Roskilde 6

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Roskilde 6
Roskilde 6 under klargøring til fremvisning på Nationalmuseet.
Roskilde 6 under klargøring til fremvisning på Nationalmuseet.
Klasse
Type Langsskib
Historie
Påbegyndt ca 1025
Tekniske data
Længde 37,4 m
Bredde 3,5 m
Dybgang ca 1 m
Materiale Egetræ
Fremdrift 78 årer eller råsejl
Besætning op til 100 mand

Roskilde 6 er det 6. af de 9 skibsvrag der blev fundet under udvidelsen af Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Skibet er et 36 m langt krigsskib, og er dermed det længste skibsvrag der er fundet fra vikingetiden. Skibet havde en besætning på op mod 100 mand.

Fundet[redigér | redigér wikikode]

Vikingeskibshallen i Vikingeskibsmuseet i Roskilde blev udvidet i 1990'erne, i arbejdet blev en U-formet kanal udgravet ind i fjordbredden omkring bygningen som indeholdt Skuldelevskibene fra Roskilde Fjord. Roskilde 6 blev fundet i februar 1997 på dørstokken til det nye museum.

Under udgravningen af kanalen fandt arbejderne til alles overraskelse 9 skibsvrag som alle er klinkbygget fra slutningen af vikingetiden og ind i middelalderen. Gravemaskinerne gjorde stor skade på de fleste vragene som blev udgravet og taget i forvaring af museet. Omkring 75 procent af skibet er bevaret.