på en måde til at forhindre dens brug til galaktisk dominans. Man kunne med rette omdøbe filmen til 'Rogue One: an Engineering Ethics Story'."[169][170][171]

Priser[redigér | rediger kildetekst]

19. marts 2017 modtog filmen de britiske Empire Awards for bedste film, Felicity Jones som bedste kvindelige medvirkende og Gareth Edwards som bedste instruktør.[172] Ved Saturn Awards 28. juni 2017 vandt filmen i kategorien bedste science fiction-film, Gareth Edwards som bedste instruktør og Neil Corbould, Hal Hickel, John Knoll og Mohen Leo for bedste specialeffekter.[173]

Ceremoni Pris Modtager Resultat
Academy Awards Bedste lydmix Christopher Scarab Nomineret
Bedste effekter John Knoll Nomineret
Empire Awards Bedste film Gareth Edwards Vandt
Bedste instruktør Vandt
Bedste kvindelige hovedrolle Felicity Jones Vandt

Andre medier[redigér | rediger kildetekst]

I tilknytning til filmen blev der udgivet en roman, Catalyst: A Rogue One Story, 15. november 2016.[174] Romanen, der er skrevet af Star Wars-veteranen James Luceno, foregår nogle år før Rogue One og giver en baggrundshistorie for filmen.[175] Desuden skrev Alexander Freed en roman baseret på selve filmen, der blev udgivet 16. december 2016.[176] Nogle måneder senere, 2. maj 2017, udgav Disney Lucasfilm Press romanen Star Wars: Rebel Rising af Beth Revis. Romanen fortæller hvad der skete med Jyn Erso, fra da hendes mor døde til den dag, hvor oprørerne befrier hende fra imperiets fangeskab, en periode filmen springer over lige efter dens indledning.[177] Samme dag udgav Disney Lucasfilm Press romanen Guardians of the Whills Greg Rucka. Den fokuserer på Chirrut og Baze og fortæller deres baggrundshistorie og hvad der skete på Jedha før begivenhederne i filmen.

Til spilmarkedet blev der udgivet en udvidelsespakke som download til videospillet Star Wars Battlefront med titlen Rogue One: Scarif, der gjorde det muligt spille med forskellige steder, figurer og rekvisitter fra Rogue One.[178] Efterfølgeren Star Wars Battlefront 2 fik en opdatering, der omfattede planeten Scariff som et sted i flere af dens spilstilstande.[179] Der blev også udgivet en gratis virtual reality-mission til PlayStation 4 sammen med udvidelsespakken.[180] Flere figurer og koncepter fra filmen blev desuden inkluderet i mobilspillene Star Wars: Force Arena,[181] Star Wars Commander[182] og Star Wars: Galaxy of Heroes.[183]

Flere måneder efter at filmen havde haft premiere, omsatte Marvel Comics den til en tegneserie i seks dele med ekstra stof.[184] Den samlede udgave af tegneserien blev udgivet 12. december 2017. I august 2017 annoncerede IDW Publishing, at de ville lave en one-shot-tegneserie baseret på filmen, der blev udgivet dagen efter udgivelsen af den samlede udgave af Marvels miniserie. I modsætning til miniserien havde den et mere tegnefilmsagtigt præg.[185][186] I samme måned udgav Marvel Comics Star Wars: Rogue One – Cassian & K-2SO Special, der var skrevet af Duane Swierczynski og tegnet af Fernando Blanco. Den 40 sider lange one-shot-tegneserie handler om Cassian Andor and K-2SO's første møde.

Filmen har desuden flere forbindelser til tegnefilmserier. Saw Gerrera er således oprindeligt en figur fra Star Wars: The Clone Wars, men han har også medvirket i Star Wars Rebels. Rumskibet Ghost og droiden Chopper fra sidstnævnte serie har også cameos i filmen, hvor Hera Syndulla ligeledes nævnes.[187][188] Imperiets dødstropper fra filmen medvirker til gengæld i det afsluttende dobbeltafsnit Zero Hour i tredje sæson af Star Wars Rebels. Derudover medvirker flere andre figurer og ting, der blev introduceret i filmen, i seriens fjerde og sidste sæson, hvor Orson Krennic også nævnes.[189]

8. november 2018 blev der annonceret at en tv-serie var ved at blive produceret, og at den vil blive vist på Disneys kommende streamingservice, Disney+. Serien vil foregå før begivenhederne i Rogue One og vil fokusere på Cassain Andor, der endnu en gang vil blive spillet af Diego Luna.[190] Det blev desuden annonceret, at Alan Tudyk skulle gentage sin rolle som K-2SO, men han oplyste senere, at han alligevel ikke skulle være med i første sæson af serien.[191] Serien har fået navnet Andor og vil få premiere i 2022.[192]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ a b c "Rogue One: A Star Wars Story (2016)". Box Office Mojo. Internet Movie Database. Hentet 15. april 2017.
 2. ^ a b FilmL.A. (23. maj 2017). "2016 Feature Film Study" (PDF). FilmL.A. Feature Film Study: 22. Hentet 22. november 2018.
 3. ^ a b "Rogue One: A Star Wars Story". Pinewood Studios.
