Sabel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 21. maj 2015, 22:32 af 94.145.7.37 (diskussion) 94.145.7.37 (diskussion) (Enkelte stavefejl er rettet)
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
En sabel

En sabel er et enægget sværd med spidse til stik og hug. Grebet er krumt til æggets side, fordi sablen har ingen knab. Som håndbeskyttelse har en sabel parerstang eller fistbøjle. Sablen er lettere end sværdet og krumningen var en stor fordel for kavaleriet, men kan til gengæld ingen skade gøre ved en der bærer rustning.

Sablen er kendt siden det 2. århundrede fra Persien og kom formentlig med Avarerne til Ungarn i det 8. århundrede. I Midteuropa var sablen ikke særlig udbredt pga. ulempen ved rustning. Først i 1800-tallet blev anvendelsen af krumme sabler mere almindeligt for kavaleriet. [1] Under Napoleonskrigene blev alle franske infanterister udstyret med en kort sabel, men da den var så godt som ubrugelig i kamp mod kavaleri, indførtes bajonetten til erstatning. I Europa brugtes sabler i krig til første verdenskrig.

Sabler har ikke taktisk betydning nu om dage, men anvendes fortrinsvis i forbindelse med ceremonier, som pynt og til konkurrencefægtning.

Kilder

  1. ^ Heinrich Müller, Hartmut Kölling, Europäische Hieb- und Stichwaffen aus der Sammlung des Museums für Deutsche Geschichte. Berlin 4. Aufl. 1986. 34-36.

Eksterne henvisninger