Sølvfasan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sølvfasan
Silver Pheasant.jpg
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 LC da.svg
Ikke truet (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Galliformes (Hønsefugle)
Familie Phasianidae (Fasanfugle)
Slægt Lophura
Art L. nycthemera
Videnskabeligt artsnavn
Lophura nycthemera
(Linnaeus, 1758)
Hjælp til læsning af taksobokse

Sølvfasan (latin: Lophura nycthemera) er en hønsefugl, der lever i Kina og Sydøstasien.

Er en art af fasan som findes i skove, hovedsagelig på bjerge på fastlandet Sydøstasien, og det østlige og sydlige Kina. Med indførte grupper i Hawaii og forskellige steder i det amerikanske fastland. Hannen er sort og hvid, mens hunnen er overvejende brun. Begge køn har et blodigt rødt ansigt og røde ben (sidstnævnte adskiller det fra den gråbenede Kalij fasan). Den er ikke tryuet, og generelt er også almindelig i naturen, men nogle af dens underarter (især Whiteheadi fra Hainan, Engelbachi fra det sydlige Laos, og Annamensis fra det sydlige Vietnam) er sjældne og truede.

Oprindelse.

Ligesom andre fasaner, blev sølvfasanen placeret i slægten Phasianus, beskrevet af Linnaeus i 1758. Siden da er den – eller i det mindste nogle af de underarter, der er forbundet med den – blevet placeret enten i Euplocamus eller Gennceus. I dag placerer alle større myndigheder sølvfasanen i Lophura. Sølv fasanen er nært beslægtet med Kalij fasanen og de to er kendt for at danne hybrider ved parring. Oprindelsen af Lineata og Crawfurdi har været genstand for uenighed, og nogle betragter dem som underarter af Kalij fasanen og andre som underarter af Sølvfasanen. De har grålige ben som Kalij fasanen, men deres fjerdragt er tættere på, at nogle underarter af Sølvfasanen. Derudover findes Sølvfasan, Lineata og Crawfurdi øst for Irrawaddy-floden, som er en stor zoogeografisk barriere, mens alle andre underarter af Kalij fasan findes vest for floden (Oatesi, en underart af Kalij fasanen, er undertiden indberettet som forekommende øst for denne flod, men dette er forkert). Baseret på mtDNA blev det for nylig bekræftet, at Lineata og Crawfurdi bør betragtes som underarter af Kalij Fasanen.

Med disse to underarter af Kalij fasanen, har sølvfasanen 15 underarter. Men mens nogle underarter er relativt karakteristiske. Flere andre oprindelser, for eksempel Andersoni, betragtes nu som ugyldige af alle større myndigheder.

En gang betragtet som en meget sjælden art, den kejserlige fasan er en naturligt forekommende hybrid mellem sølv fasan og den vietnamesiske fasan.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

FuglStub
Denne artikel om fugle er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.