Pirat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sørøver)
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

En pirat (fra fr. pirate) er en sørøver, en person, der udøver sørøveri. Nu bruges udtrykket fribytter også som synonym; udtrykket har tidligere dækket over en privat, en kaper, som under en væbnet konflikt med tilladelse har taget fjendtlige skibe til fange – for indsatsen fik kaperen udleveret skibets ladning.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Adam af Bremen skriver i sin krønike omkring 1076 at rejse i farvandet fra Jylland og Fyn til Sjælland var farlig på grund af pirater. Han skriver videre at Sjælland var overordentlig rig på guld fra sørøvertogter og at piraterne kaldet sig Wichingos (vikinger).[1]

Moderne sørøvere[redigér | redigér wikikode]

Tilfangetagelse af moderne sørøvere ud for Somalias kyst.

Sørøveri – røveri til søs – er ikke længere et problem i europæiske farvande, men forekommer hyppigt fx i Det Sydkinesiske Hav.

Moderne sørøvere benytter højteknologi kombineret med lavteknologi i form af simple både og våben, og pirater benytter mobiltelefoner, moderne hurtigbåde, maskingeværer som AK-47 og til og med RPG'er (Rocket Propelled Grenades). Sørøvere aflytter beviseligt satellitkommunikation som Inmarsat for at beregne fragt og graden af risiko.

Overført betydning[redigér | redigér wikikode]

En karikatur af en pirat

Pirat anvendes i overført betydning om en rebel, der på den ene eller anden måde ikke accepterer samfundets skrevne eller uskrevne regler, love og sædvaner. En slags rebel, der af den ene eller anden grund vælger at stå uden for det fællesskab, størstedelen af samfundets borgere accepterer. Rebellen kan dog selv trods sin modvilje mod regler danne grupper med ligesindede.

I overført betydning bruges "pirat"-begrebet om dem, som tager andres ejendele til egen brug eller vinding. Det svarer til tyveri og er omfattet af straffelovens §276.

Det benyttes også om dem, som uautoriseret kopierer (piratkopierer) produkter og værker, der er beskyttet af immaterielle rettigheder som pc-programmer eller musik, og bytter eller videresælger disse på uautoriserede måder, hvilket let kan være en overtrædelse af ophavsretsloven.

Betegnelsen "pirat" anvendes ofte af medierne og magthaverne om almindelige mennesker, der anvender lovlige produkter og service på en uautoriseret måde. Det mest kendte eksempel er piratradio, der er oprettet uden de nødvendige tilladelser af virksomheder, almindelige borgere eller foreninger. Nu er brugen af piratradioer mindre, idet aktiviteten er rykket over på Internet.

Ordet har også vundet hævd i de nye danske ord domænepirat og navnepirat, om en eller flere personer eller virksomheder, der registrerer domænenavne, som andre senere mener at have krav på med henvisning til navne- eller varemærkerettigheder. I Danmark har der siden 1997 været en lang række tvister både i og uden for domstolene, hvor virksomheder har gjort krav på allerede registrerede domænenavne ejet af privatpersoner. Domænenavne typisk registreret, betalt og ejet af privatpersoner eller små virksomheder. Den vel nok mest omtalte "domænepirat" i Danmark er Dennis Zewillis, som ifølge medierne og domsudskriften i "Beologic.com-sagen" havde registreret over 400 domænenavne under endelsen .com, hvoraf en del var identiske med eller mindede om navne på store kendte danske virksomheder, velrenommerede institutioner samt kongehuset. Ud over Beologic-sagen, der både gik i byretten og landsretten og ikke nåede et tilfredsstillende resultat for sagsøgeren (som Bang & Olufsen), har der også været retssager om domænenavne, der mindede om telefonnumre og avisnavne.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Adam af Bremen (cirka 1076). Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum.  Tjek datoværdier i |date= (hjælp) Kapitel 6.


ArtikelstumpSpire
Denne artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.