SN 1572

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Calar Alto-Observatoriet tog dette billede af resterne af SN 1572 næsten 400 år efter dens opdagelse. Den befinder sig 7.500 lysår fra Jorden. Eksplosionen som Brahe så fandt derfor sted for 7.900 år siden, og stedet så således ud for 7.500 år siden.

SN 1572 og Tycho supernova er de moderne navne for Tycho Brahes stella nova. SN står for supernova og 1572 er årstallet. Der var tale om en supernova i stjernebilledet Cassiopeia og var en af de få supernovaer, der kunne observeres med det blotte øje.

Tycho Brahe observerede supernovaen, som befinder sig 7.500 lysår fra jorden, d. 11. november 1572, og på det tidspunkt var den klarere end Venus. I marts 1574 var den ikke længere synlig med det blotte øje. Tycho Brahe beskrev sin opdagelse i bogen De nova stella (1573 – der er en dansk oversættelse af Tycho Brahes egen beskrivelse, se henvisning). Det er således fra denne bog, at betegnelsen en nova for en pludseligt opflammende stjerne stammer.

Det er muligt, at Tycho Brahe rent faktisk ikke var den første til at observere denne supernova. Wolfgang Schuler skulle således have observeret den allerede 6. november 1572, og den italienske astronom Francesco Maurolico observerede den muligvis også før Brahe i det samme år.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.