 4. ^ "How Rogue One: A Star Wars Story Changed During Reshoots". ScreenRant. 16. december 2016.
 5. ^ "Star Wars Rogue One trailer released". BBC News. BBC. 7. april 2016. Hentet 7. april 2016.
 6. ^ O'Connell, Sean. "Star Wars: Rogue One Just Dropped A Ton Of Pictures And Character Details". Cinemablend. Hentet 12. august 2016.
 7. ^ Tatiana Siegel (12. oktober 2016). "Felicity Jones on 'Rogue One' Reshoots, 'Inferno' Reluctance and Anton Yelchin's "Devastating" Death". The Hollywood Reporter. Hentet 13. oktober 2016.
 8. ^ a b c d e f Skrebels, Joe (17. maj 2016). "Star Wars: Rogue One Leak Reveals New Characters, Names, Vehicles". IGN. Hentet 17. maj 2016.
 9. ^ a b Saavedra, John (7. april 2016). "Star Wars: Rogue One - First Trailer Analysis". Den of Geek!. Hentet 8. april 2016.
 10. ^ O'Connell, Sean. "Star Wars: Rogue One Just Dropped A Ton Of Pictures And Character Details, side 2". Cinemablend. Hentet 12. august 2016.
 11. ^ "Riz Ahmed". Gordon and French. Arkiveret fra originalen 19. november 2015. Hentet 5. januar 2016.
 12. ^ Porter, Matt (22. juni 2016). "Character Names, Descriptions and New Images Revealed for Rogue One". IGN. Hentet 24. juni 2016.
 13. ^ Star Wars: Rogue One Just Dropped A Ton Of Pictures And Character Details, s. 4, Cinema Blend.
 14. ^ Khatchatourian, Maane (7. april 2016). "'Rogue One: A Star Wars Story' First Trailer Arrives". Variety. Hentet 7. april 2016.
 15. ^ a b c d e Lussier, Germain (22. juni 2016). "Meet the Heroes, Villains, and Badass Droid of Rogue One: A Star Wars Story (UPDATED)". io9. Hentet 25. juni 2016.
 16. ^ O'Connell, Sean. "Star Wars: Rogue One Just Dropped A Ton Of Pictures And Character Details, side 6". Cinemablend. Hentet 12. august 2016.
 17. ^ O'Connell, Sean. "Star Wars: Rogue One Just Dropped A Ton Of Pictures And Character Details, side 3". Cinemablend. Hentet 12. august 2016.
 18. ^ O'Connell, Sean. "Star Wars: Rogue One Just Dropped A Ton Of Pictures And Character Details, side 5". Cinemablend. Hentet 12. august 2016.
 19. ^ Breznican, Anthony (22. juni 2016). "Rogue One: Forest Whitaker's character has a rich Star Wars history". Entertainment Weekly. Hentet 25. juni 2016.
 20. ^ "Mads Mikkelsen Playing "Galen" in Star Wars Anthology: Rogue One?". Star Wars News Net. Hentet 28. april 2016.
 21. ^ SkyNews (28. april 2016). "Danish actor Mads Mikkelsen reveals that he's playing the father of the main character in Star Wars film Rogue One" (Tweet). Hentet 28. april 2016.
 22. ^ Lussier, Germain. "New Rogue One Trailer Reveals How the Rebels Find Out About the Death Star". io9. Hentet 16. august 2016.
 23. ^ Ward, Jason (9. marts 2016). "Rogue One: A Star Wars Story's new droid sidekick description & quick sketches". Making Star Wars. Arkiveret fra originalen 17. juni 2018. Hentet 8. april 2016.
 24. ^ Sprrentino, Mike. "Alan Tudyk on using motion capture for 'Rogue One': Anthony Daniels was envious". CNET.com. cnet. Hentet 23. august 2016.
 25. ^ a b Crookes, Del (7. april 2016). "Rogue One: A Star Wars Story - the new trailer dissected and storylines revealed". BBC Newsbeat. Hentet 7. april 2016.
 26. ^ Robinson, Will (5. august 2016). "Rogue One: A Star Wars Story: Jimmy Smits confirms he has a cameo". Entertainment Weekly. Hentet 6. august 2016.
 27. ^ a b c White, Brett (16. december 2016). "Every Rogue One Cameo You Won't Want To Miss". CBR.com. Hentet 16. december 2016.
 28. ^ a b c d e f Leadbeater, Alex (16. december 2016). "Star Wars: Rogue One: 15 Cameos You Missed". ScreenRant. Hentet 16. december 2016.
 29. ^ Ritman, Alex (15. juli 2016). "'Star Wars' Regular Warwick Davis Returns For 'Rogue One'". The Hollywood Reporter. Hentet 15. juli 2016.
 30. ^ Doran, Sarah (19. december 2016). "Did You Spot All These British and Irish Actors in Rogue One: A Star Wars Story?". Radiotimes.com. Hentet 2. januar 2017.
 31. ^ Trumbore, Dave. "'Rogue One' Actor Valene Kane Confirmed as Playing Jyn Erso's Mother". Collider.com. Hentet 26. september 2016.
