Rudolf Bissen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rudolf Bissen
Rudolf Bissen by Jens Petersen.jpg
Rudolf Bissen
Foto: Jens Petersen
Personlig information
Født 2. april 1846 Rediger på Wikidata
København, Kongeriget Danmark Rediger på Wikidata
Død 5. december 1911 (65 år) Rediger på Wikidata
Randbøldal, Danmark Rediger på Wikidata
Far Herman Wilhelm Bissen Rediger på Wikidata
Søskende Vilhelm Bissen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af P.C. Skovgaard Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Arbejdssted København Rediger på Wikidata
Elever Alfred Broge Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rudolf Bissen (2. april 1846 i København5. december 1911Randbøldal ved Vejle) var en dansk landskabsmaler, søn af den berømte billedhugger Herman Wilhelm Bissen og bror til Vilhelm Bissen.

Rudolf Bissen kom tidlig i lære hos P.C. Skovgaard og gik 1865-67 i Kunstakademiets Forberedelsesskoler indtil Modelskolen. Sit første billede udstillede han 1868; begyndelsen af halvfjerdserne bragte en række billeder fra Italien, hvor han flere gange har opholdt sig, – en gang i to år.

Hans produktion blev sparsom, efter at han i 1877 havde fået en galdestenssygdom, som senere udviklede sig til en betændelse i leveren, der i flere år med korte mellemrum tvang ham til at holde sengen. Efter sin helbredelse har Bissen i de sidste år hurtig nået til at indtage en fremskudt plads blandt landskabsmalerne i den generation, til hvilken han hører. Hans billeder på udstillingen 1887 vakte fortjent opmærksomhed ved en friskhed og djærv kraft i behandling og farve, der selv havde et noget brutalt anstrøg; pragtfuldt var især det store oktoberbillede af en gammel bøg i Dyrehaven, giftede Bissen sig med Olga Jacobs, datter af fuldmægtig Jacobs i København.

Rudolf Bissen, Morgenrøde ved en skovsø, 1868.


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Karl Madsen i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 2. bind, side 321,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.