Rudolf Steiner-skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
En Waldorf-skole i Luxemborg
Udviklingen i antal af Rudolf Steiner-/Waldorf-skoler i verden

En Rudolf Steiner-skole (i Norge og Danmark; Waldorf-skoler i resten af verden) er en skole som bygger på østrigeren Rudolf Steiners uddannelsesfilosofi, som har sit udspring i antroposofien.

Skolerne lægger vægt på at uddanne hele barnet og på at fremme kreativitet. Kunstneriske fag, organiske former og naturlige materialer spiller en stor rolle i undervisningen. Rette vinkler undgås, da de ikke findes i naturen. Skolefagligt er eleverne på niveau med tilsvarende alderstrin i folkeskolen.[1]

Selv om steinerskolerne bygger på antroposofiens tanker, er de ikke livssynsskoler, og antroposofi er ikke et tema i undervisningen.

Rudolf Steiner-skolerne har en fælles læreplan, der blandt andet består af en række pædagogiske eksempler givet af Steiner. Lige fra første klasse har eleverne tysk og engelsk. Mange Steinerskoler har orkestre med eleverne. En Steiner-skole har ideelt 1.-12. klasse, og eleverne er efter 12. klasse på niveau med studenter fra gymnasiet. Flere Steinerskoler har dog oprettet HF - klasser, som giver adgang til en række videregående uddannelser via kvote 2.

Skolerne er eksamensfri, men der gives fyldige udtalelser og vidnesbyrd. I 12. klasse arbejder eleverne med en årsopgave, som skal bestå af en skriftlig og en praktisk/kunstnerisk del. Emnet vælges af eleven i 11. klasse og kan være Kajakbygning, minimalisme, folkedragter, litografi, el-guitaren, SOS Børnebyerne, tango og italiensk mad.

Der er i Danmark 16 Steinerskoler (2015) og over 60 børnehaver. På verdensplan er der over 800 skoler, 1500 børnehaver og seminarier over hele verden.

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

I Tyskland, Sverige, Norge og USA har Steinerskolerne i de senere år været udsat for en del debat. Debatten har bl.a. omfattet kritiske røster blandt forældre, der har stillet spørgsmål til temaer som pædagogikken, åbenhed og ledelsesformer samt i forhold til institutionernes religiøse baggrund i Rudolf Steiners antroposofi. Meget af kritikken er kommet til udtryk i dagspressen og på forskellige steinerkritiske hjemmesider. Kritikerne, der på engelsk kalder sig Waldorfcritics, spænder fra teologer og religionshistorikere til tidligere brugere, forældre og elever. I USA har der siden 1990erne eksisteret "Waldorfcritics.org", som er hjemmeside for organisationen "PLANS" (People For Legal And Nonsecterian Schools).[2] Også i Danmark og Norge er oprettet hjemmesider, der er kritiske over for Steinerskolerne.[3][4]


Kilder og noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]