Sadie Frost

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sadie Frost
Personlig information
Fulde navn Sadie Liza Vaughan
Født Sadie Liza Vaughan Rediger på Wikidata
19. juni 1965 (58 år)
Storbritannien London, England
Nationalitet Storbritannien Rediger på Wikidata
Ægtefælle Gary Kemp (1988-97)
Jude Law (1997-2003)
Børn Finlay Munro Kemp 20. september 1990 (33 år)
Rafferty Law 6. oktober 1996 (27 år)
Iris Law 25. oktober 2000 (23 år)
Rudy Indiana Otis Law 10. september 2002 (21 år)
Uddannelses­sted Italia Conti Academy of Theatre Arts, Hampstead School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Filmskuespiller, teaterskuespiller, filmproducent, skuespiller, modeskaber Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Sadie Liza Vaughan (født 19. juni 1965) er en engelsk skuespiller og modedesigner.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Frost blev født i London som datter af den psykedeliske kunstner David Vaughan, der tidligere har arbejdet for The Beatles og hans daværende 16-årige kæreste og skuespiller Mary Davidson.

Frosts barndom beskriver hun som "kaotisk, men med gode erfaringer til efterfølge", da hun blev født i Primrose Hill, men tilbragte det meste af sin tid i Ashton-under-Lyne, Greater Manchester efter hendes forældre blev skilt. Hendes forældre havde i alt seks forskellige forhold, og selvom at Frost er den ældste, så har hendes forældre givet hende fire søstre og fem brødre: inklusiv medskuespilleren Holly Davidson og Jude Davidson, en bror kaldet Gabriel Jupiter og en søster kaldet Sunshine Purple Tara Velvet. I følge Frost så forbød en af Frosts stedfædre hende og hendes søskende at bruge ordene "Nej" og "Undskyld" og under hendes fars farve-terapi-fase, insisterede han på at alle beboere i huset skulle bære farven orange, og tillod ingen at spise noget som helst der var rødt. De skulle også tage bade iført en trænningsdragt og skulle ved visse genstande kalde dem det mest modsatte de kunne komme i tanke om, fx at kalde æbler for elefanter, som en slags personlighedstest.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Efter at have medvirket i en Jelly Tots-reklame, som 3-årig, og optrådt sammen med "Morecambe and Wise", som 5-årig, modtog Frost et legat til Italia Conti Academy. Efter en spiseforstyrrelse i en meget tidlig alder, må hun som 13-årig droppe skuespillet og begyndte derfor på Hampstead School. Efter hendes dimission flyttede hun hjemmefra for at slippe for sine forældre og hun vendte tilbage til skuespillet som 19-årig, da hun spillede med i et stykke der hed Mumbo Jumbo på Manchester Royal Exchange Theatre.

Som skuespiller, består størstedelen af Frosts indtjening af mindre biroller, såsom roller i filmene Press Gang og Casualty. Hendes første filmrolle var i Diamond Skulls, selvom hendes mest bemærkelsesværdig rolle var som vampyren Lucy Westenra i filmen Bram Stocker's Dracula fra 1992. Hun levede i en periode af at medvirke i musikvideoer og i en del af Spandau Ballets produktioner, hvor hun igennem dette mødte sin første mand, Gary Kemp.

Efter at have fået sit første barn med Kemp, spillede parret sammen med i The Krays. I 1994 spillede hun overfor en fremtidig filmstjerne, nemlig Jude Law i Paul W.S. Andersons debut som instruktør, i filmen Shopping. Frost påbegyndte en affære med Jude Law, og selvom at hun senere blev separeret og skilt fra Kemp, så skulle parret indspille en kærlighedsscene i filmen Magic Hunter fra 1994.

Efter at være blevet gift med Jude Law og efter at have fået tre børn sammen, trak Frost sig fra skuespillet og vendte sig i stedet mod produktions- og modeverdenen, idet hun sammen med tre andre engelske skuespillere (Ewan McGregor, Jonny Lee Miller og Sean Pertwee) grundlagde produktionsfirmaet Natural Nylon. Natural Nylon har produceret film som fx Sky Captain and the World of Tomorrow og eXistenZ (begge hvor Jude Law har medvirket) og filmen Nora fra 2000 med Ewan McGregor. McGregor forlod firmaet i 2002 og som en efterfølge af deres skilsmisse, forlod Jude Law direktørposten i januar 2003.

