Rytteriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rytteriet
Skrevet af Lisbeth Wulff,
Martin Buch,
Rasmus BotoftRediger på Wikidata
Medvirkende Bjørn Fjæstad,
Henrik Balling,
Lisbeth Wulff,
Martin Buch,
Rasmus Botoft,
Nis Bank-Mikkelsen,
Bodil Jørgensen,
Ole Dupont,
Peter Harton,
Marie KeyRediger på Wikidata
Produktion
Produktionsland DanmarkRediger på Wikidata
Instruktør Peter HartonRediger på Wikidata
Oprindelig kanal DR2Rediger på Wikidata
Links
RytterietIMDb (engelsk)Rediger på Wikidata
Rytteriet i DFI's filmdatabaseRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rytteriet er et satirisk radioprogram på DR's P2, som er lavet af Martin Buch og Rasmus Botoft. I 2010 kom programmet på DR2. Episoderne blev instrueret af Peter Harton. Rytteriet blev udviklet af Rasmus Botoft og Martin Buch sammen med produceren Thomas Bernsen fra DR Radiodrama.[1] Det har været opført på Bellevue Teatret under navnet Rytteriet LIVE i 2011 og i 2012.[2][3]

Rytteriet 2 havde premiere på DR2 i september 2013 og modtog året efter Robertprisen for årets korte tv-serie.[4][5] Rytteriet LIVE 2 blev opført på Bellevue Teatret samt på turné rundt i Danmark i 2014-15.[6][7]

I 2016 blev der sendt en speciel adventstv-julekalender af Rytteriet med fire afsnit på DR2, Rytteriets Jul. Her er mange af de kendte figurer og en masse nye.

Indhold[redigér | redigér wikikode]

Hvert afsnit er opbygget af flere små tilbagevendene sketcher. Nogle af dem er med i hele serien, andre kun få gange. Hovedrollerne spilles af Martin Buch, Rasmus Botoft, Bodil Jørgensen og Nis Bank-Mikkelsen.

Snobberne[redigér | redigér wikikode]

Buch og Botoft spiller de to usympatiske rigmænd Skønne Fritz og Søde Poul, som deler ud af deres tanker om bl.a de fattige, indvandrere, fede mennesker, pointsystemet og au pair-piger. De gør grin med især de fattige i samfundet.

Farmor[redigér | redigér wikikode]

En flok er samlet i et forsamlingshus til ære for farmor. Den, som har skrevet talen og boet hos farmoren (ofte en flygtning), oplevet alt anderledes.

I al hemmelighed har farmoren tvunget taleren til tage tøjet af, kalde hende grimme ord og taleren ønsker hende alt dårligt i livet.

Manden i Bilen[redigér | redigér wikikode]

Spillet af Thomas Jönsson med Nis Bank-Mikkelsens stemme. Manden i Mercedes-Benz 230 kører rundt om natten, møder masser af venner og tilfældige personer. Han tror også på bytteøkonomi, ser gamle danske film, der aldrig fik præmiere, (sådan præsenteres Fraklip fra Danske Filmperler i Rytteriet II) leger med actionmænd, spiller fodbold og skyller heste med sine indiske venner.

Fraklip fra Danske Filmperler[redigér | redigér wikikode]

Et dillemma, som udskiller sig ved at en eller flere underlige personer dukker op, hvorefter lægen ender med have en hemmelighed.

I andre afsnit er der en mor, som dukker op. Fælles for disse afsnit er, at de alle i al hemmelighed er dyr eller har kropsdele af frugter og tit kommer med en kæk bemærkning, som er sjofel, som "Rør ved mig!", eller "Sut mig!"

John og Tulle[redigér | redigér wikikode]

Naboer og vennepar til Erik og Else som ironisk er deres modsætninger. Tulle har ingen hæmninger og deler alt med Else, om hvordan man scorer lækre mænder.

John virker mere passiv og er glad for alkohol. Det ses tydeligt ved et fadølsanlæg i parrets festlige lejlighed. I al hemmelighed brænder John også snaps i kælderen.

Trold og Tralle[redigér | redigér wikikode]

Et mere eller mindre amatøragtigt makkerpar, som lever sammen i deres camper. De turnerer og optræder som de to trolde Trold og Tralde som børneunderholdning, men har ikke rigtig succes og ender i et mindre skænderi.

Manden i Skabet[redigér | redigér wikikode]

Rasmus Botoft spiller den irriterende Tage, som kommer på besøg hos sin veninde Lis (Bodil Jørgensen), hvis ven/mand er den dumme og naive Ole. Han har låst sig inde i sit skab. Tage har sjovt nok altid taget noget med, som gør, at Ole får lyst til komme ud i få minutter og tage for sig af retterne. Oles problem er, at han er modstander af alt muligt: fra fedme og truede hvaler. Han kommer ud af skabet, når alle krige er stoppet i verdenen. Ole er spillet af Martin Buch.

Sketchen kom aldrig med i de endelige versioner.

Den lille Gumbas[redigér | redigér wikikode]

Rasmus Botoft spiller Den lille Gumbas, en mystisk person som taler til seeren og bl.a. bringer dem ind i deres eget sind og på svævende drømmerejser. Hans mest berømte citat "NU' DU BANGE! Men vi skal længere ind, vi skal helt ind i sindet!" fik et stort følgeskab med bl.a en dedikeret fanside på Facebook.[kilde mangler]

Stripper-Jens[redigér | redigér wikikode]

Historien om Jens, som bor med sin far, mor og lillesøster på en gård et sted i Danmark. Jens vil stik imod sine forældres ønsker skabe sig en karriere som mandestripper. Hvert afsnit slutter med, at faderen bliver meget sur på Jens og som konsekvens låser ham inde i skuret, på samme måde som Astrid Lindgrens Emil fra Lønneberg bliver straffet, når han laver skarnsstreger. Ligesom Emil sætter Jens sig til at snitte, men hvorimod Emil snitter træmænd, snitter Jens penisser i træ.

Dage med Tage[redigér | redigér wikikode]

Rasmus Botoft spiller den meget påtrængende Tage, som opsøger tilfældige mennesker i den udendørs frokostrestaurant Krøgers Familiehave i Frederiksberg Have. Dem han opsøger, er ofte udlændinge, og straks han møder dem, begynder han at overfuse dem og spise deres frokost.

Dansk Dialekt Service[redigér | redigér wikikode]

Martin Buch agerer tolk for en sønderjysk kvinde, spillet af Bodil Jørgensen, som siger underlige, usammenhængende sætninger med kraftig sønderjysk dialekt.

Reportage med Jørgen Leth[redigér | redigér wikikode]

Rasmus Botoft er sportsreporteren, som taler med filmmanden Jørgen Leth i telefonen. Jørgens sætninger starter ofte med "Jeg er et nøgent menneske" fulgt af oplysninger om, hvor han befinder sig, og hvad han laver. Indslaget gør grin med mange begivenheder i Jørgen Leths karriere og hans offentlige fremtoning.[kilde mangler]

Pegasus[redigér | redigér wikikode]

Mogens Fauske spillet af en nøgen Nis Bank-Mikkelsen læser op af den fiktive forfatter Kaja Klitfeldts digte med overskrifter som Når Ivan ilter vin og Når Vagn vasker vogn. Indslaget er en parodi på kultursnobberiet[kilde mangler].

Mor og Datter[redigér | redigér wikikode]

Bodil Jørgensen taler i telefon med sin datter (spillet af Lisbeth Wulff) om personlige og tabubelagte emner.

Telefon fra Bøje[redigér | redigér wikikode]

Afspilninger af telefonbeskeder fra Bøje til Susanne. Beskederne indeholder ofte opfordringer med seksuelle tilnærmelser.

Erik og Else[redigér | redigér wikikode]

Historien om den dybt pessimistiske og barnlige Erik, som drikker meget rødvin og taler med sit fjernsyn. Han er gift med Else, som ihærdigt forsøger at gøre alt godt for ham. De bor i en villa i Taastrup. Erik bliver let irriteret og beruset, er ligeglad med sin kone, som uden held gør alt for at prøve få jordforbindelse med ham, og ender altid med gå i seng dybt skuffet over, at tingene ikke gik som de skulle.

Penissange[redigér | redigér wikikode]

Kendte danske sange af bl.a Poul Krebs, Morten Remar, Birthe Kjær, Sanne Salomonsen, Povl Kjøller og John Mogensen laves let om, idet et centralt ord i sangen byttes ud med ordet "penis". I hvert indslag forsøger musikproduceren at ændre sangens rigtige tekst, for efter en gennemhøring at komme frem til at "det lyder bedre med penis". Sætningen "Vi kører den ind med penis" er blevet en af programmets mest vedholdende catchphrases.

