Sætningsled

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sætningsanalyse)
Spring til navigation Spring til søgning

Sætningsled findes ved at analysere en sætning (sætningsanalyse). Ved sætningsanalyse bruges følgende tegn, som sættes under ordet:

X : subjekt (grundled). Det led i en sætning som sætningens indhold drejer sig om
O : Verballed (udsagnsled). Det led i en sætning der fortæller at der sker noget eller gøres noget eller fortæller noget om subjektet.
Δ : Objekt (genstandsled). Dette led kan også kaldes direkte objekt eller (på tysk) akkusativobjekt. Det led i sætningen, der gøres noget ved.
: Indirekte objekt (hensynsled). Dette led kaldes også personsobjekt eller (på tysk) dativobjekt. Det er den person eller ting i sætningen som får, mister, har gavn af noget som resultat af handlingen, som verbet (udsagnsordet) fortæller om.
SmallHalfCircle.GIF : Adverbialled (biled) Ord eller led, som fungerer som adverbium. Dette led beskriver noget om tid, sted, måde eller grad.
SmallCircleDelta.GIF : Objektsprædikat (omsagnsled til genstandsled) Det led der navngiver eller beskriver objektet.
SmallCircleCross.GIF : Subjektsprædikat (omsagnsled til grundled) Det led der navngiver eller beskriver subjektet.
SmallDiamond.GIF : Styrelsen i et præpositionsled Den del der kommer efter præpositionen kaldes "styrelse". En styrelse kan være et substantiv, et pronomen, en sætning eller en infinitiv med "at".
: Parataktisk (sidestillende) konjunktionalled Gælder de konjunktioner (bindeord) der er sidestillende. Det er de seks konjunktioner: og, eller, men, samt, thi, for.
: Hypotaktisk (underordnende) konjunktionalled Dette er alle de konjunktioner der ikke er sidestillende, men derimod underordnende. Fx da, når, hvis.


Hun gav ham hatten.
X O Δ


Den næste dag rejste de.
SmallHalfCircle.GIF


De kaldte ham Jakob
SmallCircleDelta.GIF


Hans kone hedder Hanne
SmallCircleCross.GIF
Børnene leger i haven
SmallDiamond.GIF


Se også[redigér | rediger kildetekst]

Sætning (grammatik)