Rush (spilstrategi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Rush (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Rush)

I real-time strategy (RTS) og holdbaserede first-person shooter (FPS) spil, er et rush et hurtigt angreb i starten af spillet, der ofte kan fører til en hurtig sejr. Det kendes også under navnene swarming, goblin tactics og Zerging, hvor den sidste refererer til Zerg rush taktikken fra StarCraft.

Selve taktikken består i at udføre et hurtigt angreb på den uforberedte fjende i et forsøg på at overmande den. Taktikken kan sammenlignes med virkelighedens human wave attack, hvor en stor mængde soldater sendes mod fjendes base uden nogen egentlig taktik.

I kampspil kaldes denne taktik også for rushdown. Samme udtryk bruges også i MMORPG-spil om en gruppe spillere, der samles og med forende kræfter får fordele, der normalt ville være umulige for dem at få alene.

Zerging i computerspil anses for at være uorganiseret, for nemt, og/eller unfair, og spilere der benytter sig af denne taktik anses derfor ofte for at være snydere[er denne påstand neutral?][kilde mangler]

Oprindelse[redigér | rediger kildetekst]

Første gang udtrykket rush for alvor begynde at blive brugt i denne forbindelse, var i Warcraft II: Tides of Darkness. (1995) Warcraft II spillerne brugte udtrykket Grunt rush, hvor "Grunts" er orcernes militære standardfigurer.

I Command & Conquer: Red Alert (1996) udnyttede man såkaldte tank rushes, der var den dominerende taktik for spillere der spillede med Soviet tropper. Tank-rush er dog per definition ikke et rigtigt rush, da de tropper der blev udnyttet hverken var billige, hurtige, eller blev produceret hurtigt. Taktikken bestod derimod i at købe et stort antal tanks, for derefter at sende dem alle sammen mod fjendes base på samme tid.

Zerg rush[redigér | rediger kildetekst]

Udtrykket blev yderligere populært med taktikken Zerg rush fra StarCraft, (1998) og fortsatte i dens expansion pack.


computerspilSpire
Denne computerspilsrelaterede artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.