Romerlys

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Et romerlys.

Romerlys er fyrværkeri som skyder små ildkugler op. Romerlyset er i dag typisk lavet af et paprør, tidligere også lavet af bambusrør.

Romerlyset virker ved, at man tænder en lunte i toppen af røret, som langsomt brænder ned gennem røret. Undervejs i røret ligger flere lag bestående af 'stjerner' (ildkuglen), riffelkrudt (en form for sortkrudt) og et mellemlag, der holder lagene på plads i røret samt sikrer, at gløder ikke falder ned og antænder næste lag for tidligt.

Romerlys skyder udelukkende ildkugler, i modsætning til et bomberør, som skyder små bomber.

Romerlys blev tidligere brugt af militæret, dels til at kortvarigt oplyse et mindre område, dels til at signalere med, da man ved fremstilling af romerlyset kan pakke "stjernerne" i forskellige farver og antal, kan opnå en farvekode, som kan ses på stor afstand – især i mørke, hvor signalering tidligere var et stort problem.