 32. ^ "The 2016 Preview - 13 Rogue One: A Star Wars Story". Empire. United Kingdom: Bauer Media Group: 89. februar 2016. Jonathan Aris will play Senator Jebel. Nope, we have no idea who that is either.
 33. ^ Åberg, Erik (13. oktober 2016). "Fares Fares gör roll i nya "Star wars"". Aftonbladet (svensk). Hentet 16. oktober 2016.
 34. ^ Lindholm, Emilie (13. oktober 2016). "Fares Fares med i nya Star wars-trailern". GP (svensk). Hentet 16. oktober 2016.
 35. ^ a b c d e f g "Rogue One: Full Cast and Crew". Hentet 17. december 2016.
 36. ^ "New Rogue One Images and Details from Empire Magazine!". Star Wars News Net. 28. august 2016. Hentet 1. september 2016.
 37. ^ Marc, Christopher (5. december 2016). "'Prometheus' and 'Game of Thrones' Actor Ian Whyte Plays Moroff In 'Rogue One'". Omega Underground. Arkiveret fra originalen 20. december 2016. Hentet 18. december 2016.
 38. ^ a b Harrison, Jody (5. februar 2016). "Scottish supermodel lands role in new Star Wars films". Herald Scotland. Hentet 7. februar 2016.
 39. ^ Rogue One (Feature film) (engelsk). Credits: Walt Disney Studios Motion Pictures. 16. december 2016.
 40. ^ Breznican, Anthony (23. juni 2016). "Darth Vader Lives!". Entertainment Weekly. Hentet 9. august 2016.
 41. ^ "Rogue One: Darth Vader storms Rhyl for Star Wars showing". BBC Wales. BBC. 22. december 2016. Hentet 22. december 2016. While the actor has the body role, just like his predecessor in the original Star Wars films David Prowse, the voice of Lord Vader is actor James Earl Jones.
 42. ^ "Spencer Wilding to play Darth Vader in Rogue One: A Star Wars Story? • Making Star Wars" (engelsk). 11. april 2016. Arkiveret fra originalen 5. juni 2016. Hentet 1. september 2016.
 43. ^ "Rogue One: Why it took multiple actors to play Darth Vader (exclusive)" (engelsk). 14. december 2016. Hentet 16. december 2016.
 44. ^ "Rogue One spoiler: how they used digital effects to bring back an original Star Wars actor". Arkiveret fra originalen 16. december 2016. Hentet 15. december 2016.
 45. ^ ‘Rogue One’: What Peter Cushing’s Digital Resurrection Means for the Industry, Variety, 16. december 2016
 46. ^ Jones, Nate (15. december 2016). "Let's Talk About the Ending of Rogue One". New York. Hentet 16. december 2016.
 47. ^ Elderkin, Beth (18. december 2016). "Here's How Rogue One Got Its Hands on Unseen Star Wars Footage". io9.com. Hentet 18. december 2016.
 48. ^ Fullerton, Huw. "Original Star Wars actor reveals how his character was brought back for Rogue One". Radio Times. Hentet 7. januar 2017.
 49. ^ Breznican, Anthony (17. juli 2016). "Star Wars Celebration: Updates on Episode VIII and young Han Solo movie". Entertainment Weekly. Hentet 18. juli 2016.
 50. ^ Alexander, Julia. "Rogue One is bucking a Star Wars tradition". Polygon. Hentet 23. november 2016.
 51. ^ Breznican, Anthony (6. februar 2013). "Star Wars spin-offs: A young Han Solo movie, and a Boba Fett film". Entertainment Weekly. Hentet 26. februar 2017.
 52. ^ Graser, Marc (12. september 2013). "'Star Wars': The 'Sky's the Limit' for Disney's Spinoff Opportunities". Variety. Hentet 13. september 2013.
 53. ^ Gallagher, Brian. "'Star Wars' Spin-Offs Will Not Crossover with the New Trilogy". Movieweb. Arkiveret fra originalen 19. januar 2014. Hentet 17. januar 2014.
 54. ^ Falk, Ben (5. oktober 2018). "Whatever happened to George Lucas' live-action 'Star Wars' TV show?". Yahoo! Entertainment. Hentet 21. maj 2019.
 55. ^ "SWCE 2016: 15 things we learned from the Rogue One: A Star Wars Story Panel". Star Wars.com. Hentet 22. juli 2016.
 56. ^ McMillan, Graeme (20. april 2015). "What Happens When 'Star Wars' Is Just a War Film?". The Hollywood Reporter. Hentet 8. april 2016.
 57. ^ Kit, Borys (22. maj 2014). "'Star Wars' Spinoff Hires 'Godzilla' Director Gareth Edwards (Exclusive)". The Hollywood Reporter. Hentet 22. maj 2014.
 58. ^ Tapley, Kristopher (24. oktober 2014). "Cinematographer Greig Fraser talks 'Foxcatcher,' 'Gambler' and NOT 'Star Wars'". HitFix. Hentet 26. oktober 2014.
 59. ^ Kit, Borys (9. januar 2015). "'Star Wars' Standalone Movie Loses Writer Gary Whitta". The Hollywood Reporter. Hentet 11. januar 2015.
 60. ^ Lussier, Germain (12. januar 2015). "Rumor: Simon Kinberg Will Take Over Writing First 'Star Wars' Standalone Film". /Film.
