Sølvnitrat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sølvnitrat
Synonymer: Helvedessten, Lapis
Sumformel: AgNO3
Stofgruppe: Salt
Fysiske egenskaber
Molvægt 169,8732 g/mol
Massefylde: 4,352 g/cm3 (19 °C)
Smeltepunkt: 212 °C (101,325 kPa)
Opløselighed: 2,19 kg/l
Identitetsnummer
CAS-nummer: 7761-88-8
Resultatet af længerevarende kontakt med sølvnitrat

Sølvnitrat er en giftig og ætsende kemisk forbindelse af sølv, kvælstof og ilt. I sin rene form ved stuetemperatur og i atmosfærisk tryk optræder stoffet som gennemsigtige eller hvide krystaller. Sølvnitrat bruges også til at påvise Cl- ionen

Tekniske anvendelser[redigér | redigér wikikode]

Sølvnitrat bruges i fotografiske film og i fremstillingen af farvestoffer. Desuden udgør det "kilden" til sølv ved forsølvning (herunder forsølvning af glasplader som derved bliver til spejle).

Sundhed og sygdom[redigér | redigér wikikode]

Sølvnitrat er giftigt ved indtagelse eller inhalation. Ved kontakt med hud kan stoffet skabe brune misfarvninger, som gradvist bliver sorte. Disse misfarvninger kan fjernes med sæbe og stålsvamp.

Opløsninger med lave koncentrationer (f.eks. 1 %) af sølvnitrat virker antiseptisk, og har tidligere været anvendt som øjendråber på nyfødte som beskyttelse mod syfilis. Stoffet har også fundet anvendelse til at ætse "dødt kød" (granulationsvæv), i begge tilfælde under navnene helvedessten og Lapis (infernalis).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg