Sølvgrå bøffelbær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sølvgrå Bøffelbær
SilverBuffaloberry-SK..jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Elaeagnaceae (Sølvblad-familien)
Slægt Shepherdia (Bøffelbær)
Art S. argentea
Hjælp til læsning af taksobokse

Sølvgrå Bøffelbær (Shepherdia argentea) er en løvfældende busk med røde, spiselige bær. Den er hjemmehørende i det centrale og vestlige Nordamerika, fra det sydlige Canada (Alberta, Saskatchewan, Manitoba) til det nordlige Californien, Arizona og Mexico.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

S. argentea vokser til mellem 2-6 m. høj. Bladene er ordnet i modsatte par (sjældent arrangeret anderledes), 2-6 cm lange, ovale og grønne, dækket med et fint sølvglinsende silkeagtige hår, mere tykt sølvfarvet nedenunder end foroven.

Blomsterne er blegt gule. Frugten er i en stærk rød farve og 5 mm i diameter; den er spiselig og har en smule bitter smag. To sorter, Xanthocarpa og Goldeneye sætter gule frugter.

Dyrkning[redigér | redigér wikikode]

Ikke sart mht. jordtype, foretrækker sol. Plant fra potter i efteråret. Den kommer tidligt i vækst. Formeres gennem frø og kræver 3 måneders stratificering. Kræver meget lidt vedligeholdelse. Er hårdfør til zone 2 og tolererer delvis skygge. Er ikke selvfertil.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Sølvgrå Bøffelbær fungerer godt som levende hegn. Frugterne kan spises.

Medicinske virkninger[redigér | redigér wikikode]

I et studie indsamledes vilde bøffelbær i North Dakota og South Dakota, USA, hvorefter en undersøgelse viste højt indhold af lycopen, en antioxidant der lader til at mindske risikoen for bestemte typer kræft.[1]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]