Romeo og Julie (film fra 1968)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Romeo og Julie
Originaltitel Romeo and Juliet
Dansk titel Romeo og Julie
Links
på IMDbRediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase
i SFDb
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Disambig bordered fade.svg For andre betydninger, se Romeo og Julie (flertydig)

Romeo og Julie (originaltitel: Romeo and Juliet) er en prisbelønnet britisk-italiensk romantisk dramafilm fra 1968 instrueret af Franco Zeffirelli. Rollerne som spilles af Leonard Whiting og Olivia Hussey. Filmen er baseret på William Shakespeares kendte teaterstykke med samme titel.

Denne filmatisering af Romeo og Julie regnes som en af de mest kendte og kritikerroste. Den blev godt modtaget af filmkritikerne og blev også en publikumssucces i USA.

Den fik også en række filmpriser, blant dem to Oscar-priser i 1969 og yderligere to nomineringer. Den blev også tildelt en BAFTA-pris og tre Golden Globes. Det skal også nævnes at den vandt hele fem Silver Ribbons ved den italienske filmfestival Nastri d'Argento (blandt andet for bedste instruktion), og en NBR Award for bedste instruktion ved National Board of Review Awards.[1]

Om filmen[redigér | redigér wikikode]

Anmelderne og publikum[redigér | redigér wikikode]

Den blev godt modtaget af filmkritikerne og har opnået så meget som 97% på Rotten Tomatoes.[2] Den kendte amerikanske filmkritiker Roger Ebert gav den topkarrakter.[3]

Den blev en publikumssucces i de amerikanske biograffer, hvor den indtjente $38,9 millioner.[4]

Priser og nomineringer[redigér | redigér wikikode]

Filmen blev tildelt to Oscar-priser i 1969 (bedste foto og bedste kostume) og blev nomineret i yderligere to kategorier. Den blev også tildelt en BAFTA-pris for bedste kostume, og tre Golden Globes for bedste engelsksprogede film, bedste mandlige nykommer (Leonard Whiting) og bedste kvindelige nykommer (Olivia Hussey).

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]