Salling Fondene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sallingfondene)
Salling Fondene
Virksomhedsinformation
Branche Investering Rediger på Wikidata
Grundlagt 2007 Rediger på Wikidata
Hovedsæde Aarhus, Danmark Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Reklame ved åbningen af manufakturforretningen i Søndergade, Aarhus.

Salling Fondene består af to fonde: Købmand Herman Sallings Fond, der blev stiftet den 30. december 1964, og Købmand Ferdinand Sallings Mindefond, indstiftet den 18. september 1995. Begge fonde hører hjemme i Aarhus, hvorfra Salling-familien stammer fra. Fondene er opkaldt efter dagligvarekoncernen Salling Groups grundlægger, Herman Christian Salling (20. november 19198. maj 2006).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Herman Christian Sallings far, Ferdinand Salling, oprettede i 1906 en manufakturforretning, som han senere sammen med Herman Salling udviklede til Salling Stormagasin, der i dag er en del af Dansk Supermarked.

I 1953 arvede Herman Salling sin fars virksomhed i Søndergade i Aarhus, og etablerede med udgangspunkt heri Jysk Supermarked i 1960. Samme år åbnede han det første Føtex supermarked i hjertet af Aarhus. I 1962 blev firmaet udvidet med stormagasinet Salling i Aalborg, i 1970 blev det første Bilka bygget i Tilst ved Aarhus – og i 1981 kom Netto til verden i København.

I 1964 gik Herman Salling i kompaniskab med skibsreder A.P. Møller. Det sikrede den nødvendige kapital til at fortsætte udviklingen inden for dagligvarehandel. Aftalen indebar også, at Mærsk indgik som passiv kapitalpartner, mens Herman Salling stod for ledelsen af selskabet. Det er baggrunden for, at virksomheden ændrede sit navn fra Jysk Supermarked til Dansk Supermarked, inden dagligvarekoncernen endnu en gang skiftede navn til det nuværende Salling Group.

Kulturelle indsatser[redigér | rediger kildetekst]

Fondene har gennem årene ydet betydelige bidrag til kulturliv og byudvikling i og uden for Aarhusområdet:

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel er mærket geografiske koordinater mangler og der er defineret et hovedkvarter
Pt. kan skabelonen, som sættes denne besked, ikke håndtere geografiske koordinater på et hovedkvarter. Men der arbejdes på sagen. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.