Sange der er blevet parodieret:

Original version Original kunstner Rytteriets version
Alle Sømænd er Glade for Piger Otto Brandenburg Alle sømænd er glade for penis
Dejlig er den himmel blå N.F.S. Grundtvig Dejlig er den penis blå
Der er noget i Luften Vilhelm Gregersen Der er noget i penis
Du tog mit Hjerte med Søs Fenger Du tog min penis med
Ensom Medina Penis er du ensom
Ensom Dame 40 år Bjarne Liller Ensom penis 40 år
Går med Hunden gennem Byen Peter AG Med Penis gennem byen
Hodja fra Pjort Sebastian Penis fra Pjort
Hvor Skoven dog er Frisk og Stor H.C. Andersen Hvor penis dog er frisk og stor
Jonathan Back to Back Jonathan har ingen penis
Vil du med i skoven? Povl Kjøller Der er så fuld af sjov, inde i en røv
Min Cykel
(også kendt under navnet Cykelsangen)
Povl Kjøller Jeg er så glad for min penis
Se Venedig og Dø Lone Kellerman Se min penis og dø
Sidder på et Værtshus John Mogensen Sidder på en penis
Sui Sui Sanne Salomonsen Penis løber hjemmefra
Sådan Nogen som Os Poul Krebs Sådan nogen som os har jo brug for en penis
Tusen bitar Björn Afzelius En penis kan gå i tusen bitar

Komponisten Vilhelm Gregersens barnebarn stævnede DR for brugen af hans morfars sang, Der er noget i Luften, da han fandt den "smagløs og modbydelig".[8][9] I AftenshowetDR1 sendte Martin Buch og Rasmus Botoft en direkte undskyldning for brugen af sangen, men den blev dog ikke godtaget af Gregersens barnebarn, der sammenlignede med at "Mordere kan jo også sige "Undskyld, men det var ikke meningen"".[10] Andre kunstnere har moret sig over, at deres sange bliver brugt til satire.[11][12]

Musik[redigér | redigér wikikode]

Programmets musik er skabt af bl.a Henrik Balling, Bjørn Fjæstad og Marie Key.[13] Kending og jingler er skabt af Bossy Bo.[14]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Rytteriet[redigér | redigér wikikode]

 • Radiosatire for voksne (2009)
 • Rytteriets jul (2016)

Rytteriets Husorkester[redigér | redigér wikikode]


Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Den vigtige radiosatire – grin for alvor | Radiodays 2014
 2. ^ RYTTERIET LIVE! REPREMIERE! bellevueteatret.dk. Hentet 2/1-2013
 3. ^ 5. januar 2012 Rytteriet-stjerne runder de 40 Politiken, af Henrik Palle. Hentet 2/1-2013
 4. ^ Rytteriet vender tilbage – ny sæson på DR2 digitalt.tv, af Bo Kjærgaard. Hentet 7/1-2018
 5. ^ ROBERT-VINDERE 2014. DFI. Hentet 4/2-2017
 6. ^ Rasmus Botoft - CV rasmusbotoft.dk. Hentet 6/1-2018
 7. ^ Sebastians datter Sara Grabow medvirker i ”Rytteriet” billedbladet.dk, af Casper Nielsen. Hentet 6/1-2018
 8. ^ 12. juni 2012 Barnebarn føler sig krænket af penis-sang dr.dk af Marie Ravn Nielsen. Hentet 2/1-2013
 9. ^ 12. juni 2012 'Rytteriet' stævnes for penis-joke TV 2 af Susanne Nielsen. Hentet 2/1-2013
 10. ^ 14. juni 2012 Forsoning over penissang udeblev dr.dk af Marie Ravn Nielsen. Hentet 2/1-2013
 11. ^ 12. juni 2012 DR bliver stævnet for penis-satire Gaffa.dk af Randi Pallesen. Hentet 2/1-2013
 12. ^ 29. september 2012 Beæret over at være parodi-offer Søndagsavisen, af Nikoline Vestergaard. Hentet 9/4-2015
 13. ^ Rytteriet live fra Bellevue Teatret (1:2). DR. Hentet 8/1-2017
 14. ^ Rytteriet : radiosatire for voksne. Bibliotek.dk. Hentet 8/1-2017

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]