 61. ^ Kit, Borys; Siegemund-Broka, Austin (26. januar 2015). "'Star Wars' Stand-alone Movie Hiring Oscar-Nominated Writer". The Hollywood Reporter. Hentet 27. januar 2015.
 62. ^ a b "Rogue One is the first Star Wars stand-alone film, Rian Johnson to write and direct Star Wars: Episode VIII". StarWars.com. 12. marts 2015. Hentet 15. marts 2015.
 63. ^ Fischer, Russ (19. april 2015). "'Star Wars: Rogue One' Details: Theft of Death Star Plans Confirmed as Plot; Plus Footage and Concept Art". /Film. Arkiveret fra originalen 27. august 2016. Hentet 15. april 2015.
 64. ^ Breznican, Anthony (19. april 2015). "Star Wars: Rogue One and mystery stand-alone movie take center stage". Entertainment Weekly. Hentet 19. april 2015.
 65. ^ Bishop, Bryan (19. april 2015). "Star Wars: Rogue One will be about the Rebel Alliance stealing plans for the Death Star". The Verge. Hentet 19. april 2015.
 66. ^ a b Liptak, Andrew (15. januar 2017). "Rogue One's reshoots show how Disney saved the first standalone Star Wars movie". The Verge. Hentet 18. januar 2017.
 67. ^ McCormick, Rich (20. december 2016). "Rogue One director says its original ending was very different". The Verge. Hentet 31. december 2016.
 68. ^ Tassi, Paul (21. december 2016). "Rogue One's Original Ending May Explain Where All Those Deleted Trailer Scenes Went". Forbes. Hentet 31. december 2016.
 69. ^ "Rogue One—The daring mission has begun: Cast and crew announced". StarWars.com. 15. august 2015. Hentet 15. august 2015.
 70. ^ Kit, Borys (31. maj 2016). "Disney Orders Reshoots for Star Wars Stand-Alone Rogue One This Summer". The Hollywood Reporter. Hentet 9. april 2019.
 71. ^ Beznican, Anthony (3. juni 2016). "Rogue One Reshoots: What's True and False About the Changes to the Star Wars Film". Entertainment Weekly. Hentet 9. april 2019.
 72. ^ Kit, Borys (3. august 2016). "Rogue One Drama: Writer Tony Gilroy Taking on More Duties". The Hollywood Reporter. Hentet 9. april 2019.
 73. ^ Kit, Borys (30. november 2016). "Rogue One Writer Tony Gilroy to Make Millions Off Reshoots". The Hollywood Reporter. Hentet 9. april 2019.
 74. ^ Osborn, Alex (12. august 2016). "Star Wars: Tony Gilroy Credited as Screenwriter on Rogue One". IGN. Hentet 9. april 2019.
 75. ^ Jagernauth, Kevin (19. oktober 2015). "Rumor: Christopher McQuarrie Did A Pass On Rogue One Script; Michael Arndt Credited On The Force Awakens". IndieWire. Hentet 9. april 2019.
 76. ^ Perez, Rodrigo (29. august 2018). "Chris Weitz Says Christopher McQuarrie, Scott Z. Burns & More Wrote On Rogue One: A Star Wars Story". The Playlist. Hentet 9. april 2019.
 77. ^ Drysdale, Jennifer (15. juli 2016). "EXCLUSIVE: Kathleen Kennedy and Gareth Edwards Tease 'Rogue One' Opening Crawl -- See What They Said!". Entertainment Tonight. Hentet 17. juli 2016.
 78. ^ Lang, Brent (22. november 2016). "'Star Wars': Lucasfilm Chief Previews 'Rogue One' and Han Solo Spinoff". Variety. Arkiveret fra originalen 23. november 2016. Hentet 23. november 2016.
 79. ^ De Semlyen, Phil (23. august 2016). "Exclusive: Rogue One's Gareth Edwards explains the movie's title". Empire. Arkiveret fra originalen 23. august 2016. Hentet 23. august 2016.
 80. ^ Kit, Borys (20. januar 2015). "Tatiana Maslany, Rooney Mara Testing for 'Star Wars' Stand-alone Movie". The Hollywood Reporter. Hentet 22. januar 2015.
 81. ^ Kroll, Justin (21. januar 2015). "Twitter scoop following @Borys_Kit STAR WARS testing story from yesterday, hearing the fourth girl who tested is Rooney's sister, Kate Mara". Twitter. Hentet 22. januar 2015.
 82. ^ Kit, Borys (3. februar 2015). "'Star Wars' Stand-alone Movie to Star Felicity Jones (Exclusive)". The Hollywood Reporter. Hentet 4. februar 2015.
 83. ^ Fleming Jr, Mike (25. marts 2015). "Ben Mendelsohn Orbiting 'Star Wars' Spinoff 'Rogue One'?". deadline.com. Arkiveret fra originalen 29. marts 2015. Hentet 30. marts 2015.
 84. ^ Sneider, Jeff; Ge, Linda (23. april 2015). "Sam Claflin Eyed to Star in 'Star Wars: Rogue One'; Riz Ahmed in Talks (Exclusive)". thewrap.com. Hentet 16. juni 2015.
