Samfund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Et samfund er et fællesskab af individer, som har organiseret sig således, at de i et eller andet omfang deler institutioner, kultur og/eller normer. Samfund kan operationelt opdeles ud fra lokale, regionale og nationale forhold. Efter 2. verdenskrig er begrebet "verdenssamfundet" ligeledes vundet frem, som regel med henvisning til FN som organisatorisk udgangspunkt.

I den klassiske liberalisme og socialisme opfattes samfundet som en nation eller stat. I den klassiske konservatisme ses samfundet som institutioner, der er underlagt statslig kontrol og udfylder væsentlige funktioner. Samfundets virkefelt har tidligere været analyseret med udgangspunkt i suverænitetsbegrebet, men nyere forskning opfatter samfundet som noget, der kan være mere omfattende end en given stats suverænitetsområde.[1]

Eksempelvis danner de kristne menigheder i Danmark et samfund, som har helt andre dimensioner end den danske stats. Samfund kan også være identisk med subkulturer, hvad der i reglen ikke skaber problemer (jf. det ovenstående eksempel). Kun når småsamfundene begynder at anfægte statens autoritet (retshåndhævelse, suverænitet, grænsekontrol, flagning osv.) kan der opstå konflikter. Hizb ut-Tahrir er et eksempel på et samfund, der både overskrider nationale grænser og giver anledning til konflikter.

Samfundene og deres struktur har ændret sig gennem tiden. Normalt inddeles denne udvikling i tre kategorier: det traditionelle samfund, det moderne samfund og det senmoderne samfund. I Danmark betegner det traditionelle samfund tiden indtil industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet. Den næste periode er det moderne samfund, som er karakteristisk for det danske samfund indtil murens fald i 1989. Det senmoderne samfund er den samfundstype, som også betegnes som "videnssamfundet", baseret på datateknologi.

Samfund associerer til begreber som: statistik, demografi, politik, økonomi, lov og ret, statsforvaltning, lokalforvaltning, uddannelse, opdragelse, undervisning, kulturformidling, forsikring, forsorg, omsorg, folkekultur mv.

Samfundets institutioner

Den mindste enhed i et samfund er familien i sociologien kan familien opfattes som grundstrukturen i et samfund, men oftere anses den som en institution i samfundet.

En anden afgrænset samfundsenhed er foreningen, hvor individerne gennem medlemskab udøver en fælles interesse, f. eks. idræt. Lokalt findes der ligeledes en række offentlige institutioner, som er indordnet samfundsstrukturen og løser forskellige opgaver.

Uddybende Uddybende artikel: Den offentlige sektor

Staterne er de lokale samfunds fælles aktør, som bl.a. varetager borgernes fælles interesser og sikkerhed. Staterne kan enten opfattes som et anarki, hvor forskellige magtkonstellationer kæmper om herredømmet eller som en ordnet struktur, der er underkastet fælles spilleregler.

Uddybende Uddybende artikel: International politik

Efter afslutningen af 2. verdenskrig etableredes FN med henblik på at skabe konsensus mellem staterne og undgå krige fremover.

Noter

  1. ^ Rasmussen, Lise Hedegaard. "Introduktion til suverænitetsbegrebet - historie og begrebsafklaring". Jean Monnets Skriftserie. s. 18. {{cite web}}: Manglende eller tom |url= (hjælp); Ukendt parameter |Year= ignoreret (|year= foreslået) (hjælp)

Litteratur

  • Rasmussen, Lise Hedegaard. "Introduktion til suverænitetsbegrebet - historie og begrebsafklaring". Jean Monnets Skriftserie. s. 18. {{cite web}}: Manglende eller tom |url= (hjælp); Ukendt parameter |Year= ignoreret (|year= foreslået) (hjælp)