I 1999 var Frost med til grundlægge modemærket Frost French sammen med Jemima French. Firmaet startede med lingeri, men er nu blevet udvidet til tøjkollektioner. Pga hendes firma og hendes turbulente privatliv betyder det at Frost har en agent hos Storm Model Agency og hun er ofte med på forsiden af bladet Glamour.

I 2004 skrev og producerede Frost en mini-tv-serie, der hed What Sadie did next... for E4 og i 2005 medvirkede hun i Eating with... Sadie Frost på BBC2.

I 2008 gjorde hun sin debut på West End Theatre i stykket Touched... For the Very First Time, et one-woman show, skrevet af Zoe Lewis.

Privat liv[redigér | rediger kildetekst]

Frost får til tider tildelt en enorm mængde opmærksomhed fra de britiske tabloid-aviser, tildels for hendes venskab med modellen Kate Moss, men også for hendes hidsige bemærkninger.

Under indspilningerne til en musikvideo som 16-årig, mødte hun Gary Kemp og parret blev gift den 7. maj 1988 og fik to år senere en søn, Finlay Munro (født 20. september 1990).

Under optagelserne til filmen Shopping påbegyndte Frost og Jude Law en affære og Frost blev skilt fra Kemp i 1997, og gift med Law den 2. september 1997. Parret har tre børn, sønnen Rafferty (født 6. oktober 1996), datteren Iris (født 25. oktober 2000) og sønnen Rudy Indiana Otis (født 10. september 2002). Efter Laws utallige sidespring, blev parrets skilsmisse gennemført den 29. oktober 2003, hvor ved Frost påstod at blive udsat for mental dårlig behandling af Law, hvilket resulterede i at Frost fik en sen fødselsdepression.
Efter to travle år med forhandlinger imellem parterne, hvor under hvilket Frost blev tildelt betablockers for at kunne håndtere tilbagevendende panikanfald, kom parret i 2005 frem til en enig skilsmissefordeling, hvor ved Frost fik lov til at beholde parrets £2 mio. hus i Primrose Hill, og blev udbetalt £4 mio. og £15.000 om måneden. Frost hhar siden dette haft forhold til flere mænd, men mest unge mandlige skuespillere.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

År Film Rolle Bemærkninger
1979 A Horse Callede Jester Tina Harris
1987 Empire State Tracy
Boon Sygeplejerske Tv-serie (1 episode)
Pulaski Sandy Tv-serie (1 episode)
1988 Gentleman and Players Kate Beaufort Tv-serie (2 episoder)
Les Girls Amanda Tv-serie (7 episoder)
Casualty Natasha Tv-serie (1 episode)
1989 Press Gang Jenny Eliot Tv-serie (2 episoder)
Diamond Skulls Rebecca
1990 A Ghost in Monte Carlo Alice som 20-årig
The Kray Twins Sharon Pellman
1992 Paper Marriage Interviewer
Bram Stoker's Dracula Lucy Westenra
1993 Splitting Heirs Angela
1994 Magic Hunter Eva
The Cisco Kid Dominique
Shopping Jo
1995 A Pyromaniac's Love Story Hattie
1996 Crimetime Val
1997 Flypaper Natalie
Bent Max's ven
1998 An Ideal Husband Mrs. Laura Cheveley
Final Cut Sadie
1999 Ruth Rendell Mysteries Francesca Tv-serie (1 episode)
Captain Jack Tessa
Presence of Mind Guvernørinde
2000 Soul Patrol Luisa
Rancid Aluminium Sarah Thompson
Love, Honour and Obey Sadie
2001 The Fear Oplæseren
The Anniversary Party Lucy – Joes søster Stemme, ukrediteret
Uprising Zivia Lubetkin
2003 Bedsitcom Introducer Stemme
2007 Shoot On Sight Fiona Monroe
2008 Beyond the Rave Faldet engel
The Town Thats Boars Me Dronningen
The Heavy Dutch
2009 Defining Moments Marina re-produktion

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]