 85. ^ Kroll, Justin (13. maj 2015). "'Star Wars: Rogue One': Diego Luna Joins Felicity Jones in Lead Role (Exclusive)". variety.com. Hentet 25. maj 2015.
 86. ^ Kroll, Justin (15. juni 2015). "'Star Wars: Rogue One': Forest Whitaker Joins Standalone Film (Exclusive)". Variety. Hentet 16. juni 2015.
 87. ^ Sciretta, Peter (27. juli 2015). "'Sherlock' Actor Jonathan Aris Joins 'Star Wars: Rogue One'". SlashFilm.com. /Film.com. Hentet 28. juli 2015.
 88. ^ Faraci, Devin (7. juli 2015). "Darth Vader Will Menace The Heroes In Star Wars Anthology: Rogue One". birthmoviesdeath.com. Arkiveret fra originalen 10. juli 2015. Hentet 11. juli 2015.
 89. ^ Child, Ben (24. august 2015). "Star Wars: Rogue One 'to resurrect Peter Cushing via CGI', despite slipper issues". guardian.com. Hentet 24. august 2015.
 90. ^ Breznican, Anthony (24. august 2015). "Should Star Wars: Rogue One resurrect Peter Cushing as Tarkin?". ew.com. Hentet 24. august 2015.
 91. ^ Rothman, Michael (22. juni 2016). "'Rogue One: A Star Wars Story': 'Darth Vader is Back'". ABC News. Hentet 22. juni 2016.
 92. ^ a b Owen Williams, Cameron Mcculloch-Keeble (23. februar 2016). "Rogue One: A Star Wars Story - everything you need to know". Empire. Hentet 1. marts 2016.
 93. ^ Yaqoob, Janine (8. august 2015). "Star Wars - The Force Awakens but the Storm Troopers are just chilling". mirror.co.uk. Hentet 11. august 2015.
 94. ^ "Relaxing in a galaxy far, far away! Off-duty Stormtroopers are pictured on desert set during filming of spin-off movie Star Wars Anthology: Rogue One". dailymail.co.uk. 10. august 2015. Hentet 11. august 2015.
 95. ^ Ward, Jason (8. august 2015). "First Photos of Stormtroopers on set from Star Wars: Anthology Rogue One". makingstarwars.net. Arkiveret fra originalen 5. juni 2016. Hentet 11. august 2015.
 96. ^ Goundry, Nick (22. december 2016). "Filming behind the scenes with Rogue One". KFTV. Media Business Insight Limited. Hentet 22. december 2016. Among the largest sets built at Pinewood was the mountainous planet of Eadu
 97. ^ "5 'Rogue One' Filming Locations You Can Visit On Vacation". Movie Pilot. 12. december 2016. Arkiveret fra originalen 20. december 2016. Hentet 17. december 2016.
 98. ^ a b Sciretta, Peter (25. januar 2016). "'Star Wars: Rogue One': Everything We Know (So Far)". /Film. Hentet 21. december 2016.
 99. ^ McCarthy, Niall (16. december 2016). "A Look At The Real Star Wars Universe [Infographic]". Forbes. Forbes. Hentet 22. december 2016.
 100. ^ Carey, Meredith (16. december 2016). "6 Star Wars 'Rogue One' Filming Locations You Can Visit Right Now". Condé Nast. Condé Nast. Hentet 22. december 2016.
 101. ^ Butler, Alex (15. december 2016). "In a galaxy far, far away – the real-life locations of Rogue One: A Star Wars Story that travellers can visit". Lonely Planet. Arkiveret fra originalen 22. december 2016. Hentet 22. december 2016.
 102. ^ Deluyas, Elyssa (19. december 2016). "'Rogue One' News: Visit These Stunning Filming Locations To Have The Ultimate 'Star Wars' Journey". Travelers Today. Hentet 22. december 2016.
 103. ^ "HaveeruOnline - Cast heads to Maldives for Star Wars shooting". Arkiveret fra originalen 3. december 2015.
 104. ^ Collin, Robbie (16. juli 2016). "Star Wars: Rogue One - Darth Vader is back and other things we learned from the behind the scenes video". Telegraph. Hentet 17. december 2016.
 105. ^ Hall, Jacob (9. august 2016). "Rogue One Bits: New Details on Jedha, a Mysterious New Planet Name, and a First Look at New LEGO Sets". /Film. Hentet 17. december 2016.
 106. ^ Jolin, Dan (14. december 2016). "Rogue One: A Star Wars Story – The complete history, Part III". Empire. Hentet 18. december 2016.
 107. ^ Daniels, Nia (12. maj 2016). "Re-shoots for Rogue One: A Star Wars Story". The Knowledge. Hentet 21. december 2016.
 108. ^ Stolworthy, Jacob (7. april 2016). "Rogue One trailer: fans spot Canary Wharf tube station in Star Wars prequel teaser". Independent. Hentet 8. april 2016.
 109. ^ Gani, Aisha (7. april 2016). "Star Wars: Rogue One clip apparently filmed at London tube station". The Guardian. Hentet 8. april 2016.
 110. ^ a b Collin, Robbie (16. juli 2016). "Star Wars: Rogue One - Darth Vader is back and other things we learned from the behind the scenes video". Daily Telegraph. Arkiveret fra originalen 16. juli 2016. Hentet 20. juli 2016.
