Runavík

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Runavík
(dansk: Runevig)
Runavík på færøkortet
Indbyggere (2014) 504
Kommune Runavík
Postnummer FO 620
Markatal 57

Runavík er en færøsk bygd på det sydlige Eysturoy. Runavík er én af mange bygder, der efterhånden danner en 10 km lang bebyggelse på østsiden af Skálafjørdur. Runavík blev grundlagt i 1916, da Hans Tausen byggede det første hus, men fik først navnet Runavík i 1938.

Runavíkar Kommuna med 3.571 indbyggere og et areal på 29 km², omfatter foruden Runavík bygderne Æðuvík, Rituvík, Saltangará, Glyvrar, Lamba, Lambareiði, Søldarfjørður, Skipanes, Skáli, Skálafjørður, Oyndarfjørður, Funningsfjørður og Elduvík.

Erhvervsliv[redigér | redigér wikikode]

I Runavík området er ca. 130 personer tilknyttet de skibe og både, der sejler ud fra Runavik Havn. Det første større havneanlæg, en 70 m lang mole, blev bygget 1946. Runavík har i dag en større fiskerihavn med bl.a. laksefiletvirksomheder og en del mindre maskinfabrikker og byggefirmaer med i alt ca 300 ansatte.

Runavík er udset til at være hele Færøernes center for den formodentlige, kommende færøske olieudvinding. I 2014 ankom en olieboreplatform ind i en færøsk fjord for første gang, den blev forankret ved Runavík, hvor ca. 200 personer arbejdede på den, før den blev sejlet til Canada. Platformen kaldes West Hercules.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Der er turistinformation, hotel, restaurant og en campingplads, der har åbent hele året. Ved det idylliske område Við Løkin i nærheden af Hotel Runavík ligger der en af de typiske færøske kornmøller.

Runavík og Fuglafjørður skiftes til at holde en årlig byfest kaldet Eystanstevna i midten af juni.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Sport[redigér | redigér wikikode]

Roklubben NSÍ's både er gule. Her ror deres største båd, Eysturoyingur, som er et 10-mannafar, kap til Jóansøka (Skt. Hans) i Vágur. Eysturoyingur vandt.

Runavík har aktive idrætsklubber, f.eks fodboldklubben NSÍ Runavík, som har hjemmebane ved Løkin i Runavík, håndboldklubben Tjaldur og gymnastikklubben Støkk, som blev etableret i 1966. Runavíkar kommene byggede en ny gymnastikhal, som åbnede i 2014. Støkk har derved fået meget bedre vilkår end tidligere.[1] Derudover er roklubben, Róðrarfelagið NSÍ, som har både i flere størrelser og deltager ved stævnerne med færøsk kaproning rundt omkring på Færøerne hver sommer. Hvert andet år arrangeres en idrætsstævne eller sommerfestival i Runavík, hvor kaproning er en del af stævnet, som kaldes Eystanstevna.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Egilsstaðir og ÍsafjörðurIsland, Uummannaq og Hjørring.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 62° 06′ 24″ N, 6° 43′ 13″ V