Royal Crown Derby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et fad fra Royal Crown Derby.

Royal Crown Derby eller The Royal Crown Derby Porcelain Company er en porcelænsfabrik i Derby, England, grundlagt omkring 1750.

Fabrikken har haft en omskiftelig tilværelse. Huguenotten André Planché fra Sachsen kom i 1745 til Derby og arbejdede der med blødt porcelæn. I 1756 gik han i partnerskab med porcelænsmaleren William Duesbury og bankieren John Heath. Efter ganske kort tid forsvandt Planché igen, hvorefter Duesbury videreudviklede forretningen og opkøbte porcelænsfabrikker rundt om i England. I 1773 fik firmaet lov til at benytte kongekronen i sit stempel og navnet Crown Derby. Duesbury døde i 1786 og hans søn overtog. Den yngre Duesbury, der også var talentfuld, døde imidlertid allerede i 1797, hvorefter hans enke indtrådte i firmaet. I 1815 blev fabrikken udlejet til Robert Bloor, der indtil da havde været sælger i firmaet. Han drev virksomheden dygtigt frem til sin død 30 år senere. I 1848 lukkede fabrikken, men samme år åbnede en gruppe tidligere ansatte en ny fabrik i King Street.

I 1877 byggede de nye ejere af Crown Derby en fabrik i byen, og i 1890 blev firmaet hofleverandør og fik det nuværende navn. Firmaet opkøbte i 1935 King Street-fabrikken. Firmaet blev opkøbt af S. Pearson and Son i 1964, men i år 2000 erhvervede Hugh Gibson firmaet, som han endnu i dag leder.

Royal Crown Derby er kendt for sit fine benporcelæn.


FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Storbritannien er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.