 111. ^ Miller, Neil (16. december 2016). "The Amazing Camera Technology Behind The Look of Rogue One". Film School Rejects. Hentet 22. december 2016. During our sit down with ... Gareth Edwards ... old lenses and new digital environments.
 112. ^ Fish, Andrew (februar 2016). "Interview with Kathleen Kennedy". American Cinematographer. Arkiveret fra originalen 16. juni 2016. Hentet 18. juni 2016.
 113. ^ Loughrey, Clarisse (11. februar 2016). "Star Wars: Rogue One virtually finished, Disney 'absolutely love' what they've seen". The Independent. Hentet 18. juni 2016.
 114. ^ Breznican, Anthony (3. juni 2016). "What's true and false about the reshoots for Rogue One: A Star Wars Story". Entertainment Weekly. Hentet 7. juni 2016.
 115. ^ Kit, Borys (3. august 2016). "'Rogue One' Drama: Writer Tony Gilroy Taking on More Duties". The Hollywood Reporter. Hentet 24. oktober 2018.
 116. ^ Couch, Aaron (5. august 2018). "Tony Gilroy on 'Rogue One' Reshoots: They Were in "Terrible Trouble"". The Hollywood Reporter. Hentet 24. oktober 2018.
 117. ^ Itzkoff, Dave (27. december 2016). "How 'Rogue One' Brought Back Familiar Faces". The New York Times. Hentet 28. december 2016.
 118. ^ a b Kristopher Tapley; Peter Debruge (16. december 2016). "'Rogue One': What Peter Cushing's Digital Resurrection Means for the Industry". Variety. Hentet 18. december 2016.
 119. ^ Telegraph Film. "'Morbid and off-putting' or 'convincing'? Rogue One's CGI Peter Cushing gets a mixed response from Star Wars fans". The Telegraph. The Telegraph. Hentet 18. december 2016.
 120. ^ Fullerton, Huw (15. december 2016). "How a Holby City actor brought one of Star Wars' most iconic characters back to life". Arkiveret fra originalen 16. december 2016. Hentet 15. december 2016.
 121. ^ Hooton, Christopher (19. december 2016). "Rogue One's CGI Princess Leia: The sands of time are so cruel you can't even do motion capture for your younger self". Independent. London. Hentet 23. december 2016.
 122. ^ Fullerton, Huw (16. december 2016). "How a Holby City actor brought one of Star Wars' most iconic characters back to life". Radio Times. Arkiveret fra originalen 16. december 2016. Hentet 16. december 2016.
 123. ^ Jones, Nate (15. december 2016). "Let's Talk About the Ending of Rogue One". New York. Hentet 16. december 2016.
 124. ^ "'Rogue One' Sound Editors Reveal How They Found Princess Leia's 'Hope' and More Production Secrets". www.yahoo.com.
 125. ^ Leadbeater, Alex (30. november 2016). "Star Wars: Rogue One Finishes Post-Production". ScreenRant. Arkiveret fra originalen 30. november 2016. Hentet 30. november 2016.
 126. ^ "Star Wars Rogue One Composer Is Alexandre Desplat, Not John Williams" (engelsk). 2015-03-16. Hentet 2016-08-12.
 127. ^ a b "Rogue One Bits: Mads Mikkelsen Sheds More Light on His Character, Alexandre Desplat Talks, Disneyland Releases First Merch - Page 2 of 3". /Film (engelsk). 2. maj 2016. Hentet 12. august 2016.
 128. ^ Kit, Borys (15. september 2016). "'Star Wars: Rogue One' Replaces Its Composer (Exclusive)". The Hollywood Reporter. Hentet 15. september 2016.
 129. ^ a b Breznican, Anthony (23. november 2016). "Rogue One composer Michael Giacchino describes music of the Star Wars standalone" (engelsk). Hentet 23. november 2016.
 130. ^ "Walt Disney Records Releases Rogue One: A Star Wars Story Original Motion Picture Soundtrack Today" (pressemeddelelse). PRNewsire. Burbank, California. 16. december 2016. Hentet 17. december 2016.
 131. ^ Star Wars Prequel ‘Rogue One’ Thrills Audience at World Premiere af Dave McNary. Variety.com, 10. december 2016.
 132. ^ Hughes, Mark (7. januar 2017). "How Disney And Dolby Brought 'Rogue One' To Historic Pantages". Forbes. Hentet 17. januar 2017.
 133. ^ Pressberg, Matt (10. januar 2017). "Here's Why 'Rogue One' Failed to Take Off in China". Forbes. Hentet 17. januar 2017.
 134. ^ McClintock, Pamela (22. marts 2015). "'Mission: Impossible 5' Gets a 'Rogue' Name, Trumps 'Star Wars' (Video)". The Hollywood Reporter. Arkiveret fra originalen 4. marts 2016. Hentet 9. april 2016.
 135. ^ "Rogue One: A Star Wars Story trailer: Felicity Jones makes a roguish, Han Solo-style heroine". The Telegraph. 7. april 2016. Hentet 7. april 2016.
