Sønder Felding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Sønder Felding
Sønder Felding - Den Springende Laks.jpg
"Den Springende Laks"
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Midtjylland
Kommune: Herning Kommune
Sogn: Sønder Felding Sogn
Postnr.: 7280 Sdr. Felding
Demografi
Sønder Felding by: 1.490[1] (2018)
Kommunen: 88.733[1] (2018)
 - Areal: 1.323,5 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: sdrfelding.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°56′34″N 8°46′58″E / 55.94278°N 8.78278°Ø / 55.94278; 8.78278 Sønder Felding er en by i Vestjylland med 1.490 indbyggere (2018)[1], beliggende i Sønder Felding Sogn. Byen ligger i Herning Kommune og hører til Region Midtjylland.

Sidste led af bynavnet kommer af det oldnordiske felba, som betyder "skov og ødemark", og ing, der betyder "indbyggere fra". Bortset fra området omkring Skjern Å er byen omgivet af bakkede, sandede jorde og store hedestrækninger, især ved Borris Sønderland. Sønder Felding Kirke er (bortset fra tårnet) opført i 1100-tallet og ligger i den nordlige del af byen tæt på Skjern Å.

I byen lå også indtil 2004, Sønder Felding Højskole, som gik konkurs samme år. I 2006 blev der i højskolens bygninger oprettet en efterskole – Sdr. Feldings Efterskole – for elever med læse- og skriveproblemer. Skolen har plads til 76 elever.

Beliggenhed[redigér | redigér wikikode]

Sønder Felding ligger ca. 20 kilometer øst for Skjern, 25 kilometer sydvest for Herning og ca. det samme antal kilometer vest for Brande.

Å-festival[redigér | redigér wikikode]

Sdr. Felding er værtsby for den årligt tilbagevendende, Å-festival, som er Danmarks største kristne musikfestival. Musikfestivalen foregår hvert år i pinsen ved bredden af Skjern Å, hvor over 2.000 mennesker, hovedsageligt unge, samles for at høre kristen musik fra Danmark og udlandet. Festivalen er atypisk, idet den udelukkende finansieres af frivillige gaver, og da det er gratis at høre musikken.[2] Festivalen arrangeres af en selvstændig forening med rødder i Indre Mission og et stort antal frivillige lokale medarbejdere.

Sønder Felding Kirke[redigér | redigér wikikode]

"Åmanden" ved Skjern Å

Sønder Felding Kirke er en aktiv menighed i Vestjylland med den tidligere formand for foreningen Retten Til Liv, Orla Villekjær, som præst. Han blev landskendt i slutningen af 1990'erne, da han iført fuld præstekjole var med til at lede flere demonstrationer imod retten til abort i Danmark. Sammen med Arne Munk, søn af den henrettede digterpræst Kaj Munk, havde han stiftet anti-abort-foreningen Retten Til Liv, og foreningen rejste i januar 2000 en mindesten i Vedersø med citat: "Til minde om de over 500.000 ufødte som det danske samfund har berøvet livet fra 1973-1998". Efter en del protester blev stenen dog fjernet af myndighederne. Siden har foreningen ikke markeret sig så ofte i offentligheden.

Orla Villekjær har senere ved forskellige lejligheder gjort sig bemærket i medierne ved åbent at give udtryk for bekymring om kontroversielle politiske beslutninger, omkring fri abort, sorteringen mellem raske og handicappede fostre, [3] og senest kritik af regeringens flygtningepolitik.[4][5] Villekjær har i 2007 deltaget i DR Kirken med fire gudstjenester.[6]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Dansk geografi Stub
Denne artikel om geografi i Herning Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi