Søvn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
A child sleeping.jpg

Søvn er en regelmæssigt tilbagevendende tilstand af naturlig hvile, som muliggør restitution af krop og sind, samt hjernens lagring af nyligt indlærte ting[1].

Søvnprocessen er livsnødvendig for alle pattedyr og fugle. Det er stadig uklart, om andre dyr (fisk, reptiler og insekter) sover. Søvn er en fase af legemets døgnrytme, som er baseret på en ca. 24 timers cyklus. Behov for søvn er meget individuelt. Nogle voksne har brug for 8-9 timers søvn, mens andre kan klare sig med 5-6 timer. Børn har brug for mere søvn end voksne.

Søvnen deles op i forskellige faser, som afløser hinanden: døs, let søvn, slow-wave søvn (dyb søvn) og deltasøvn (dybeste del). Hvis man sover 8 timer i døgnet, består søvnen typisk af 2 timers dyb søvn, 2 timers REM søvn og 4 timers let søvn. Perioderne afløser hinanden i faser på ca. 1½ times varighed. I REM faserne er der voldsom aktivitet i hjernen, og der drømmes mere end i andre faser. Der er to former for søvnkvalitet. Den ene er den subjektive del som er følelsen af være udhvilet og har haft en god nattesøvn.

Den objektive søvnkvalitet har man ved at måle de forskellige søvnstadier. Man ser især på hvor meget man befinder sig i dyb søvn og antallet af opvågninger i løbet af natten.

I øjeblikket omkring man falder i søvn kan der forekomme små ryk i kroppen kaldet søvnryk.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvsninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Sleep Makes The Memory – Science News