 136. ^ McMillan, Graeme (7. april 2016). "'Rogue One' Teaser Brings Hope of a Subversive 'Star Wars' Prequel". The Hollywood Reporter. Hentet 7. april 2016.
 137. ^ The 'Star Wars: Rogue One' Teaser Trailer, Starring Felicity Jones and Forest Whitaker, Looks Like a Nostalgic Thrill Ride - The Atlantic
 138. ^ Anthony D'Alessandro (8. april 2016). "'Rogue One' Teaser Blasts Off With Close To 30M Online Views Since Thursday Debut". Deadline.com. Hentet 8. april 2016.
 139. ^ Kelley, Seth; Freer, Ian (15. juli 2016). "'Rogue One': 'Star Wars' Film Releases New Footage, Poster". Variety. Arkiveret fra originalen 16. juli 2016. Hentet 20. juli 2016.
 140. ^ Woollaston, Victoria (12. august 2016). "Darth Vader returns in the new trailer for Rogue One: A Star Wars Story". Wired. Arkiveret fra originalen 12. august 2016. Hentet 12. august 2016.
 141. ^ Bramesco, Charles (12. august 2016). "'Rogue One': 5 Things We Learned From New Trailer". Rolling Stone. Arkiveret fra originalen 12. august 2016. Hentet 12. august 2016.
 142. ^ McMillan, Graeme (13. oktober 2016). "'Rogue One': How the New Trailer Looks Like It's for a Different Movie Than Before". The Hollywood Reporter. Arkiveret fra originalen 14. oktober 2016. Hentet 17. oktober 2016.
 143. ^ Busis, Hillary (13. oktober 2016). "New Rogue One Trailer Taps into Star Wars's Greatest Natural Resource". HWD. Arkiveret fra originalen 17. oktober 2016. Hentet 17. oktober 2016.
 144. ^ Barsanti, Sam (6. december 2016). "Chinese Rogue One trailer has lots of new Donnie Yen footage". AV Club. Hentet 13. juni 2017.
 145. ^ Lodderhose, Diana (8. december 2016). "'Rogue One' China Trailer Lands With More Footage Of Chinese Stars". Deadline Hollywood. Hentet 9. juli 2017.
 146. ^ Makuch, Eddie (22. februar 2017). "Star Wars: Rogue One's Digital And Blu-ray/DVD Release Dates Announced, Bonus Features Revealed". GameSpot.com. Hentet 23. februar 2017.
 147. ^ Nancy Tartaglione (22. januar 2017). "'Rogue One' Blasts Past $1B At Global Box Office; 'Moana' Sails To $500M+". Deadline.com. Hentet 22. januar 2017.
 148. ^ "2016 Domestic Grosses". Box Office Mojo. Hentet 23. januar 2017.
 149. ^ "'Rogue One' maintains stellar course at box office". Samaa Web Desk. Samaa TV.
 150. ^ Fleming Jr, Mike (3. april 2017). "No. 3 'Rogue One' Box Office Profits – 2016 Most Valuable Movie Blockbuster Tournament". Deadline.com. Hentet 3. april 2017.
 151. ^ D'Alessandro, Anthony (22. november 2016). "'Rogue One' Hits Tracking With $100M-$140M; UK Tickets Available, So When Do U.S. Sales Begin?". Deadline.com. Hentet 23. november 2016.
 152. ^ McClintock, Pamela (22. november 2016). "'Rogue One: A Star Wars Story' Tracking for Huge $130M-Plus U.S. Debut". The Hollywood Reporter. Hentet 23. november 2016.
 153. ^ Lang, Brent (22. november 2016). "'Star Wars: Rogue One' Not Expected to Do 'Force Awakens' Business, Disney CEO Says". Variety. Hentet 23. november 2016.
 154. ^ Grauso, Alisha (28. november 2016). "Pre-Sales For 'Rogue One' Crash Fandango's Site -- And Disney Benefits From It". Forbes.
 155. ^ Lang, Brent (29. november 2016). "'Rogue One: A Star Wars Story' Has Second-Highest First Day of Ticketing Pre-Sales". Variety.
 156. ^ a b D'Alessandro, Anthony (18. december 2016). "'Rogue One' Blasting Off To Est. $30M Thursday Night – B.O. Update". Deadline Hollwyood. Hentet 19. december 2016.
 157. ^ "Rogue One: A Star Wars Story (2016)". Rotten Tomatoes. Fandango. Hentet 7. august 2020.
 158. ^ "Rogue One: A Star Wars Story Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Hentet 16. december 2016.
 159. ^ Eric Goldman (13. december 2016). "Rogue One: A Star Wars Story Review". IGN. Hentet 14. december 2016.
 160. ^ Peter Travers (13. december 2016). "Peter Travers: 'Rogue One: A Star Wars Story' Movie Review". Rolling Stone. Arkiveret fra originalen 14. december 2016. Hentet 14. december 2016.
 161. ^ Sciretta, Peter (13. december 2016). "Rogue One Spoiler Free Review: Finally A Good Star Wars Prequel". /Film. Hentet 13. december 2016.
 162. ^ Barsanti, Chris (13. december 2016). "Rogue One: A Star Wars Story' Shows There's Life in Star Wars Yet... Barely". PopMatters.
