Runavík

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Runavik)
Runavík
(dansk: Runevig)
Indbyggere (2015) 515
Kommune Runavíkar kommuna
Postnummer FO 620
Markatal 57

Runavík er en færøsk bygd på det sydlige Eysturoy. Runavík er én af mange bygder, der efterhånden danner en 10 km lang bebyggelse på østsiden af Skálafjørdur. Runavík blev grundlagt i 1916, da Hans Tausen byggede det første hus, men fik først navnet Runavík i 1938.

Runavíkar kommuna med 3.571 indbyggere og et areal på 29 km², omfatter foruden Runavík bygderne Æðuvík, Rituvík, Saltangará, Glyvrar, Lamba, Lambareiði, Søldarfjørður, Skipanes, Skáli, Skálafjørður, Oyndarfjørður, Funningsfjørður og Elduvík.

I Runavík finder man Eysturoy pleje- og ældrehjem (Eysturoyar røktar- og ellisheim), som drives i samarbejde mellem alle kommunerne på Eysturoy. Skolen, Runavíkar skúli, blev bygget til 190 elever i 1976, og har otte almindelige klasseværelser samt andre rum til specielle formål, men ikke bibliotek.

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Runavík har en vigtig fiskerihavn med tilhørende fiskemodtagelse for lakseksport. I Runavík området er ca. 130 personer tilknyttet de skibe og både, der sejler ud fra Runavik Havn. Det første større havneanlæg, en 70 m lang mole, blev bygget 1946. Runavík har i dag en større fiskerihavn med bl.a. laksefiletvirksomheder og en del mindre maskinfabrikker og byggefirmaer med i alt ca 300 ansatte. Der findes også mange servicevirksomheder og forretninger.


Turisme[redigér | rediger kildetekst]

Der er foruden turistinformationen, to hoteller, fire restauranter og en campingplads som er åben hele året. Ved området Við Løkin i nærheden af Hotel Runavík ligger der en af de typiske færøske kornmøller. I havnen ligger den historiske slup «Høganæs». På «Høganæs» afvikles der forskellige aftenarrangementer med folkemusik. Byfesten Eystanstevna arrangeres hvert år skiftevis i Runavík og Strendur, i midten af juni.

Sport[redigér | rediger kildetekst]

Roklubben NSÍ's både er gule. Her ror deres største båd, Eysturoyingur, som er et 10-mannafar, kap til Jóansøka (Skt. Hans) i Vágur. Eysturoyingur vandt.

Runavík har aktive idrætsklubber, f.eks fodboldklubben NSÍ Runavík, som har hjemmebane ved Løkin i Runavík, håndboldklubben Tjaldur og gymnastikklubben Støkk, som blev etableret i 1966. Runavíkar kommuna byggede en ny gymnastikhal, som åbnede i 2014. Støkk har derved fået meget bedre vilkår end tidligere.[1] Derudover er roklubben, Róðrarfelagið NSÍ, som har både i flere størrelser og deltager ved stævnerne med færøsk kaproning rundt omkring på Færøerne hver sommer. Hvert andet år arrangeres en idrætsstævne eller sommerfestival i Runavík, hvor kaproning er en del af stævnet, som kaldes Eystanstevna.

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "runavik.fo". Arkiveret fra originalen 11. oktober 2014. Hentet 4. oktober 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 62°06′24″N 6°43′13″V / 62.10667°N 6.72028°V / 62.10667; -6.72028