Râmâyana og Mahābhārata

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Abe hæren fra Râmâyana, Khmer relief af Prasat Hin Phimai (Thailand, Nakhon Ratchasima provinsen)

Râmâyana og Mahābhārata er de to store epos der er grundlaget for den hinduistiske kultur.

Oprindelse[redigér | rediger kildetekst]

Den vediske litteratur var enorm og varieret. Den indeholdt den højeste åndelige tanker hos de lærde og vismændene. Det var umuligt for almindelige mennesker at kende til den dybere filosofi i Veda, Upanishad, Aranyaka... De lærde indså dette. I deres ønske om at udbrede viden til befolkningen komponerede de derfor de to store epos, Ramayana og Mahābhārata.

Oprindelsen af disse to store gamle indiske epos er usikker. Selv om der er debat om spørgsmålet, antager specialister, at datoen for skrivning af det primitive epos "Mahabharata" er tidligere end "Ramayana"[1].

Mahābhārata[redigér | rediger kildetekst]

Mahabharata, "Bhāratas store krig", er et kollektivt værk, skrevet og ændret gennem århundreder i den Vediske periode i Indien[2]. Mahabharata er det største episke digt nogensinde skrevet (1,8 million ord). Skrevet fra det 9. århundrede f.Kr. opnår det sin endelige form i det 4. århundrede.

Râmâyana[redigér | rediger kildetekst]

Ramayana, "Rāmas geste", er den korteste af de to mytologiske epos i sanskrit, udviklet i Indien mellem det 3. århundrede f.Kr. og det 3. århundrede.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Jean-Claude CARRIERE, Dictionnaire amoureux de l'Inde, ISBN 9782259217194
  2. ^ The Sanskrit Heritage Dictionary af Gérard Huet