 163. ^ Chang, Justin (13. december 2016). "'Rogue One' adds an uneven but thrilling wrinkle to the mythology of 'Star Wars'". Los Angeles Times.
 164. ^ Scott, A. O. (13. december 2016). "Review: 'Rogue One' Leaves 'Star Wars' Fans Wanting More and Less". The New York Times.
 165. ^ Brody, Richard (13. december 2016). ""Rogue One" Reviewed: Is it Time to Abandon the "Star Wars" Franchise?". The New Yorker. Hentet 13. december 2016.
 166. ^ Hornaday, Ann (13. december 2016). "'Rogue One' doesn't offer much joy, but Star Wars fans will enjoy it anyway". The Washington Post.
 167. ^ Ehrlich, David. "'Rogue One' Review: The First 'Star Wars' Spinoff Is a Scrappy Space Adventure That Plays Things Painfully Safe". Indiewire. Indiewire. Hentet 14. december 2016.
 168. ^ Star Wars (20. maj 2017). "Star Wars: Who is your favorite Rogue One Character". Star Wars. Hentet 9. juli 2017.
 169. ^ "Rogue One: an "engineering ethics" case-study disguised as a Star Wars movie [Spoilers]". Boing Boing. 2016-12-19. Hentet 2019-12-18.
 170. ^ "Rogue One as a story about engineering and design ethics". Elezea. 2017-03-22. Hentet 2019-12-18.
 171. ^ "Featured Authors News Detail - CRC Press Online". www.crcpress.com. Hentet 2019-12-18.
 172. ^ Nugent, John (19. marts 2017). "Three Empire Awards 2017: Rogue One, Tom Hiddleston And Patrick Stewart Win Big". Empire (engelsk). Hentet 19. marts 2017.
 173. ^ "Saturn Awards winners". Saturn Awards official website. Hentet 29. juni 2017.
 174. ^ Collinson, Gary (2. september 2016). "Synopsis for Star Wars Catalyst novel offers background details on Rogue One". Flickering Myth. Arkiveret fra originalen 12. september 2016. Hentet 12. september 2016.
 175. ^ "Rogue One Prequel Book Reveals Secret Origins of the Death Star". MovieWeb.com. 1. september 2016. Hentet 21. september 2016.
 176. ^ "Rogue One: A Star Wars Story by Alexander Freed: 9780399178450 | PenguinRandomHouse.com: Books". PenguinRandomhouse.com.
 177. ^ Ratcliffe, Amy. "Star Wars Novel Rebel Rising To Explore Jyn Erso's Backstory". Nerdist. Arkiveret fra originalen 16. november 2017. Hentet 16. november 2017.
 178. ^ "Star Wars Battlefront: Rogue One: Scarif". Starwars.ea.com.
 179. ^ Arts, Electronic (2020-04-28). "The Star Wars™ Battlefront™ II Roadmap". Electronic Arts Inc. (engelsk). Hentet 2020-04-30.
 180. ^ "Star Wars™ Battlefront™ Rogue One™: X-wing VR Mission". EA Star Wars Games (engelsk). Hentet 2017-03-12.
 181. ^ "Star Wars: Force Arena". Netmarble Games. Hentet 26. juli 2017 – via StarWarsForceArena.com.
 182. ^ Lucasfilm (30. september 2016). "Rogue One: A Star Wars Story Content Comes to Star Wars: Commander". Pressemeddelelse.
 183. ^ Westenberg, Jimmy. "Star Wars: Galaxy of Heroes goes rogue with new characters from Rogue One". AndroidAuthority. Hentet 15. september 2017.
 184. ^ Bui, Hoai-Tran. "New 'Rogue One' Scenes in the Comic Adaptation Flesh Out The Movie's Story". /Film. Hentet 15. september 2017.
 185. ^ "Exclusive: Star Wars: Rogue One Graphic Novel Adaptation (Preview)". CBR. Hentet 11. december 2017.
 186. ^ "New Rogue One Graphic Novel Adaptation Coming from IDW". Star Wars. Hentet 11. december 2017.
 187. ^ "The Star Wars Rebels Easter Eggs and Connections in Rogue One - StarWars.com". 20. december 2016.
 188. ^ Ratcliffe, Amy. "Rogue One Character Joins Star Wars Rebels, and More TV News". Nerdist. Arkiveret fra originalen 15. september 2017. Hentet 15. september 2017.
 189. ^ Davis, Ryan. "The Unexpected Ways 'Star Wars Rebels' Season 4 Connects to 'Rogue One'". CheatSheet. Arkiveret fra originalen 15. september 2017. Hentet 15. september 2017.
 190. ^ Chmielewski, Hipes, Dawn C., Parick (8. november 2018). "'Rogue One' Prequel Series In Works For Disney's Streaming Service, Now Named Disney+". Deadline. Hentet 9. november 2018.
 191. ^ White, James (21. januar 2021). "'Star Wars: Andor – Alan Tudyk Says K-2SO Won't Appear In The First Season". Empire. Hentet 4. juli 2021.
 192. ^ Peters, Jay (10. december 2020). "Star Wars: Andor starring Rogue One's Diego Luna is coming to Disney Plus in 2022". The Verge. Hentet 6. november 2021.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]