Rudolf Steiner-skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En Rudolf Steiner-skole (eller Waldorf-skole i den tysk- og engelsksprogede verden) er en skole som bygger på østrigeren Rudolf Steiners uddannelsesfilosofi, som har sit udspring i antroposofien.

Skolerne lægger vægt på at uddanne hele barnet og på at fremme kreativitet. Kunstneriske fag, organiske former og naturlige materialer spiller en stor rolle i undervisningen. Således forsøger man f.eks. at undgå at konstruere rette vinkler, da de ikke findes i naturen. Skolefagligt er eleverne på niveau med tilsvarende alderstrin i folkeskolen.[1]

Selv om steinerskolerne bygger på antroposofiens tanker, er de ikke livssynsskoler, og antroposofi er ikke et tema i undervisningen.

Rudolf Steiner-skolerne har en fælles læreplan, der blandt andet består af en række pædagogiske eksempler givet af Steiner. Lige fra første klasse har eleverne tysk og engelsk. Mange steinerskoler har musikorkestre bemandet af eleverne. En Steiner-skole har ideelt set 1.-12. klasse, og eleverne er efter 12. klasse på niveau med studenter fra gymnasiet. Flere Steinerskoler har dog oprettet HF - klasser, som giver adgang til en række videregående uddannelser via kvote 2.

Skolerne er eksamensfri, men der gives fyldige udtalelser og vidnesbyrd. I 12. klasse arbejder eleverne med en årsopgave, som skal bestå af en skriftlig og en praktisk/kunstnerisk del. Emnet vælges af eleven i 11.klasse og kan f.eks være: Kajak-bygning, minimalisme, folkedragter, litografi, el-guitaren, SOS-børnebyer, tango, italiensk mad osv.

Steiner pædagogikken har, lige som alle andre fasttømrede pædagogiske retninger, også kritikere verden over. En undersøgelse fra 2005, viser dog, at elever fra Steinerskolerne klarer sig bedre i uddannelse og job, end elever fra folkeskolen.

Der er i Danmark 16 steinerskoler (2015) og over 60 børnehaver. På verdensplan er der over 800 skoler, 1500 børnehaver og seminarier fordelt over hele verden.

Kilder og noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]