Rumfærge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel handler om selve fartøjet. For informationer om rumfærgeprogrammet se Rumfærge-programmet.
Rumfærgen Atlantis efter opsendelse fra Launch Pad 39B ved Kenndy Space Center, til mission STS-27
Rumfærgen Discovery set fra ISS 6. juli 2006
Rumfærgen Atlantis, under landing ved Kenndy Space Center, efter mission STS-110

Rumfærgen ((engelsk): Space Shuttle betyder ordret rumskyttel) Officielle navn: Space Transportation System/STS (Rumtransportsystem)

Rumfærgen var den amerikanske rumfartsadministration NASA's bemandede opsendelsesfartøj. Rumfærgen benyttede ved opsendelsen en ekstern rustfarvet brændstof- og ilttank (External tank/ET), og to løfteraketter drevet af fast brændstof (Solid Rocket Boosters/SRB) monteret på siden af den eksterne tank. Selve kredsløbsfartøjet (Orbiter Vehicle/OV-) var monteret centralt på den eksterne tank.

Normalt opsendte rumfærgen 5-7 astronauter i kredsløb, i nødstilfælde var der plads til op mod 11 astronauter. Rumfærgen kunne med sit lastrum, medbringe op til 22.700 kg last i lav jordbane, men kunne også medbringe en større last tilbage til Jorden. Fra 1998 til 2011 leverede rumfærgen primært moduler og mandskab til Den Internationale Rumstation (ISS). Andre nævneværdige missioner er opsendelsen og vedligeholdelsen af Hubble-rumteleskopet og ligeledes et stort antal andre satellitter.

Rumfærgen er det første rumfartøj designet til at kunne blive delvist genbrugt. Dette omfatter kredsløbsfartøjet og faststofraketterne, i modsætning til f.eks. Apollo-projektet hvor Apollo-rumfartøjet blev sendt ud i rummet ved hjælp Saturn-raketter hvor ingen komponenter blev genbrugt. Hver af de konstruerede rumfærger blev designet til 100 opsendelser.

Der var i alt fem amerikanske rumfærger: (Atlantis, Challenger, Columbia, Discovery og Endeavour) hvoraf tre (Atlantis, Discovery, og Endeavour) er på museum. De udførte 135 missioner, hvoraf 133 kom sikkert ned. Challenger blev desintegreret i en ulykke under opsendelsen i 1986, og Columbia ved en ulykke under nedstigning i 2003. Rumfærgen Endeavour blev bygget for at erstatte rumfærgen Challenger, der var intet erstatningsbyggeri til Columbia.

En rumfærge med fuld last, brændstof og besætning vejede ved opsendelse cirka 2.040 ton[1].

Atlantis (STS-135) blev den sidste i rummet og den landede sikkert torsdag d. 21. juli 2011 på Kennedy Space Center i Florida, 30 år efter projektets første rumflyvning d. 12. april,1981. Herefter er det ikke længere muligt for NASA selv, at sende astronauter op til den Internationale Rumstation. Rumfærgerne er erstattet af kommercielle bemandede rumkapsler.

Rumfærger[redigér | rediger kildetekst]

  • Testfartøj:
    • Enterprise OV-101 – 5 atmosfæriske soloflyvninger
  • Rumfærger der er gået tabt ved ulykker:
  • Rumfærger i brug indtil 21. juli 2011:

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Audiovisuel præsentation[redigér | rediger kildetekst]

Video: Testfartøjet Enterprise letter på ryggen af en Boeing 747 Jumbojet.
Video: Opsendelse af rumfærgen Atlantis på mission STS-132

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:
  1. ^ (engelsk) Space Shuttle NASA
RumfartSpire
Denne artikel om rumfart er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.