Sørup (Slesvig)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sørup (Slesvig)
Mariekirke
Mariekirke
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Sørup (Slesvig)
Sørup (Slesvig) ligger i Tyskland
Sørup (Slesvig)
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Slesvig-Flensborg
Amt Midtangel
Borgmester Friedrich Martens
Statistiske data
Areal 44,31 km²
Højde 46 m
Indbyggere 4.318 (31/12/2018)
 - Tæthed 97 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade SL
Postnr. 24966
Tlf.-forvalg 04635
Koordinater 54°43′7″N 9°40′19″Ø / 54.71861°N 9.67194°Ø / 54.71861; 9.67194Koordinater: 54°43′7″N 9°40′19″Ø / 54.71861°N 9.67194°Ø / 54.71861; 9.67194
Hjemmeside www.soerup.de
Beliggenhed af kommune Sørup (Slesvig) i Landkreis Slesvig-Flensborg
Kort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Sørup. (Se også artikler, som begynder med Sørup)

Sørup (dansk) eller Sörup (tysk) er en landsby og kommune i det nordlige Tyskland under Kreis Slesvig-Flensborg i delstaten Slesvig-Holsten. Byen ligger ved Søndersø og Venerød Sø i Midtangel og har cirka 2.400 indbyggere[kilde mangler]. Sørup blev første gang nævnt 1338 og betyder by ved søen. Sørup er stationsby på strækningen Flensborg-Egernførde-Kiel, som blev anlagt i 1881.

Sørup Kommune er identisk med Sørup Sogn og omfatter landsbyerne Bjerre (også Bjerge[1], Barg), Bjerremark (Bargfeld), Fladsby (Flatzby), Gammelby, Harresby (Hardesby), Holdhid (Hollehitt), Løstrup (Löstrup), Mosevad (Mooswatt), Mølleskov (Mühlenholz), Mølmark (også Møglmark[1], Möllmark), Silkemose (Silkmoos), Svendsby (Schwensby), Sørupskov (Sörupholz), Sørup Mølle (Sörupmühle), Søndersø (Südensee) og Venerød (også Vinderad og Vinderød, på tysk Winderatt). Kommunen samarbejder på administrativt plan med andre kommuner i Midtangel kommunefælleskab (Amt Mittleres Angeln).

Historie[redigér | redigér wikikode]

I den danske tid tilhørte Sørup Ny Herred som dets vestligste sogn. I nærheden af Sørup i Tingskov lå i middelalderen formodentlig Ny Herreds tingsted. Mange besiddelser i og omkringen Sørup tilhørte domkirken i Slesvig eller det sydøst for byen liggende kloster i Mårkær. 1482 nævnes f. eks. Svendsbygaard som tilhørende den slesvigske domkapitel, senere blev godset forøget med den nedlagte landsby Riggelsby (også Richelsby), som endnu eksisterede i 1499.

I Venerød findes et populært frugtmuseum med cirka 600 gamle æble- og andre frugtsorter på et cirka 4,1 hektar stort areal. Museet viser mange gamle maskiner og udstyr til forarbejdning af frugt og grøntsager. I Svendsby befinder sig en hollændermølle fra 1883.

I byen findes både en tysk og en dansk skole (Sørup Danske Skole). Det nærmeste tyske gymnasium befinder sig i Satrup. Det nærmeste danske gymnasium ligger i Flensborg (Duborgskolen).

Mariekirken[redigér | redigér wikikode]

Den romanske Mariekirke (Vor Frue Kirke) fra 1100-tallet er den bedst bevarede og mest fuldstændige, romanske kvaderstenskirke i Sydslesvig. Både apsis, kor, skib og tårn er bygget af tilhuggede granitkvadre. Apsis er delt i fem arkader, som hviler hver på fire halvsøjler med terningkapitæler og fodstykker på en profileret sokkel. Både nord- og vestportalen har en billedprydet tympanon i ganske lavt relief med en fremstilling af Kristus mellem Peter (med nøglen) og Paulus (med skriftrullen). Patronatsherre var den danske konge. Kirken er sandsynligvis bygget af de samme bygmestre, som opførte også Slesvig Domkirke og kirkerne i de angelske landsbyer Munkbrarup, Husby, Havetoft og Nørre Brarup.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Videnskabernes Selskab: Kaart over den sydlige del af Slesvig