Rohingya

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rohingya
Antal

3.450.000 (ca.)

Områder med store befolkninger
Burma: 2.000.000 (især i Rakhine)
Bangladesh: 600.000
Pakistan: 350.000
Saudiarabien: 400.000
Sprog
Rohingya
Religion
Islam, hinduisme

Rohingya er et statsløst folk af omtvistet herkomst. Hovedparten af rohingyaerne er har islam som religion, mens en mindre del tilhører hinduismen. Efter egne opgørelser omfatter rohingyafolket knap 3½ millioner mennesker, hvoraf de fleste bor i den burmesiske delstat Rakhine, men der er også betydelige grupper i Bangladesh, Pakistan og Saudiarabien.

Sprog[redigér | redigér wikikode]

Rohingya-sproget er en undergren til de indoiranske sprog, der igen er en undergruppe til de indoeuropæiske sprog.[1] Sproget er beslægtet med chittagonian-sproget, et sprog der tales i den sydligste del af Bangladesh, hvor Bangladesh grænser op til Myanmar. Både rohingya-sproget og chittagonian-sproget er beslægtet med bengali, men sprogene er ikke indbyrdes forståelige.

Rohingyaerne taler ikke burmesisk, der er lingua franca (det vil sige fællessprog) i Myanmar, og rohingyaerne har derfor problemer med integration med det øvrige Myanmar.

Lærde i Rohingya har i deres skrifter benyttet forskellige alfabeter, herunder arabisk, hanifi, urdu og det burmesiske alfabet.

Hanifi er et nyudviklet alfabet med oprindelse i det arabiske alfabet og med tilføjelse af fire bogstaver, der stammer fra latin og burmesisk.

Der er tillige udviklet et nyt alfabet med oprindelse i det latinske alfabet, med benyttelse af alle 26 engelske bogstaver fra A til Z, og med diverse tilføjelser af yderligere bogstaver. Det nye alfabet er blevet godkendt af ISO med koden ISO 639-3 "rhg".[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Andrew Simpson (2007). Language and National Identity in Asia. United Kingdom: Oxford University Press. p. 267. ISBN 978-0199226481.
  2. ^ "ISO 639 code tables". Sil.org. Arkiveret 18. juni 2011. Hentet 18. oktober 2013.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Gnome-dev-camera.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Folkeslag Stub
Denne artikel om folkeslag eller etnografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.